Половин България диша опасно мръсен въздух от началото на годината (обобщение)

Половин България диша опасно мръсен въздух от началото на годината (обобщение)

© Ясен Джабиров



Опасни нива на запрашаване на въздуха и превишения на допустимата норма на замърсяване (50 mg/m3) показват измервателните станции в половин България в дните от началото на 2018 г. Най-сериозен е смогът в столицата, се вижда и на европейската карта за качество на въздуха, и от данните и архива на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).


Фините прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5) и озона (О3) са най-проблемните замърсители, когато става дума за човешкото здраве, отбелязват от българската екоагенция в годишния си доклад за състоянието на въздуха.


По данни на европейската карта в 18 ч. в София, Плевен и Русе въздухът е "много лош" (very poor), което е най-високата степен в скалата от пет нива.




мръсен въздух, мъгла, смог

© Николай Дойчинов

мръсен въздух, мъгла, смог


Причини за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 – 50 mg/m3, е масово използване на твърдо гориво в битовия и в обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетани с неблагоприятни метеорологични условия (мъгла и безветрие, обичайно през зимния сезон, бел. ред.), посочват от агенцията по околната среда.


До пет пъти над допустимата норма


В повече от половината (17) от общо 28 областни града в България в момента има превишения на позволеното замърсяване с прах. Пунктовете за мониторинг на качеството на въздуха са разположени в 34 населени места в страната, в някои от градовете има повече измервателни станции (за страната те са общо 50).


Измерванията за понеделник показват в някои точки в София запрашаване близо пет пъти над допустимата норма. Около три пъти над допустимото е замърсяването в Пловдив (3.39), Кърджали (2.8) и Горна Оряховица (2.88), около два пъти и половина – Благоевград, Видин, Смолян, два пъти - в Плевен и Бургас. В редица други градове проблемът също остава сериозен (поне един път над допустимата норма).


Вчера в квартал "Хиподрума" в София замърсяването с прах е скочило с 4.7 над допустимото, в "Павлово" превишението е било 3.99, в "Надежда" – 3.7. Данните за "Младост" показват превишение на нормата с 2.69.


В същото време от събота до вторник системата на общината за прогнозиране нивата на запрашаване, поддържана от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на БАН, обещава чист въздух.


Смогът: софийско всекидневие (видео)


Половин България диша опасно мръсен въздух от началото на годината (обобщение)

© Николай Дойчинов


В София ще се мият улиците, ако не е студено


Като спешна мярка срещу замърсяването Столичната община ще започне да мие улиците, стана известно от фейсбук статус на кмета Йорданка Фандъкова днес. Изявлението й беше публикувано след вълна от недоволство в социалните мрежи от бездействието на местната власт и заявки за нови протести срещу мръсния въздух. Миенето ще бъде извършвано, когато температурите не са твърде ниски, за да се избегне опасност от поледици. Още днес е започнало метене на булевардите "Черни връх" и "Ботевградско шосе".


В коментар на данните за замърсяването на столицата днес Фандъкова, цитирана от БТА, обясни, че през последната седмица на територията на цяла България по официални данни всекидневно се регистрира двойно превишение на допустимите норми за фини прахови частици.


Аварийният план - към края на месеца


Кметът подчерта, че ще настоява Столичният общински съвет възможно най-бързо да разгледа краткосрочните мерки, предложени за такива именно дни на тежко замърсяване. Аварийният план, който предвижда мерки като ограничаване на движението в центъра на града, по-скъпи синя и зелена зона и по-евтини билети за градския транспорт, не може да влезе в сила преди да бъде одобрен от общинските съветници. Очаква се следващата седмица той да бъде обсъждан от екокомисията на общината, а най-скорошното заседание на общинския съвет е на 25 януари.


Фотогалерия: Опасната пелена над София >


Ефектът върху здравето


Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите.


Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.


Какво причинява мръсният въздух на здравето според националните консултанти по пулмология, алергология и кардиология тук.


Специалистите коментират, че "спасение по единично" от мръсния въздух няма и са нужни мерки на държавно ниво, за да се реагира на проблема. И все пак най-често даваните от специалистите съвети е в дните с повишено замърсяване на въздуха хората, които имат здравословни оплаквания,

да остават вкъщи и да не проветряват


помещенията, за да нямат досег с въздуха навън.

В дни на силно замърсяване хората с хронични белодробни заболявания задължително трябва да се обърнат към лекуващия си лекар и той при нужда


да увеличи медикаментите им


за овладяване на кризите, съветва проф. Коста Костов, национален консултант по пулмология и фтизиатрия и завеждащ Клиниката по белодробни заболявания на ВМА.

В масовия случай - ако трябва да се излиза по работа, на училище, на детска градина и т.н., най-добре е


да се носят маски,


но трябва да се има предвид, че те имат частичен ефект и не решават проблема напълно. Най-обикновените санитарни маски се продават в аптеките за 20-30 стотинки бройката, а по-професионалните хирургически са по няколко лева.

Лекарите съветват, ако все пак се носят, маските често да се сменят – през два-три часа. Това означава, че човек трябва да носи по няколко в джоба. Маските обират големите прахови частици, но не улавят най-фините частици.


Как сами да се спасим от смога - тук.


Още съвети за предпазване от мръсния въздух тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Опасни нива на запрашаване на въздуха и превишения на допустимата норма на замърсяване (50 mg/m3) показват измервателните станции в половин България в дните от началото на 2018 г."

  Проблемът е политически - така е при тази власт - пълно безхаберие и некомпетентност

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 719 Неутрално

  днес в софия беше ужас.голем смог

 3. 3 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1199 Весело

  Когато се задими в къщи какво правим ... проветряваме. Когато няма вятър или е слаб, съчетано с това презастрояване в градовете май няма много опции за реагиране. Едно време като излезех от къщи вятъра ме отнасяше ... сега си е егати тихалъка :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 4. 4 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1040 Весело

  смого у софия че се оправи кога витоша или стара планина потънат у дън земя тилилейска... ако дотогаз искате да вие чист въздухо требе си дигнете задниците и да се преселите у родопите или другаде нейде нависоко и проветриво....

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 5. 5 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Два са основните фактора за замърсяването - отоплението и транспорта. Нещата както винаги зависят от тоягата и моркова. За тоягата ни е ясно, въпросът е за моркова - с какво финансово са стимулирани например онези, които са се включили и се отопляват на газ/ТЕЦ или пък карат автомобила си с газова/метанова система...? Да не говорим за тези, които са инвестирали в електрически автомобил...

 6. 6 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Акциз и ДДС върху природния газ за битови потребители могат много лесно да бъдат премахнати и отопляването с него да стане много изгодно. Но няма да ги махнат. Това са допълнителни парички в бюджета, които могат да бъдат крадени. Раята да диша каквото има, има свободата и да не диша!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 7. 7 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Зле е. Четвърти ден. Поне чак сега започна да ми люти и да кашлям. Е, остарявам.
  Обаче, мерките са крайно наложителни. Защото, в 6 месеца от годината, въздухът ще е такъв.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Весело

  До коментар [#1] от "neut":
  "Проблемът е политически - така е при тази власт - пълно безхаберие и некомпетентност"
  ======
  Мдааа..... Избираме Корнелия и въздухът се изчиства.

  Еретик
 9. 9 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Винаги е било така в София. Просто сега в България има нови норми (европейски) с доста по-занижени стойности от преди 40 години например и с доста по-добри и цялостни изследвания за вличнието на такива частици върху човешкия организъм. И сега понеже сме много модерни и взискателни и воят е до небесата!
  Сега има и по-прецизни и точни уреди за измерване на тези замърсявания. Ако с днешните уреди можеше да се замери замърсяването в София при ноемврийска , декемврийска или януарска инверсия, НО ПРЕДИ 50 ГОДИНИ например показаталети щяха да бъдат сходни , дори ако не и по-лоши.
  Съмнявам се преди 30, 40, 50 години да е имало замерване за замърсяване с финни прахови частици, пък и изобщо дали тогава е имало дефиниция за такива частици и дали озобщо тази дефиниция съвпада с днешната
  По-възрастни хора са ми разправяли 40, 50, 60-те години на миналия век как в центъра на София през зимата при честите мъгли и инверсии особено вечер миришело непоносимо на кюмюр и димът не можел да се разнесе с дни.

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5347 Неутрално

  Маски, противогази и в краен случай шалчета около устата и носа, друго спасение зимно време няма.

 11. 11 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 244 Неутрално

  явно се обмисля ;данък въздух; , естествено в знак на солидарност ще плащат всички за да може едни да горят гуми и стари дрехи

 12. 12 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  самолетите дето излитат и кацат на софийското летище къде им отиват изгорелите газове

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Едно време София яко вонеше на кюмюр, ама никой не казваше, че въздуха е мръсен! Сега еколозите се уплашиха да не им се развали бялата кожа, дето слънце не видела, оти са канцеларско-банкови еколози!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Diеsеl
  Diеsеl
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "tucker case": Не е точно така.В София е адски зле, а и географското и положение прави нещата още по-зле.Естествено, не е лошо да спре да се твърди, че така е в цяла България, щото ще стане хубава манджа, ама пресолена.Все пак требе и ток да протича.

 15. 15 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  некои викат на околовръстното шосе
  около мръсното

 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2069 Весело

  Решението на проблема според община София и държавата е традиционно: "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се."

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Поне на 50% от българите не им пука защото работят в далеч по замърсена работна среда.
  София-проблемите се трупат 30г. а сега се сетиха за въздуха.То така и в другите градове.Сещам се за малко градче дето направиха училището на парно с кюмюр и сега зимата одимяват всичко.По икономично.Ами парното къде работи в градовете?И как така стана че да се топлиш на дърва е по-евтино от централно парно.Малко е затвор за тези които Ви докараха до това дередже.Но и Вие сте виновни.Щото това стана не внезапно и неочаквано?!

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":

  Т.е., гербавите считат, че състоянието трябва да е както едно време и не смятат за нужно да го променят.
  Тогава за какво са ни?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Г азовите
  Е мисии
  Р азболяват
  Б ългарите

 20. 20 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Отоплявам се на климатик и карам кола на газ. Защо не ме стимулирате финансово? Аз не цапам!
  Мерките на властта са само насочени към поскъпване на това и онова, никога не към облекчения и стимули. Оставка и на Фандъкова и на НС!

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#20] от "Aldi Mitov":

  Как не цапаш? Тая кола не цапа?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Комунистите работят ГЕРБ на тема чист въздух!

  Цирк!

  Машини прости, народ неук.
 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 868 Неутрално

  То направо си смърди на въглища, та не се трае. Държавата раздава на бедните енергийни помощи, които са някакви долнопробни въглища, ама на някои хора Фъндъкова им е виновна.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  Внимание!
  Заглавието е чиста фалшивка!
  Може би значителна част от населението (основно в София) на България диша замърсен въздух.
  България е голяма, много голяма просторна територия. Местата за опитания с чист въздух са над 99% измерено по площ.

 25. 25 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1910 Любопитно

  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":


  До коментар [#13] от "lz2":Т.е., гербавите считат, че състоянието трябва да е както едно време и не смятат за нужно да го променят.Тогава за какво са ни?
  —цитат от коментар 18 на Darth Plagueis


  Духовит си...що не използваш таланта си да почистиш София и останалата замърсена част от страната...

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#25] от "BiGman1":

  Т.е., хем да ви плащам, хем да ви върша работата? Ти направо си ветровит...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#23] от "today":

  О, да, тя няма нииищо общо. Просто е кмет на най-мръсната столица в ЕС...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  Който не иска да диша мръсен въздух, да се изнася от София. Навсякъде се живее.

 29. 29 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1910 Весело

  До коментар [#26] от "Darth Plagueis":


  До коментар [#25] от "BiGman1":Т.е., хем да ви плащам, хем да ви върша работата? Ти направо си ветровит...
  —цитат от коментар 26 на Darth Plagueis


  Ти тъй или иначе я вършиш...и си плащаш като поп да дишаш мръсен въздух в София...чувам, че щели да ви раздават безвъзмездно противогази от сдружението "Роми за чист въздух във Факултето"

 30. 30 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Уважаеми софиянци,
  Г-жа Фандъкова ви молела да използвате градския транспорт.Ами помолете я и вие,тя да даде пример!!!!Ако трябва и на руски.

 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  некои викат на околовръстното шосе около мръсното
  —цитат от коментар 15 на dearblue


  Тоя лаф е половинката на следния прастар лаф от шофьорските курсове - от "кормуване по околовръстното шосе" на "курмушване на околомръсното шосе"

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 510 Весело

  Представям какви са били нивата на замърсеност когато работеше Кремиковци и при аварията в Чернобил, ама тогава никой не им е казвал на хората какво дишат, всички на манифистации, без извинения .

  Добре, че от няколко месеца, монтираха датчици, че да се разбере , че в цяла България и на балканите въобще въздуха не става за дишане.
  Какво да говорим, че Скопие е в топ 3 на замърсените градове, а София не е и в топ 20

 33. 33 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 840 Весело

  Хайде,бе,софиянци!Хайде най после изберете кмет от друга партия и да ви се прочисти въздухът.От времето,когато кмет беше Софиянски няма по мръсен въздух в София.
  И сега една идея. Защо един милион столичани не излезете и започнете да духате в посока,в която ще издухате мръсния въздух?Какъв рай ще настъпи тогава в София????

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#32] от "001":

  Ама преди тия датчици не знаехме какво дишаме, така ли?

  До коментар [#28] от "Роси":

  Уау, гениално!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#29] от "BiGman1":

  Нема как, нали родата ти отмъкна цялата бройка..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Не разбрах какво правят т.н. еколози?Нещо протест,демонстрации ще има ли,или те са активни само за Пирин и Кресненското дефиле,а това как е въздухът в София въобще не ги интересува.Или за тях няма значение дали софиянци дишат ФПЧ?Важното е да няма втора кабинкова линия.Кажете нещо,бе,хора!

 37. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  Айдее, мръсния въздух затри Истанбулската конвенция в "четвъртата власт"
  Ами там дето всички трябва да сме еднакви по джендър признаци къде го изоставихте?
  Икономическото насилие над същества от женски пол е сериозен проблем в съвременното общество.
  Това може да се отрази сериозно и над икономиката.
  Кой иска фалирали молове, козметични салууни и туристически агенции с екзотични дестинации?

 38. 38 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  трябва да е забранят магазините в мазета поннеже изгорелите газове са по тежки от въздуха и се разпространяват на виочина до 1,5 метра и изпълват мазетата
  даже има цял магазин за хранителни стоки под земята

 39. 39 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  в метрото каква ли е концетрацията на изгорелите парникови газове

 40. 40 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Весело

  ЗА КАКВО ПАК МЕ БАННАХТЕ БЕ, МИЗЕРНИЦИ...да не мислите, че е много лесно да си измисляш постоянно нови имена за имейли и никове.Лесно ви е на вас, пишете без да мислите.

 41. 41 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Изведнъж" и това открихме да!

  Само дето до скоро на никой не му пукаше, нито на политици, нито на избиратели. Модерно ли стана?

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#36] от "gobay":

  Преди няма и месец имаше протест против мръсния въздух. Ти беше ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  След около 100 статии на месец за мръсния въздух в София се сетихте, че има и други градове, и че и там може би живеят хора.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK