Валери Серафимов, Изпълнителна агенция по околна среда: Дори 34 дни запрашаване над нормата не са фатални

Валери Серафимов, Изпълнителна агенция по околна среда: Дори 34 дни запрашаване над нормата не са фатални

© ИАОСПрез 2015 г. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не успява да докладва данните за замърсяването на въздуха за страната пред Европейската екоагенция в реално време. Така страната ни получава предупреждение, че я грози тежка санкция, ако не се отчете и през 2016 г. В понеделник екоагенцията представи завършения проект за създаване на информационна система за докладване на тези данни на стойност 700 хил. лв. По този повод "Дневник" разговаря с директора на дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда"" в ИАОС Валери Серафимов по актуалната тема за мръсния въздух и значимостта на данните в реално време.


– Г-н Серафимов, как точно ще се отрази този проект за подобряване качеството на въздуха в страната?


– Този проект няма да доведе до подобряване качеството на въздуха. Този проект води до изпълнение ангажиментите на страната за ежегодно докладване данните за качеството на въздуха.
На практика тези данни за въздуха в страната са за нивата на замърсяване в реално време и се отразяват в новата карта за качеството на въздуха в Европа на Европейската агенция за опазване на околната среда, публикувана през ноември 2017 г.?


– Да, тези данни се отразяват в картата за въздуха на евроагенцията. Успяхме да приключим със стандартизирането на данните ни в края на ноември и в средата на декември те бяха отразени на картата за Европа. Сега там може да се проверят нивата на замърсяване в цялата страна, измерени от мониторинговите автоматизирани станции. Имаме и 6-7 пункта с ръчно пробовземане и последващ анализ, затова не ги докладваме на агенцията тях.


Отразените в картата данни за България отразяват ли замърсяването на въздуха в страната ни в реално време?


– Да, в реално време са. Близко до реалното време, за да бъдем точни – с малко закъснение от 15-20 минути за часовите стойности.


Имате ли намерения да увеличите броя на измервателните станции в страната? Например в София жителите настояват за нова станция за мониторинг на замърсяването на проблемни точки като квартала "Красна поляна", където смогът е тежък заради отопление на въглища и горене на отпадъци и гуми в близост.


- Цялата ни система за измерване е изградена спрямо националното и европейското законодателство и отговаря изцяло на тези изисквания. Броят на пунктовете се изчислява на база на два фактора - нивото на замърсяване и броя на населението. В София трябва да имаме шест пункта спрямо население от 1.2 млн. души и ние ги имаме.


Това не ограничава общините да си създадат допълнителни собствени системи за мониторинг. От Столична община имат намерения да си закупят или мобилна, или фиксирана станция, законодателстовото не ограничава общините в това.


Данните от тези допълнителни станции на общините ще влизат ли във вашата обща база данни?


– Ако общините имат желание да ни предоставят тези данни, да.


Т.е. вие нямате компетенции да препоръчате на съответна община да осигури повече измервателни станции?


– Не, нямаме такива компетенции. Ние можем да им съдействаме с технически капацитет – каква апаратура да изберат, какъв обхват да бъде тази апаратура.


Според комплексните разрешителни за действие в ТЕЦ, например големите ТЕЦ "Марица-изток", имат собствени измервателни станции за мониторинг на въздуха, като те са длъжни да изпращат тази информация в реално време в Изпълнителната агенция.


Предполагам, че сте запознат със гражданската система за измерване нивата на замърсяване airofsofia.info Как ще коментирате този вид измерване и може ли да използвате техните данни в помощ на вашите данни?


– Според мен на този етап изобщо не може да се разчита на тях, защото тази апаратура не е референтна. Европейската агенция по околна среда е определила за всеки един замърсител каква точно апаратура трябва да се ползва.


И за фини прахови частици каква трябва да е тази апаратура?


– За фини прахови частици референтната апаратура е пробовземане и последващ анализ. Ако имаме автоматични анализатори за фини прахови частици, трябва да се направи сравнение между пробовземането и тегловен анализ (събира се на един филтър и след това се мери на везна) – тогава се прави коефициент на съответствие между тази апаратура и другата. С тази апаратура, с която измерват гражданите от airofsofia.info, не е правено такова сравнение и не е референтна.


Но ако се направи референтна, тя ще може да се вкара в общата официална база данни, така ли?


- Ако те желаят, да.


Доколкото ми е известно, те имат точно такова желание...


– Пак ви казвам, тази апаратура нито я знам на какъв принцип работи, нито е сравнявана с референтна апаратура. Ако трябва да сме честни, те трябва да посочат само 24-часова стойност, тъй като нормата за фини прахови частици е за 24 часа. Те посочват някакви моментни стойности, което не е правилно. Така манипулират донякъде населението...


А как тогава хората да се информират за замърсяването на въздуха в реално време? В крайна сметка човек, като излиза на улицата, е добре да провери какъв е въздухът в този момент, особено ако е с астма, със здравословни проблеми или с деца, ако иска да тича...


– Световната здравна организация е казала, че трябва да има 24-часово измерване, за да кажеш каква е стойността. СЗО е преценила, че нормата е за 24 часа. Всички други манипулации – на час, на 20 минути, не са реални.


Как тогава може да се измерва в реално време въздухът?


- Чакаш да минат 24 часа...


По тази тема точно се допитахме именно до Световната здравна организация и до Европейската агенция по околна среда. Отговорът беше, че информирането на населението за замърсяването на въздуха по часове е важно заради сериозните последици за здравето им и защото те го дишат постоянно. И всъщност съществуват методологии за отчитане на замърсяването с прах в реално време, макар да не са зададени от тези две организации.


– Пак повтарям 24 часа е праговата нормата за фини прахови частици. И то нормата е превишена, когато в годишен аспект имате 35 дена с превишаване на тази норма. Така че не е фатално, че един ден или два, или пет, или десет, или 34 дена сте имали превишаване на нормата. Трябва да имате над 35 дни според критериите на СЗО.


Но точно по тази тема комуникирахме с представителите на Световна здравна организация и те са на мнение, че има значение информирането за замърсяването по часове заради ефекта върху здравето на хората.


– Има значение за серен диоксид, за азотен диоксид.


Не мислите ли, че все пак ефектът върху здравето на хората от замърсяването и с фини прахови частици може да е сериозен и за определени часове, хората дишат тук и сега, не на 24 часа? Такова беше посланието в констатацията на Европейската агенция и на СЗО. В много европейски държави именно екоагенциите имат апликации, които отчитат запрашаването в реално време.


– Защо тогава Европейската агенция по околна среда не е наложила часови норми, това ги попитайте. Това не може да се изчисли, концентрацията се измерва, не се изчислява.


Тогава какъв е вашият съвет към хората – как да следят и да се информират за замърсяването с прах във въздуха, който дишат?


- Ние сме заложили за 2018 г. такава обществена поръчка – данните от системата ни за мониторинг в реално време да се представят на населението.


Имате предвид, че ще показвате тези данни на сайта си по идентичен начин, както го правят от Столична община в момента?


– Да, надяваме се това да стане от тази година.


Кога ще се случи това?


– Създаването на системата ще отнеме половин година максимум. Финансирането трябва да дойде от Министерството на околната среда (МОСВ). Идеята в момента е предложена на МОСВ като заглавие


Ако човек иска да провери данните за замърсяването на въздуха, на вашия сайт намирането на информацията е сложно. Нямате ли намерения да направите тези данни по-лесно достъпни и видими?


– Това ще е целта на тази задача – лесно онагледяване на замърсяването на въздуха. В реално време предоставяме информация на населението, когато се превишават нивата на серния диоксид и на азотния диоксид и озон. И това е по-важното, отколкото от други неща, които иска населението. Имаме ли три часа последователни замърсяване с тези замърсители, тогава има опасност за здравето хората – на деца, възрастни и хора с белодробни заболявания.


Т.е. искате да кажете, че замърсяването с фини прахови частици не е толкова опасно за здравето на тези хората?


- Да.


Световната здравна организация предупреждава друго...


– Защо тогава СЗО не направи часова норма? Европейското законодателство задава норма за замърсяване с фини прахови частици за 24 часа и в годишен аспект – 35 дни превишения. Когато Световната здравна организация и Европейската агенция за опазване на околната среда ни насочат чрез директива ние ще го направим.


Т.е. въпросът е дали тази методология е задължителна, така ли?


– Да.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK