Данните за мръсния въздух ще се публикуват незабавно и по-разбираемо, но след шест месеца

Данните за мръсния въздух ще се публикуват незабавно и по-разбираемо, но след шест месеца

© фейсбукПо-лесно достъпна и разбираема информацията за мръсния въздух и то в реално време, а не с ден закъснение, както е в момента. Това обещават да предоставят на населението от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), но не сега, а след шест месеца.


В края на миналата годинав отговор на запитване на редакцията Европейската агенция по околна среда и водите и Световната здравна организация потвърдиха, че е важно гражданите да бъдат информирани какво е замърсяването на въздуха по часове в реално време, защото това има сериозни последици за здравето на хората, особено за по-уязвимите.


От екоагенцията са предвидили за 2018 г. обществена поръчка за проект, с който данните за замърсяването с фини прахови частици от системата им за мониторинг да се представя на населението в реално време, на видимо място на сайта им и тя да бъде лесно разбираема. Това стана известно от думите на директора на екоагенцията Валери Серафимов в интервю за "Дневник", което ще бъде публикувано по-късно днес.
В момента информацията за запрашаването на въздуха в страната се публикува на сайта на агенцията като бюлетин за качеството на въздуха. Бюлетинът обаче не е лесно откриваем на страницата на екоагенцията, а информацията не е разбираема за гражданите. Данните се публикуват с ден закъснение и показват само точките, в които има превишения на допустимите норми на замърсяване с фини прахови частици и градовете предходния ден.


За сравнение новият европейски индекс за качество на въздуха е лесен за ползване и ориентиране. От декември 2017 г. там има данни за замърсяването в реално време и за всички градовете в България, в които има измервателни станции,


"Целта на тази задача е именно лесно онагледяване на замърсяването на въздуха," увери директорът на екоагенцията. Създаването на системата ще отнеме половин година максимум, прогнозира още Серафимов. Финансирането трябва да дойде от Министерството на околната среда. Идеята в момента е предложена на експертите от МОСВ, но не е разписана подробно, а само във формат "като заглавие".


В момента ИАОС в реално време предоставя информация на населението, когато се превишават нивата на серния диоксид, на азотния диоксид и озон. "И това е по-важното отколкото от други неща, които иска населението. Имаме ли три часа последователни замърсяване с тези замърсители, тогава има опасност за здравето хората – на деца, възрастни и хора с белодробни заболявания," каза още Серафимов.


По думите му замърсяването с фини прахови частици не е толкова опасно за здравето на хората.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK