София отново е под похлупак от опасно мръсен въздух

София тази сутрин

© Николай Дойчинов

София тази сутринЧетвърти ден поред софиянци дишат опасно замърсен с фини прахови частици въздух. Тежък смог има и в други градове от страната, показват данните в реално време, подавани от българската екоагенция и отразявани в реално време от края на миналата година в европейската карта за замърсяването на въздуха. Въпреки че това е пореден януари с тежък проблем с въздуха в София, от Столичната община заявиха за "Дневник", че не могат да предприемат никакви мерки.


В 11 ч. на 9 януари според картата въздухът в София е "много лош" (very poor), което е най-високата степен в скалата от пет нива. В редица други точки, където се измерва въздухът в страната, данните са за една степен по-слабо замърсяване и "лош" въздух (poor). Мъглата и безветрието допринасят за влошаването на ситуацията.


Данните на европейската карта за замърсяването на въздуха към 11 ч. на 9 януари

© Дневник

Данните на европейската карта за замърсяването на въздуха към 11 ч. на 9 януари


Данните на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда показват много сериозни превишения с фини прахови частици в цялата страната и за предходния ден. В половината от всички общо 28 областни града в България на практика има в момента превишения. Вчера запрашаването в София е било
няколко пъти над допустимата норма


В столицата измерванията за понеделник показват в дадени точки запрашаване почти пет пъти над допустимата норма. Причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 – 50 mg/m3, е масово използване на твърдо гориво в битовия и в обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетани с неблагоприятни метеорологични условия, посочват от Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС).


Най-тежка е била вчера ситуацията в кварталите "Хиподрума" – замърсяването с прах е скочило с 4.7 над допустимото, в "Павлово" е било 3.99, в "Надежда" –3.7. Данните за "Младост" показват превишение на нормата 2.69.


Около три пъти над допустимото е било замърсяването в Пловдив (3.39), Кърджали (2.8) и Горна Оряховица (2.88), около два пъти и половина – Благоевград, Видин, Смолян, два пъти - в Плевен и Бургас. В редица други градове проблемът е сериозен (поне един път над допустимата норма).


Смогът в София е бил особено тежък в малките часове на нощта срещу 9-ти, като опасно високите нива на запрашаване са останали такива до сутрешните часове, показват осреднените едночасови стойности, публикувани на сайта на Столична община.


В "Хиподрума" в 1 часа станцията отчита 500 mg/m3 като в следващите часове нивото спада постепенно до 300 mg/m3 в 9 ч. Сутринта. В "Павлово" данните сочат, че нивата на прах са били много високи през цялата нощ досега – около 350 mg/m3 от 1 до 11 ч. В тези часове в квартал "Дружба" нивото на прахово замърсяване е било около 150 mg/m3, а към 10 ч. Е 100 mg/m3 . В "Надежда" замърсяването през нощта се е задържало между 150-200 mg/m3 и остава такова и в 10 ч.


Пределно допустимата концентрация за фини прахови частици е 50 µg/m3 и се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа)


Общината ще реагира най-рано в края на месеца


От пресцентъра на Столичната община коментираха, че в момента няма какви мерки да вземат срещу замърсения въздух, тъй като все още не е приет официалният авариен план за подобни случаи.


Планът предвижда мерки като ограничаване на движението в центъра на града, по-скъпи синя и зелена зона и по-евтин билет за градския транспорт и беше приет под натиска на протести в няколко софийски квартала в края на миналата година. За да влезе в сила обаче, той трябва да бъде одобрен от Столичния общински съвет. Следващото заседание на съвета се очаква да бъде на 25 януари, казаха от пресцентъра на общината.


От началото на декмеври служители на Столичният инспекторат правят проверки дали старите автомобилни гуми и масла се изхвърлят на определените места и не се използват за горене. Общината купи и 7 газ анализиратори за КАТ, които ще помогнат спирането от движение на коли, които замърсяват въздуха над допустимото.


Кметът на София Йорданка Фандъкова говори за спешно приемане на мерки от февруари миналата година.


На сайта на общината се публикуват данни за запрашаването по часове в шестте пункта, където има автоматизирани измервателни станции. Оттам обаче повтарят, че не могат да се правят заключения на базата на едночасови прогнози, а данните трябва да се гледат в цялост за 24 часа, т.е. на следващия ден. От събота до вторник системата на общината за прогнозиране нивата на запрашаване обещава чист въздух.


Къде може да се следят данни за замърсяване на въздуха- тук.


Бухово на 9 януари 2018 г.

© Николай Дойчинов

Бухово на 9 януари 2018 г.


Какво причинява мръсният въздух


Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите.


Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.


Какво причинява мръсният въздух на здравето според националните консултанти по пулмология, алергология и кардиология тук.


Фотогалерия: Опасната пелена над София >


Спасение поединично


Специалистите коментират, че "спасение по единично" от мръсния въздух няма и са нужни мерки на държавно ниво, за да се реагира на проблема.


И все пак най-често даваните от специалистите съвети е в дните с повишено замърсяване на въздуха хората, които имат здравословни оплаквания,


да остават вкъщи и да не проветряват


помещенията, за да нямат досег с въздуха навън.

В дни на силно замърсяване хората с хронични белодробни заболявания задължително трябва да се обърнат към лекуващия си лекар и той при нужда


да увеличи медикаментите им


за овладяване на кризите, съветва проф. Коста Костов, национален консултант по пулмология и фтизиатрия и завеждащ Клиниката по белодробни заболявания на ВМА.

В масовия случай - ако трябва да се излиза по работа, на училище, на детска градина и т.н., най-добре е


да се носят маски,


но трябва да се има предвид, че те имат частичен ефект и не решават проблема напълно. Най-обикновените санитарни маски се продават в аптеките за 20-30 стотинки бройката, а по-професионалните хирургически са по няколко лева.

Лекарите съветват, ако все пак се носят, маските често да се сменят – през два-три часа. Това означава, че човек трябва да носи по няколко в джоба. Маските обират големите прахови частици, но не улавят най-фините частици.

Как сами да се спасим от смога - тук.
Още съвети за предпазване от мръсния въздух тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6943 Любопитно

  Ми кой събра два милиона селяни в град в дупка между планини !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Pffff
  Pffff
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Време е да се забранят въглищата за битови нужди

 3. 3 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Сандъкова спаси ни...Баце обещава милиарди, а ти един чист въздух не можеш да ни обещаеш-хаха: по Комарницки..трагедия българска..гърбава..

  www.commcrime.blogspot.com
 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1613 Гневно

  А управниците се правят, че всичко си е наред. Като при Чернобил, като нагъвахме първомайски салати.

 5. 5 Профил на mlmirow
  mlmirow
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Има решение- по-високи данъци за старите коли и забрана на твърдо гориво за отопление. Ама няма как да стане, защото 90% от колите са стари кошници и много хора не могат да си позволят дори въглища и дърва... Та с две думи докато сме бедни ще дишаме лайна...

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 426 Любопитно

  И защо пак снимка на кръстовище онагледява проблема? Кога ще отидете да снимате какво излиза от комина на някоя къща в Христо Ботев, Татарли, Факултета, Орландовци, Горубляне, Враждебна?

 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 384 Неутрално

  При нас в Надежда едва се диша!

 8. 8 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Как ще се подобри качеството на въздуха, ако се спрат от движение автомобилите, които са произведени преди 2003 година? А ако се закупят още няколко десетки газоанализатори за автомобили?

  Ми кой събра два милиона селяни в град в дупка между планини !
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Голяма част от хората, чийто начин на живот създава предпоставки за сериозно замърсяване на въздуха са потомствени софиянци.

 9. 9 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Лъжи,лъжи,лъжи ! Снощи по Ботевградско пусто- коли няма, а димът от комините се стеле, та на повече от 50 метра- нищо се не види.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 10. 10 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1507 Весело

  И защо пак снимка на кръстовище онагледява проблема? Кога ще отидете да снимате какво излиза от комина на някоя къща в Христо Ботев, Татарли, Факултета, Орландовци, Горубляне, Враждебна?
  —цитат от коментар 6 на lustmord


  Не е политически коректно и не е в тон с партийната линия, че колите са виновни.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8676 Разстроено

  Софиянци "в повече".... искате София, ето ви София.

 12. 12 Профил на ladybird
  ladybird
  Рейтинг: 384 Разстроено

  Не само София.... цялата страна

 13. 13 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 673 Неутрално
 14. 14 Профил на recurvirostra
  recurvirostra
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Това е хубаво от гледна точка на оцеляването - по трудно ще ви застрелят под прикритието на смога...

 15. 15 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 534 Неутрално

  В Бъкстон е най-зле, там си дими и се трови и от една частна месарница точно до общината, но явно на цената на някое и друго кюфте, чиновника си затваря очите!

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Софиянци "в повече".... искате София, ето ви София.
  —цитат от коментар 11 на Peni Nikol


  Не четеш ли, че в половин България положението е същото?

  Ако има нещо скандално в София, то е, че положението е такова при наличие на милиарди субсидии, изсипани в топлофикация и при двойно по-висок стандарт на живот от провинцията.

  Но това е резултат от 10 години политика "Бате к*ре, кааш им ън цървулите, че докато ние сме ън власт никви едове неъ ъ си имат сос въглища и цтари дизели. Само тва им кааш и директно им го бучиш у модзъко!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3208 Неутрално

  Време е да се забранят въглищата за битови нужди
  —цитат от коментар 2 на Pffff

  Пак някакви либертофонски мантри се веят за дърва и въглища!
  И колко въглища са продадени от складовете?Аз не съм видял пред нито една къща да се стоварват кюмур.
  По-добре е столичния инспекторат да даде изявление защо разреши продажбата на над 1000тона токсични фойерверки и пиратки в евробакалийте през декември???
  По-добре е столичния инспекторат да търсят помощ от полицията и армията за да се ограничи горенето на кабели,автомобилни гуми и дрехи в ромските квартали, да не говорим ,че в повечето автосервизи се топлят на отработено моторно масло!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#13] от "Pow":

  без коментар...ние не сме хора, бе..

  www.commcrime.blogspot.com
 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 943 Неутрално

  [quote#17:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Дървата и въглищата изпускат достатъчно отровен дим. Около нас къщите, никой не гори гуми и пластмаси и пак не се диша, вечер.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 20. 20 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Общинските съветници явно се крият докато не отмине проблема, а тази кметица явно я шубе да ги свика извънредно!

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Значи до 25-ти януари ще броим жертвите, а после ще вземем "спешни мерки" - щото той, проблемът, е едва от вчера, нали? Геноцидът си върви с пълна сила - който оцелее, оцелее. На управляващите им е все тая за плебса, щом те са гепили съответните комисионни. Интересно ми е кога ще дойде Възмездието за тези, които вече 28 години се гаврят умишлено с народа си. За тези преди тях то така и не дойде, но всеки ще си плаща - тук или на небето.

 22. 22 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И защо пак снимка на кръстовище онагледява проблема? Кога ще отидете да снимате какво излиза от комина на някоя къща в Христо Ботев, Татарли, Факултета, Орландовци, Горубляне, Враждебна?
  —цитат от коментар 6 на lustmord


  Именно. За замърсяването в много малка степен са виновни колите. В Западен парк веèр смърди та се не трае и има нещо като мъгла, само è не е мъгла. А миризмата е на изгорени гуми, пластмаси и дрехи, то се познава. Това е от циганските квартали. Не бих се учудил, ако от там идва поне половината от замърсяването на въздуха. Ама нека сега за отбиване на номера се глобяват и спират стари коли и се забранява греенето на дърва и въглища - мярка, която ще засегне само най-бедните българи, но не и циганите, и ще има минимален ефект.

 23. 23 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Е във Варна е по-добре само защото има лек ветрец от към морето сутрин и от към франгата ( платото над Варна ) следобед. Иначе предполагам ако настъпи истинско безветрие и тука ще бъде същият кошмар.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 24. 24 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Софиянци "в повече".... искате София, ето ви София.
  —цитат от коментар 11 на Peni Nikol
  Не четеш ли, че в половин България положението е същото?
  Ако има нещо скандално в София, то е, че положението е такова при наличие на милиарди субсидии, изсипани в топлофикация и при двойно по-висок стандарт на живот от провинцията.
  [quote#16:"cinik"][/quote]
  И "Топлофикация София" ли е от големите замърсители на въздуха? Аз съм останал с впечатление, че има сериозен принос количеството на вредните емисии във въздуха над София да е много по-малко.
  Необходимо ли е да се търсят поводи за противопоставяне София-провинция? Дори когато става въпрос за сериозен проблем за цяла България.

 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Интересно ми е как еврочиновниците ще вдишат с пълни гърди софийския въздух, щом слязат на летището или пристигнат по други пътища у нас. И как това ще повлияе на старта и на самото европредседателство. Но основният бич е за местните и за нас трябва най-вече да мислят родните политикани-продажници.

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#10] от "Хриси":

  Напротив, партийната линия на Данчето е, че колуте са невинни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#22] от "eus47368223":

  Наистина ли? И на каква база е това ти твърдение?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#22] от "eus47368223":

  Айде сега, автомобилите заедно с отоплението на твърдо гориво са основните замърсители и причинители на смог. Тези факти са доказани стотици пъти извън и в България. Тежка индустрия бълваща кълбета дим в София вече няма, така че този фактор трябва да се изключи.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Проблемът на София е....
  ....не толкова от използването на дърва и въглища за отопляване, колкото от прекалената гъстота на населението в нея!
  И едно време са използвали този начин на отопление, но живеещите в София не са надхвърляли дори един милион!
  Решението е въвеждане на софийско жителство и ограничаване притока на прииждащи от провинцията.
  Всичко това обаче е свързано с редица други мерки (например подсигуряване възможност за труд във всички части на страната), които некадърното милиционерско-мутренско управление на България не е способно да извърши.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darth Plagueis":

  е да де---иначе где субсидии за на Баце магистралите-еднодневки..

  www.commcrime.blogspot.com
 31. 31 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#22] от "eus47368223":Наистина ли? И на каква база е това ти твърдение?
  —цитат от коментар 27 на Darth Plagueis


  Това ми твърдение е на база, че в квартала ми, откакто почна зимата, вечер при безветрие е пушеци и миризма на изгорели гуми и пластмаси, та чак околните сгради едва се виждат. същото е в два-три съседни квартала, защото Факултета е близо. Даже Декември месец хората от Западен Парк, Красна поляна и още един-два квартала тук излязоха на протест. И от какво е замърсяването е пределно ясно, само не ми е ясно защо скачаш така на твърдението ми, да не си от БХК?

 32. 32 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#31:"eus47368223"][/quote]

  И да добавя - не че колите не замърсяват, но колите не замърсяват само зимата. Фактът, че тази смрад и смог е предимно зимата, показва, че проблемът е другаде. Фактът, че най-голяма озамърсяване се отчита около циганските квартали, показва какъв е проблемът. Само че на никой не му стиска да ги спре да не горят гуми и пластмаси масово за отопление, нали? Съшо и разни малки промишлени обекти като сервизи и пр., където се ползва отработено автомобилно масло и подобни за отопление.

 33. 33 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 554 Весело

  Ха, "Кмета" да не се е споминал, че го няма никъде под тази статия, да ни обяснява как зимата трябвало да се мият улиците на София, че да няма ФПЧ...

  Или днес работи "под прикритие" с някой от другите профили?

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#31] от "eus47368223":

  А как ще обясниш данните на станцията на Копитото, които пък лятото отчитат замърсяване, а зимата чист въздух, включително и в момента? Може би ромите лятото се качват на Витоша да горят гуми? Бе физика в 7ми клас вече не се ли учи?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#32] от "eus47368223":

  Продължаваш с факти, дето не са наред...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#32] от "eus47368223":Продължаваш с факти, дето не са наред...
  —цитат от коментар 35 на Darth Plagueis


  Ако сметнеш за необходимо, обясни ми.

 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#36] от "eus47368223":

  Основният замърсител е транспорта в града. Битовото отопление също е сериозен замърсител. То обаче е изолирано във времето и е отговорно за високи пикови стойности, но не и за основното замърсяване. Т.е., едното не трябва да е оправдание за другото, трябва да се лекуват и двете.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на Урбанистът
  Урбанистът
  Рейтинг: 221 Неутрално

  10% хора травят останали 90% заради битово отопдение с дърва.

 39. 39 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 554 Весело

  Фактът, че тази смрад и смог е предимно зимата, показва, че проблемът е другаде.
  —цитат от коментар 32 на eus47368223
  Причината проблемът да е само зимата е чисто климатичен. Само зимата се създават такива условия, при които студения въздух в ниското не може да се издигне и да се разсее във височина. При топло време, колкото и печки да работят, колкото и комини да пушат, смог не може да се получи.

  А че, който иска да живее в София, трябва да спазва правила, каквито на село няма, то е ясно - и за колите, и за отоплението! Въпросът е как да се постигне, защото дори да забранят използването на твърдо гориво, не могат да сложат проверяващ до всяка къща, а и най-вероятно подобна забраната ще отпадне в съда.

 40. 40 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#13] от "Pow":

  Сигурно затова вече почти няма ски на Витоша - да не се вижда отгоре сивото море през зимата...

  panem et circenses
 41. 41 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Не се разбира защо сте сложили снимката с БМВ-то над статията? Бял дим от метан или пропан-бутан. Последната снимка е от ТЕЦ на газ, същия бял дим. При изгаряне на една молекула метан се получават две молекули вода и една молекула въглероден диоксид, който е безвреден.
  Фини прахови частици няма и в двата случая, освен при БМВ-то, не те са резултат от движението. При движение по непочистен път същото количество прахови частици ще се вдигнат във въздуха и от електромобил.

 42. 42 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Най-голямата простотия е да се политизира климата по такъв селски начин. Всяка година има сезонно седмица-две, когато въздухът замира и се спускат мъгли, при което мръсотията се натрупва.

 43. 43 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 554 Весело

  До коментар [#32] от "eus47368223":

  Тъй че, за да се образува СМОГ, трябва да имаш пушек + мъгла. Мъглата е явление през студените периоди на годината, а пушек точно тогава има достатъчно от комините на крайните квартали и от дизелите автомобили. Бензиновите почти не пушат - дори да не отговарят на съвременните екологични стандарти, те отделят по-големи количества въглеродни и азотни окиси, но не и ПУШЕК! А дизелите, когато са без катализатори и DPF отделят точно пушек, при това изключително вреден.

  Значи решението трябва да се търси в посока:
  1. ограничаване използването на твърдо гориво и
  2. строг контрол да не се използват дизелови автомобили без катализатор и DPF!

 44. 44 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  В София има над 2 млн превозни средства всеки ден, а хората отопляващи се на твърдо гориво са в пъти по-малко. Смогът е целогодишен, просто зимата атмосферното налягане е друго и Софийското поле като котловина се получава един похлупак на смога. Положението може да се оправи само с вятър, или буря. Дори сега да се спрат всички коли и въглища, смогът ще остане, докато се появи вятър. Това е положението.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 45. 45 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Всички сме наясно за причините, но моля ви, с ръка на сърцето споделете, какъв процент от българския народ е готов да понесе реални мерки за справяне със ситуацията. Най- лесно е да кажем правителството, кмета и т.н. в този форум е и част от политиката на медията, но истината е, че хората НЕ ЖЕЛАЯТ И НЯМА ДА ПРИЕМАТ необходимите мерки.

 46. 46 Профил на Ivan Krastinov
  Ivan Krastinov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#37] от "Darth Plagueis":

  Ако транспортът е основният виновник, защо през лятото въдухът е в пъти по-чист? Защо по време на Коледните празници въздухът беше замърсен, а трафик нямаше?
  Ето един доклад, от който става ясно, че замърсяването причинено от наземен транспорт е нищожно (в норма):
  http://eea.government.bg/bg/soer/2015/air/emisii-na-vredni-veshtestva-vav-vazduha


 47. 47 Профил на Dimitar Lazarov
  Dimitar Lazarov
  Рейтинг: 381 Гневно

  След като стана ясно, че една печка на твърдо гориво замърсява въздуха колкото 1000 коли (дори и 100 да са), какво се предприе по въпроса?

  Проверки ли ще има? Глобени ли ще има?

  Ами не, нищо няма да има. Медиите констатират, институциите замазват, а ние дишаме.

 48. 48 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Няма какво да се направи в периода на мъглите. Трябва да се спрат всички коли и автобуси от движение и пак няма да е добре за дишане.

 49. 49 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 554 Весело

  Дори сега да се спрат всички коли и въглища, смогът ще остане, докато се появи вятър. Това е положението.
  —цитат от коментар 44 на Darcas
  Ако, теоретично, "се спрат всички коли и въглища", ще имаш чиста мъгла - водни капчици, а не смог.

 50. 50 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 554 Весело

  До коментар [#46] от "Ivan Krastinov":

  Пост 39 и 43 ти отговарят.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  След като стана ясно, че една печка на твърдо гориво замърсява въздуха колкото 1000 коли (дори и 100 да са), какво се предприе по въпроса?Проверки ли ще има? Глобени ли ще има?Ами не, нищо няма да има. Медиите констатират, институциите замазват, а ние дишаме.
  —цитат от коментар 47 на Dimitar Lazarov


  Да се въведе ограничение на транспорта в София.
  Четните номера да се движат на четна дата, а нечетните на нечетна.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Весело

  Още една възможна стъпка - да сменят кмета (на избори, смяна на града в държавата, смяна на града заедно с държавата) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  ...При изгаряне на една молекула метан се получават две молекули вода и една молекула въглероден диоксид, който е безвреден....
  —цитат от коментар 41 на Ще върнем България в Европа


  Говориш за пълно изгаряне, което поради реалността на условията на горене е много, много по-рядко от непълното.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на Ivan Krastinov
  Ivan Krastinov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ето и един експеримент с автомобил с дизелов агрегат, работещ в затворено помещение за половин час и 3 цигари, изгорели в същото това помещение. Имайте предвид, че автомобилът е със стандарт Евро4 (2004) и към момента е на 10+ години. ФПЧ от цигарите е 10 пъти повече от тези на автомобила.

  http://tobaccocontrol.bmj.com/content/13/3/219

  Вместо да се посочват като виновник първосигнално автомобилите, които безспорно са много, би било добре да се потърси истинския виновник за замърсяването. Не за друго, а за да не се стига до абсурдни сиценарии, в които сме принудени да ходим пеш и да вдишваме още по-големи количества отрова.

 55. 55 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Както не трябва да се противопоставят София на провинция, така не трябва да се противопоставят и замърсителите твърдо гориво на автомобили... по простата причина, че двете са на първо и второ място като причинители. Истинският проблем е, че не се взимат мерки срещу нито едно от двете, а не кое трови повече...
  Чакайте на даскалица... да ръководи столица

  I shave with Occam's razor
 56. 56 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  А положението по-добро или по-лошо е от Париж и Берлин?

 57. 57 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#36] от "eus47368223":Основният замърсител е транспорта в града. Битовото отопление също е сериозен замърсител. То обаче е изолирано във времето и е отговорно за високи пикови стойности, но не и за основното замърсяване. Т.е., едното не трябва да е оправдание за другото, трябва да се лекуват и двете.
  —цитат от коментар 37 на Darth Plagueis


  Сигурно е така, все пак са правени изследвания по цял свят в хиляди градове. Само че в София има конкретни специфични фактори за зимното замърсяване, и аз говоря за тях. Защото замърсяването през останалите сезони не е фрапиращо, по замърсяване на въздуха тогава София въобще не се води много мръсен град, даже и сред европейските големи градове. Зимата обаче е друго. Аз изложих конкретни доводи и аргументи, и тук става дума за прилагане на равноправно отношение към всички, а не за някаква дискриминация. Само ще кажа, че докато ни е по-важна политкоректността и политическата изгода и докато с тази цел създаваме условия на едни да паразитират и вредят на всички, а за замазване на очите на обществото налагаме рестрикции и тормоз на други, които си патрят от първите и с нищо не са виновни, има да се чудим защо сме на това дередже. Ти още малко ще забраниш на хората въобще да се топлят и да карат кола, само и само кв. Факултета, Христо Ботев и подобните да могат да си горят гумите на спокойствие, а?

 58. 58 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  И защо пак снимка на кръстовище онагледява проблема? Кога ще отидете да снимате какво излиза от комина на някоя къща в Христо Ботев, Татарли, Факултета, Орландовци, Горубляне, Враждебна?
  —цитат от коментар 6 на lustmord


  Банкя, Бояна, Драгалевци, Симеоново...

 59. 59 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Време е да се забранят въглищата за битови нужди
  —цитат от коментар 2 на Pffff


  Да се забрани да се топлим на въглища и да минем директно на пасти? Намалете цената на тока с 80% и едно 80% от хората ще се топлят без да замърсяват въздуха.

 60. 60 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  И защо пак снимка на кръстовище онагледява проблема? Кога ще отидете да снимате какво излиза от комина на някоя къща в Христо Ботев, Татарли, Факултета, Орландовци, Горубляне, Враждебна?
  —цитат от коментар 6 на lustmord


  Банкя, Бояна, Драгалевци, Симеоново...

 61. 61 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Старите коли и пушеците - ясно. Обаче я да видим дали няма да се промени картинката, ако общината най-после вземе да ги измие като хората. По пътните платна покрай тротоарите има плътни, непрекъснати слоеве мръсотия - като е сухо е прах, като е мокро - кал. Това нещо, ако се изстърже и после да се измият улиците и тротоарите със сапун, ще видите как ще се диша на другия ден. Отделно, кварталните кални алеи, служещи за "улици", калните градинки и междублокови пространства - паркинги също са неизчерпаем източник на прахоляци, които се разнасят от колите из целия град. Асфалт, плочки и миене му е майката.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 62. 62 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#32] от "eus47368223":

  Лятото няма мъгла, няма инверсии и дърветата имат листа. Това е голямата разлика.
  Иначе решението е просто:
  1. Забрана на отоплението с твърдо гориво, освен, ако нямаш филтрираща инсталация;
  2. Спиране от движение или най-малкото забрана за движение в границите на града за коли, които не покриват минимум поне еди-коя си евро-норма, нямат изправен катализатор/филтър за твърди частици, ефективен контрол при ГТП и регистрация в КАТ;
  3. Данък МПС става плосък, примерно 200 или 250 лв. за всички коли с минимум евро 5, плюс тежка надбавка (примерно двойно) за всяка степен надолу по евронормата за изгорелите газове;
  4. Забрана за паркиране и движение по зелени площи, с адекватен контрол и строги санкции при нарушение;
  5. Миене на улиците.

 63. 63 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Да се въведе ограничение на транспорта в София.
  Четните номера да се движат на четна дата, а нечетните на нечетна.
  [quote#51:"Храбър"][/quote]
  Сериозно ли предлагате това ограничение? Предлагам няколко констатации, въпроси и предположения.
  1. Аз и други граждани ще бъдем несправедливо облагодетелдтвани.
  2. Много от МПС се използват за бизнес. Ще се наложи ли фирмите да организират дейността си според номерата на автомобилите? Признавам, че ще има постъпления в държавния бюджет от данъци, винетки, застраховки и т.н.
  3. Градският транспорт ще успява ли да се справи с предизвикателството, което ще получи поради увеличения брой пътници? Най-малкото защото ще се наложи да се увеличи двукратно броя на автобусите като се уреди равенство между броя на регистрираните четни и нечетни номера.
  4. С поне две еквивалентни МПС ли ще се организира транспортна мисия, която се изпълнява в два или повече последователни дни?
  5. Надявам се, че ограничението няма да важи за линейки, полицейски автомобили и пожарни. Не че и техният брой не може да се увеличи два пъти.
  ...
  n. ...
  ...

 64. 64 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всички сме наясно за причините, но моля ви, с ръка на сърцето споделете, какъв процент от българския народ е готов да понесе реални мерки за справяне със ситуацията. Най- лесно е да кажем правителството, кмета и т.н. в този форум е и част от политиката на медията, но истината е, че хората НЕ ЖЕЛАЯТ И НЯМА ДА ПРИЕМАТ необходимите мерки.
  —цитат от коментар 45 на zle_platen_trol


  Много от хората ФИЗИЧЕСКИ НЕ МОГАТ да приемат тези "необходими" мерки. Изборът е дали да се топля или да не се топля, а не с какво да се топля.

 65. 65 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Капитализъм, последни дни.

 66. 66 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Фандъчката, това бегло подобие на кмет, най-накрая осъзна истинския проблем за замърсяването, а именно цветен-гори-гума. Аре ся са видим ще се изправи и срещу "електората"

 67. 67 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пак проблемът удря по главата умнокрасивите и те пак не разбират какво ги удря. Единствената причина за мръсотията е БЕДНОСТТА! Не Бойко, не Цацаров, не Доган. Те са следствие. Както е следствие и мръсния въздух.

  Забранете на хората да се топлят, да си карат старите коли и обвинете полиция и прокуратура не си вършат работата и не следят забраните. Само и само да не приемете, че ГОЛЕМИЯТ проблем, който трябва да се решава е бедността. А не някакви "реформи" или руски хакери.

 68. 68 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Любопитно

  А как ще обясниш данните на станцията на Копитото, които пък лятото отчитат замърсяване, а зимата чист въздух, включително и в момента? Може би ромите лятото се качват на Витоша да горят гуми? Бе физика в 7ми клас вече не се ли учи?
  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":
  Зимно време, при температури от 0 до 15 градуса, каквито са в момента парите от горенето кондензират веднага при допир с външен въздух - след комините. Лятно време, парата кондензира високо в хладните въздушни слоеве.

 69. 69 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#45] от "zle_platen_trol":

  Има начини за справяне, но държавата трябва да да си свърши работата. За тези които нямат пари, да се дават субсидии. За гетата да се контролират. Боклуците да не се застояват до кофите а де се извозват бързо и т.н.
  Просто държавните работници трябва най-после да си свършат работата.

 70. 70 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":

  Да и мръсния въздух се събира най-много точно над циганските гета, аре ходи си вземи паричките които ти плащат от общината, скапан трол и закарай детето си на чист въздух до Факултета! То се вижда с просто око където има цигански гета винаги датчиците светят в лилаво и са над 20 път от нормата.

 71. 71 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Видя се по празниците като половината София беше изпразнена, и нямаше и една кола на улицата, как датчиците си светеха в лилаво! Защо ли?

 72. 72 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#53] от "Храбър":
  Пълното изгаряне на метан е детска игра. Смесването точни количества в еднакво инертно състояние, газ и въздух, е прост процес.

 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#70] от "narodaeverekciq":

  Трол на общината 😂😂😂
  Ти си бог!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ivan Krastinov":

  Ама ти верно ли като аргумент за замърсяването в София ми даде доклад за замърсяването в страната?

  Ето ти доклад:
  https://www.sofia.bg/documents/20182/298121/Приложение +№+1.pdf/f9e8a064-cf5d-4099-98c1-60f32fb16719

  Наблегни на страница 86. Там е написано много ясно какъв е основният причинител в София. Разгледай и следващите графики, където е описано, че битовото отопление дава пиковите стойности. Точно това, което написах в коментар 37.
  Успех!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#57] от "eus47368223":

  За конкретните, специфични фактори дадох доклад в горното мнение. Причините да е мръсно в студа и чисто през лятото се изучават в седми клас ☺
  Хайде по-сериозно, наистина.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#68] от "Ще върнем България в Европа":

  Именно. Което означава едно и също - мръсният въздух в София е целогодишен, с пикове през зимата. Разликата в усещането идва от това, че мърсотията през лятото е високо горе, зимата - ниско долу.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 77. 77 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 528 Гневно

  Карайте дизели! Още повече дизели! Евтини душици

 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#77] от "subsonic":

  Кой кара дизели?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Вдигнете цените на твърдото гориво дърва/въглища. Направете облекчения за алтернативни източници на отопление.

 80. 80 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#74] от "Darth Plagueis":

  Ама ти вярно ли ни пробутваш някакъв доклад, който най-вероятно е пълен с лъжи и измислици! Кой си мислиш че им вярва на тези от общината и на подобни хора като теб?

 81. 81 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Софиянци "в повече".... искате София, ето ви София.—цитат от коментар 11 на Peni NikolНе четеш ли, че в половин България положението е същото?Ако има нещо скандално в София, то е, че положението е такова при наличие на милиарди субсидии, изсипани в топлофикация и при двойно по-висок стандарт на живот от провинцията. [quote#16:"cinik"]
  —цитат от коментар 24 на zhivko6461
  И "Топлофикация София" ли е от големите замърсители на въздуха? Аз съм останал с впечатление, че има сериозен принос количеството на вредните емисии във въздуха над София да е много по-малко.Необходимо ли е да се търсят поводи за противопоставяне София-провинция? Дори когато става въпрос за сериозен проблем за цяла България.[/quote]

  Моля, чети по-внимателно. Написал съм "въпреки", тоест Топлофикация е благоприятен фактор и пак накрая дишаме същото, каквото и в градове, където няма парно.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 82. 82 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#80] от "narodaeverekciq":

  Мхм. Разбира се, ще вярваме на някакъв експерт тук, който има мнение, нищо, че няма данни за него. Просто е разбирач човеко....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#79] от "touchthis":

  Не е нужно...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84 Профил на Ivan Krastinov
  Ivan Krastinov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#74] от "Darth Plagueis":

  Благодаря за линка на първо място.
  Това е 3-ти доклад по въпроса, който виждам и малко ме притеснява това, че данните в тях (докладите) доста се различават. Може да са използвани различни методи на оценка или аз да не съм разбрал данните правилно (не съм специалист), но на линка към доклада който ти постнах (това че е за цялата страна няма значение, защото замърсяването е пресметнато на база 1 човек, не на площ) изрично пишеше, че не са регистрирани превишавания на въглеродни и серни оксиди, чиито основен източник е транспорта.
  Тук също могат да се прочетат интересни неща по темата:
  https://www.eea.europa.eu/

 85. 85 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Най-ме впечатли мнението написано по-горе, че не сме хора.
  Аз бих доуточнил:
  За търпението ни!

 86. 86 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#84] от "Ivan Krastinov":

  Виж, твоят доклад е за страната. И е съвсем коректен. Моят е за София. Двата доклада не си противоречат, напротив.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 87. 87 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  [quote#81:"cinik"][/quote]
  Извинявам се за грешката! Все пак и след по-внимателно прочитане не открих "въпреки".

 88. 88 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Проблемът е от бедността на хората,и корупцията,с разни полуидиоти които са начело на държавата,напредък няма да има ,напротив ще стане и по зле,гетата са проблем,те си растат под носа на общини и всякакви държавни служители и служби,държавата е толкова проядена от корупция че повече няма накъде..видими резултати...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 89. 89 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Ключови послания

  През периода 1990г. - 2015г. емисиите на серни, азотни оксиди и амоняк, намаляват.
  Емисиите на ФПЧ2,5 са се увеличили с 37 % от 21 kt през 1990 г. до 29 kt през 2015 г., като причина за това е нарасналата употреба на дърва за битови нужди.
  През 2015г. емисиите на ФПЧ10 са се увеличили спрямо 2014г. с 3.66 kt и стават 50.02 kt., като причина за това е нарасналата употреба на дърва за битови нужди.

  http://eea.government.bg/bg/soer/2015/air/emisii-na-vredni-veshtestva-vav-vazduha

 90. 90 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ivan Krastinov":Ама ти верно ли като аргумент за замърсяването в София ми даде доклад за замърсяването в страната?Ето ти доклад:https://www.sofia.bg/documents/20182/298121/Приложение +№+1.pdf/f9e8a064-cf5d-4099-98c1-60f32fb16719Наблегни на страница 86. Там е написано много ясно какъв е основният причинител в София. Разгледай и следващите графики, където е описано, че битовото отопление дава пиковите стойности. Точно това, което написах в коментар 37.Успех!
  —цитат от коментар 74 на Darth Plagueis  До коментар [#57] от "eus47368223":За конкретните, специфични фактори дадох доклад в горното мнение. Причините да е мръсно в студа и чисто през лятото се изучават в седми клас ☺Хайде по-сериозно, наистина.
  —цитат от коментар 75 на Darth Plagueis  До коментар [#57] от "eus47368223":За конкретните, специфични фактори дадох доклад в горното мнение. Причините да е мръсно в студа и чисто през лятото се изучават в седми клас ☺Хайде по-сериозно, наистина.
  —цитат от коментар 75 на Darth Plagueis


  Добре. Напълно логично е това, че битовото отопление дава пиковите стойности на замърсяването, както и това, че през лятото замърсяването е високо в атмосферата и по-малко го усещаме. Проблемът е другаде, и наистина хайде малко по-сериозно. Проблемът е, че тези "пикови стойности" са от ноември до март-април, а не са 2 пъти в годината по половин ден, и с тези "пикови стойности" тровим децата си много повече, отколкото със стандартния фон на останалото замърсяване, където, както казах и преди, софия даже е сравнително чист град на фона на голяма част от големите европейски градове. И поради всичко това, би трябвало да се вземат мерки точно за "пиковите стойности", които продължават през 1/3 от годината и вонят на изгорени гуми, пластмаса и отработено масло, вместо да се правим на по-светци от папатаи да налагаме рестрикции там, където не са от първостепенна важност, само за да защитаваме с всички сили един точно определен и така нужен на някои електорат.

 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Колко години избират един и същ кмет, няма на кого да се сърдят.

 92. 92 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Истината е, че когато много хора се натъпчат на малко място, им се стоварват куп проблеми, които им зануляват кефа от по-високи заплати, повече развлечения и т.н.

  Отдавна по света, хората от средната класа и нагоре, бягат от централните части на градовете и се заселват в дакечната периферия. В центъра остават бедняците - щото има евтин градски транспорт, а те нямат коли.

  Няма да се оправи положенуето.
  По-лошо ще става.
  Който има акъл и възможности - да бяга в периферията.

  Ако не ви пука за вашето здраве - мислете за децата си.
  Бягайте към периферията.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 93. 93 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#45] от "zle_platen_trol":

  Най-добрия коментар до тук ! ++++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 94. 94 Профил на johndoe1908
  johndoe1908
  Рейтинг: 221 Весело

  Ще ми обясните ли какво значи един път над нормата?
  1 * Норма = Норма

 95. 95 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Да не ви казвам какво е положението в Пекин...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 96. 96 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6609 Неутрално

  Голям проблем за софиянци и за безсилните и некомпетентни общинари

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 97. 97 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 539 Неутрално

  расте но не старрее
  но и не младеее
  както пееше тодор колев

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK