София отново е под похлупак от опасно мръсен въздух

София тази сутрин

© Николай Дойчинов

София тази сутринЧетвърти ден поред софиянци дишат опасно замърсен с фини прахови частици въздух. Тежък смог има и в други градове от страната, показват данните в реално време, подавани от българската екоагенция и отразявани в реално време от края на миналата година в европейската карта за замърсяването на въздуха. Въпреки че това е пореден януари с тежък проблем с въздуха в София, от Столичната община заявиха за "Дневник", че не могат да предприемат никакви мерки.


В 11 ч. на 9 януари според картата въздухът в София е "много лош" (very poor), което е най-високата степен в скалата от пет нива. В редица други точки, където се измерва въздухът в страната, данните са за една степен по-слабо замърсяване и "лош" въздух (poor). Мъглата и безветрието допринасят за влошаването на ситуацията.


Данните на европейската карта за замърсяването на въздуха към 11 ч. на 9 януари

© Дневник

Данните на европейската карта за замърсяването на въздуха към 11 ч. на 9 януари


Данните на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда показват много сериозни превишения с фини прахови частици в цялата страната и за предходния ден. В половината от всички общо 28 областни града в България на практика има в момента превишения. Вчера запрашаването в София е било
няколко пъти над допустимата норма


В столицата измерванията за понеделник показват в дадени точки запрашаване почти пет пъти над допустимата норма. Причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 – 50 mg/m3, е масово използване на твърдо гориво в битовия и в обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетани с неблагоприятни метеорологични условия, посочват от Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС).


Най-тежка е била вчера ситуацията в кварталите "Хиподрума" – замърсяването с прах е скочило с 4.7 над допустимото, в "Павлово" е било 3.99, в "Надежда" –3.7. Данните за "Младост" показват превишение на нормата 2.69.


Около три пъти над допустимото е било замърсяването в Пловдив (3.39), Кърджали (2.8) и Горна Оряховица (2.88), около два пъти и половина – Благоевград, Видин, Смолян, два пъти - в Плевен и Бургас. В редица други градове проблемът е сериозен (поне един път над допустимата норма).


Смогът в София е бил особено тежък в малките часове на нощта срещу 9-ти, като опасно високите нива на запрашаване са останали такива до сутрешните часове, показват осреднените едночасови стойности, публикувани на сайта на Столична община.


В "Хиподрума" в 1 часа станцията отчита 500 mg/m3 като в следващите часове нивото спада постепенно до 300 mg/m3 в 9 ч. Сутринта. В "Павлово" данните сочат, че нивата на прах са били много високи през цялата нощ досега – около 350 mg/m3 от 1 до 11 ч. В тези часове в квартал "Дружба" нивото на прахово замърсяване е било около 150 mg/m3, а към 10 ч. Е 100 mg/m3 . В "Надежда" замърсяването през нощта се е задържало между 150-200 mg/m3 и остава такова и в 10 ч.


Пределно допустимата концентрация за фини прахови частици е 50 µg/m3 и се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа)


Общината ще реагира най-рано в края на месеца


От пресцентъра на Столичната община коментираха, че в момента няма какви мерки да вземат срещу замърсения въздух, тъй като все още не е приет официалният авариен план за подобни случаи.


Планът предвижда мерки като ограничаване на движението в центъра на града, по-скъпи синя и зелена зона и по-евтин билет за градския транспорт и беше приет под натиска на протести в няколко софийски квартала в края на миналата година. За да влезе в сила обаче, той трябва да бъде одобрен от Столичния общински съвет. Следващото заседание на съвета се очаква да бъде на 25 януари, казаха от пресцентъра на общината.


От началото на декмеври служители на Столичният инспекторат правят проверки дали старите автомобилни гуми и масла се изхвърлят на определените места и не се използват за горене. Общината купи и 7 газ анализиратори за КАТ, които ще помогнат спирането от движение на коли, които замърсяват въздуха над допустимото.


Кметът на София Йорданка Фандъкова говори за спешно приемане на мерки от февруари миналата година.


На сайта на общината се публикуват данни за запрашаването по часове в шестте пункта, където има автоматизирани измервателни станции. Оттам обаче повтарят, че не могат да се правят заключения на базата на едночасови прогнози, а данните трябва да се гледат в цялост за 24 часа, т.е. на следващия ден. От събота до вторник системата на общината за прогнозиране нивата на запрашаване обещава чист въздух.


Къде може да се следят данни за замърсяване на въздуха- тук.


Бухово на 9 януари 2018 г.

© Николай Дойчинов

Бухово на 9 януари 2018 г.


Какво причинява мръсният въздух


Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите.


Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.


Какво причинява мръсният въздух на здравето според националните консултанти по пулмология, алергология и кардиология тук.


Фотогалерия: Опасната пелена над София >


Спасение поединично


Специалистите коментират, че "спасение по единично" от мръсния въздух няма и са нужни мерки на държавно ниво, за да се реагира на проблема.

И все пак най-често даваните от специалистите съвети е в дните с повишено замърсяване на въздуха хората, които имат здравословни оплаквания,


да остават вкъщи и да не проветряват


помещенията, за да нямат досег с въздуха навън.

В дни на силно замърсяване хората с хронични белодробни заболявания задължително трябва да се обърнат към лекуващия си лекар и той при нужда


да увеличи медикаментите им


за овладяване на кризите, съветва проф. Коста Костов, национален консултант по пулмология и фтизиатрия и завеждащ Клиниката по белодробни заболявания на ВМА.

В масовия случай - ако трябва да се излиза по работа, на училище, на детска градина и т.н., най-добре е


да се носят маски,


но трябва да се има предвид, че те имат частичен ефект и не решават проблема напълно. Най-обикновените санитарни маски се продават в аптеките за 20-30 стотинки бройката, а по-професионалните хирургически са по няколко лева.

Лекарите съветват, ако все пак се носят, маските често да се сменят – през два-три часа. Това означава, че човек трябва да носи по няколко в джоба. Маските обират големите прахови частици, но не улавят най-фините частици.

Как сами да се спасим от смога - тук.
Още съвети за предпазване от мръсния въздух тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK