Валери Серафимов, Изпълнителна агенция по околна среда: Дори 34 дни запрашаване над нормата не са фатални

Валери Серафимов, Изпълнителна агенция по околна среда: Дори 34 дни запрашаване над нормата не са фатални

© ИАОСПрез 2015 г. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не успява да докладва данните за замърсяването на въздуха за страната пред Европейската екоагенция в реално време. Така страната ни получава предупреждение, че я грози тежка санкция, ако не се отчете и през 2016 г. В понеделник екоагенцията представи завършения проект за създаване на информационна система за докладване на тези данни на стойност 700 хил. лв. По този повод "Дневник" разговаря с директора на дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда"" в ИАОС Валери Серафимов по актуалната тема за мръсния въздух и значимостта на данните в реално време.


– Г-н Серафимов, как точно ще се отрази този проект за подобряване качеството на въздуха в страната?


– Този проект няма да доведе до подобряване качеството на въздуха. Този проект води до изпълнение ангажиментите на страната за ежегодно докладване данните за качеството на въздуха.
На практика тези данни за въздуха в страната са за нивата на замърсяване в реално време и се отразяват в новата карта за качеството на въздуха в Европа на Европейската агенция за опазване на околната среда, публикувана през ноември 2017 г.?


– Да, тези данни се отразяват в картата за въздуха на евроагенцията. Успяхме да приключим със стандартизирането на данните ни в края на ноември и в средата на декември те бяха отразени на картата за Европа. Сега там може да се проверят нивата на замърсяване в цялата страна, измерени от мониторинговите автоматизирани станции. Имаме и 6-7 пункта с ръчно пробовземане и последващ анализ, затова не ги докладваме на агенцията тях.


Отразените в картата данни за България отразяват ли замърсяването на въздуха в страната ни в реално време?


– Да, в реално време са. Близко до реалното време, за да бъдем точни – с малко закъснение от 15-20 минути за часовите стойности.


Имате ли намерения да увеличите броя на измервателните станции в страната? Например в София жителите настояват за нова станция за мониторинг на замърсяването на проблемни точки като квартала "Красна поляна", където смогът е тежък заради отопление на въглища и горене на отпадъци и гуми в близост.


- Цялата ни система за измерване е изградена спрямо националното и европейското законодателство и отговаря изцяло на тези изисквания. Броят на пунктовете се изчислява на база на два фактора - нивото на замърсяване и броя на населението. В София трябва да имаме шест пункта спрямо население от 1.2 млн. души и ние ги имаме.


Това не ограничава общините да си създадат допълнителни собствени системи за мониторинг. От Столична община имат намерения да си закупят или мобилна, или фиксирана станция, законодателстовото не ограничава общините в това.


Данните от тези допълнителни станции на общините ще влизат ли във вашата обща база данни?


– Ако общините имат желание да ни предоставят тези данни, да.


Т.е. вие нямате компетенции да препоръчате на съответна община да осигури повече измервателни станции?


– Не, нямаме такива компетенции. Ние можем да им съдействаме с технически капацитет – каква апаратура да изберат, какъв обхват да бъде тази апаратура.


Според комплексните разрешителни за действие в ТЕЦ, например големите ТЕЦ "Марица-изток", имат собствени измервателни станции за мониторинг на въздуха, като те са длъжни да изпращат тази информация в реално време в Изпълнителната агенция.


Предполагам, че сте запознат със гражданската система за измерване нивата на замърсяване airofsofia.info Как ще коментирате този вид измерване и може ли да използвате техните данни в помощ на вашите данни?


– Според мен на този етап изобщо не може да се разчита на тях, защото тази апаратура не е референтна. Европейската агенция по околна среда е определила за всеки един замърсител каква точно апаратура трябва да се ползва.


И за фини прахови частици каква трябва да е тази апаратура?


– За фини прахови частици референтната апаратура е пробовземане и последващ анализ. Ако имаме автоматични анализатори за фини прахови частици, трябва да се направи сравнение между пробовземането и тегловен анализ (събира се на един филтър и след това се мери на везна) – тогава се прави коефициент на съответствие между тази апаратура и другата. С тази апаратура, с която измерват гражданите от airofsofia.info, не е правено такова сравнение и не е референтна.


Но ако се направи референтна, тя ще може да се вкара в общата официална база данни, така ли?


- Ако те желаят, да.


Доколкото ми е известно, те имат точно такова желание...


– Пак ви казвам, тази апаратура нито я знам на какъв принцип работи, нито е сравнявана с референтна апаратура. Ако трябва да сме честни, те трябва да посочат само 24-часова стойност, тъй като нормата за фини прахови частици е за 24 часа. Те посочват някакви моментни стойности, което не е правилно. Така манипулират донякъде населението...


А как тогава хората да се информират за замърсяването на въздуха в реално време? В крайна сметка човек, като излиза на улицата, е добре да провери какъв е въздухът в този момент, особено ако е с астма, със здравословни проблеми или с деца, ако иска да тича...


– Световната здравна организация е казала, че трябва да има 24-часово измерване, за да кажеш каква е стойността. СЗО е преценила, че нормата е за 24 часа. Всички други манипулации – на час, на 20 минути, не са реални.


Как тогава може да се измерва в реално време въздухът?


- Чакаш да минат 24 часа...


По тази тема точно се допитахме именно до Световната здравна организация и до Европейската агенция по околна среда. Отговорът беше, че информирането на населението за замърсяването на въздуха по часове е важно заради сериозните последици за здравето им и защото те го дишат постоянно. И всъщност съществуват методологии за отчитане на замърсяването с прах в реално време, макар да не са зададени от тези две организации.


– Пак повтарям 24 часа е праговата нормата за фини прахови частици. И то нормата е превишена, когато в годишен аспект имате 35 дена с превишаване на тази норма. Така че не е фатално, че един ден или два, или пет, или десет, или 34 дена сте имали превишаване на нормата. Трябва да имате над 35 дни според критериите на СЗО.


Но точно по тази тема комуникирахме с представителите на Световна здравна организация и те са на мнение, че има значение информирането за замърсяването по часове заради ефекта върху здравето на хората.


– Има значение за серен диоксид, за азотен диоксид.


Не мислите ли, че все пак ефектът върху здравето на хората от замърсяването и с фини прахови частици може да е сериозен и за определени часове, хората дишат тук и сега, не на 24 часа? Такова беше посланието в констатацията на Европейската агенция и на СЗО. В много европейски държави именно екоагенциите имат апликации, които отчитат запрашаването в реално време.


– Защо тогава Европейската агенция по околна среда не е наложила часови норми, това ги попитайте. Това не може да се изчисли, концентрацията се измерва, не се изчислява.


Тогава какъв е вашият съвет към хората – как да следят и да се информират за замърсяването с прах във въздуха, който дишат?


- Ние сме заложили за 2018 г. такава обществена поръчка – данните от системата ни за мониторинг в реално време да се представят на населението.


Имате предвид, че ще показвате тези данни на сайта си по идентичен начин, както го правят от Столична община в момента?


– Да, надяваме се това да стане от тази година.


Кога ще се случи това?


– Създаването на системата ще отнеме половин година максимум. Финансирането трябва да дойде от Министерството на околната среда (МОСВ). Идеята в момента е предложена на МОСВ като заглавие


Ако човек иска да провери данните за замърсяването на въздуха, на вашия сайт намирането на информацията е сложно. Нямате ли намерения да направите тези данни по-лесно достъпни и видими?


– Това ще е целта на тази задача – лесно онагледяване на замърсяването на въздуха. В реално време предоставяме информация на населението, когато се превишават нивата на серния диоксид и на азотния диоксид и озон. И това е по-важното, отколкото от други неща, които иска населението. Имаме ли три часа последователни замърсяване с тези замърсители, тогава има опасност за здравето хората – на деца, възрастни и хора с белодробни заболявания.


Т.е. искате да кажете, че замърсяването с фини прахови частици не е толкова опасно за здравето на тези хората?


- Да.


Световната здравна организация предупреждава друго...


– Защо тогава СЗО не направи часова норма? Европейското законодателство задава норма за замърсяване с фини прахови частици за 24 часа и в годишен аспект – 35 дни превишения. Когато Световната здравна организация и Европейската агенция за опазване на околната среда ни насочат чрез директива ние ще го направим.


Т.е. въпросът е дали тази методология е задължителна, така ли?


– Да.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Разбира се, като му свикнеш вече не ти прави впечатление.

 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Столицата е в затворено с планини поле.Ако е във Варна,има равно и открито място,постоянен вятър от морето и обратно и не може да има толкова мръсен въздух според мен.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Важното е никой да не пита за как замърсяват бетоновозите и самосвалите от строежите и самолетите дето излитат един след друг покрай еврогостите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 681 Весело

  Титан на мисълта...

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 5. 5 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 329 Неутрално

  34 дни не са фатални, наистина, но в България в повечето градове са 134. А преди няколко години имаше градове, в които годишно се отчитаха над 200 среднодневни превишения (напр. Перник). Всеки може да си направи справка, докладите на ИАОС са публично достъпни на сайта им.

  And all that jazz!
 6. 6 Профил на Genady Sergeev
  Genady Sergeev
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Този е класически бюрократ философ

 7. 7 Профил на SliceOfLife
  SliceOfLife
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ох, супер, успокоих се. Давайте ни го тоя мръсен въздух да го дишаме, щом няма проблем. С голямо удоволствие! :)

 8. 8 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Валери Серафимов, шеф на екоагенцията

  - Ако те желаят, да.
  -Т.е. искате да кажете, че замърсяването с фини прахови частици не е толкова опасно за здравето на тези хората?
  - Да."

  Този тип не знам от къде го изкопаха и какво желае той, и за какво взима заплата, но като гледам е типичен представител на бездействащата държавност.

 9. 9 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Дори 100 тояги на чужд гръб не са много!

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Това е мисленето и отношението на чиновник - следва си нормативите и не ще да знае друго.
  Над него трябва да има държавници, които да оценят проблема и да погледнат отвъд нормативи и срокове и да предвидят отрано решенията. Или поне да си четат вече написаните стратегии и планове.
  Само че отгоре са все Неновци и Ньенки.
  Явно и ние смятаме че не е фатално, щом си ги избираме такива.

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5834 Весело

  До коментар [#10] от "radost.petrova":

  Вероятно, освен нормите, и статистиката гледа. И може би е забелязал, че средната продължителност на живота на софиянци не намалява....
  Значи - не е врдно!
  Чиновник.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Разкошен дебил. Почти без изключение отговорите му са връх на мисълта и могат да станат цитат на деня.
  Само проблемът е, че този хрантутник е шеф точно на тази институция. Чист въздух скоро няма да видим.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 536 Неутрално

  А, то и Чернобил не беше фатален...
  Оставка за всички тези боклуци в МОСВ!
  След оставката на Нено трябва и чистка по Агенциите и дирекциите, защото ги напълниха със слугинаж, който да замазва ла.ната на олигарсите!
  И радикална промяна на схемата на мониторинг на мръсния въздух и вода в реките и морето!

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Скоро не бях чел толкова глупости и нелепости в едно интервю. Само първите няколко отговора на въпросите са достатъчни, за да стане ясно, че този тип не е толкова загрижен за здравето на хората, колкото да си прави някакви отчети и да се води на работа. Както по-горе са го охарактеризирали колегите - типичен чиновник. Очевидно за него неща като превенция и данни за актуалното състояние на въздуха са без значение, важното да си водим статистиките, вкл. със заболелите и починалите. Но предвид как се управлява държавата ни в последните 28 години - донякъде продължение на това, което е било в предходните 45, поради липса на лустрация - това не ме учудва особено много. То и затова над 3,0 млн. млади, кадърни и плодовити българчета се евакуираха в чужбина - в името на оцеляването си. Да му мислим ние, дето още сме тук.

 15. 15 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Валери Серафимов е директор на дирекция в ИАОС, не е директор на Агенцията, Дневник!

 16. 16 Профил на Stefab
  Stefab
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Освен Гербраджиите и ПатрЕотите друго фатално няма, ама все пак предпочитам да дишам годен въздух!

 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1307 Гневно

  Леле, невероятен гьонсурат! На такъв да му навреш главата в комина на някое циганско кюмбе, и да го питаш на 24 часа "Как е? Добре ли е? Не сме превишили нормите, нали?". И така 34 дни.

 18. 18 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1307 Гневно

  34 дни не са фатални
  —цитат от коментар 5 на gesand

  Под "фатална продължителност" в медицината обикновенно се разбира период, след който промените в организма стават необратими. За мен е достатъчно фатално, че половината население на София в момента е с дихателни проблеми заради безхаберието на държава и община.

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  Сигурно е сбъркал думата, щото фатални са с най-голяма сигурност....
  Виж ако е искал да каже летални сигурно има някаква логика.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Това е типичния здравен служител ...! Изводите си правете сами!

 21. 21 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 545 Гневно

  Как тогава може да се измерва в реално време въздухът?
  - Чакаш да минат 24 часа...

  Бахта в каунья. Не ми се коментира цялото интервю.
  И тоя е директор на дирекция "мониторинг" и му плащаме заплата.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 22. 22 Профил на ozerix
  ozerix
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "specter":

  Човека каза, че не е фатално да се диша мръсен въздух. Прав е - фатално е да не се диша!

 23. 23 Профил на igkotzev
  igkotzev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ето една карта от Kings College London, която дава информация за фини (PM10) и ултрафини (PM2.5) прахови частици по часове https://www.londonair.org.uk/LondonAir/nowcast.aspx

  Подобна система трябва да има данни по райони за всички големи градове у нас, да дава прогнози и предоставя историческа информация по видове замърсяване, да има предизвестяване чрез приложение, СМС и социални мрежи. Да дава основни съвети за предпазване.

  А на този господин му пожелавам заплатата да си я получава веднъж в края на годината, в крайна сметка само средните стойности трябва да се мерят.

 24. 24 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 234 Неутрално

  На тоя дебил, едното дете е с тежка астма. Щом и от това не си е взел поука, освен да му пожелаем да продължава да диша!

 25. 25 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Да, бе, до скоро в София гукаха гугутки, ухаеше на свежест и ароматизатори, но напоследък какво стана с тези прахови частици, беМLиGo.

 26. 26 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1766 Весело
 27. 27 Профил на Гавраилов
  Гавраилов
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Нормалните хора не биха искали и дъх да поемат на мръсен въздух, а други говорят как нямало проблем 30+ дни да дишаш мизерии. Разни хора, разни идеали казал народа и е много прав, защото логиката показва, че когато отговорните лица започнат да говорят небивалици, то автоматично означава, че нямат решение на проблема.

 28. 28 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Когато едно нещо излезе от нормата, за какъв г-й изобщо са нормите. Правилата и нормите са въведени за да се спазват. Когато приемем, че "може и иначе", и "сърце да е широко" става СТРАШНО! Побългаряването и "рационализациите" ни е-ха майката!

 29. 29 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Между временно моя позната си докара астма. Това миналата седмица.

  Аз вчера карах колело без маска за 40 минути и ми задраска гърлото

  Тия хора наистина нямат никаква представа къде се намират.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 30. 30 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Абсолютно ненужни неща са тези "служители". Не може да са хора. Само и единствено ако ни задължат и то след всички възможни срокове. Не го прави за хората. Тях ги мразим. Този сигурно мрази и децата си. Правим го щот нек'ви досадници си позволяват да ни налагат норми.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 31. 31 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Тоя пич е много хард :-) ! И в газова камера в Биркенау да го сложиш- леко ще се закашля !

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Дишайте и да не ви пука. От мръсния въздух се пълнее.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  А целогодишно, както е в България?

 34. 34 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  човека е експерт, който си гледа работата... мери зададени параметри с утвърдена апараура по опеделена методология и предоставя данните в зададен формат...
  който го нарича идиот, толум титан на мисълта или квото там... е по-добре да се запита дали тоя дето го е интервюирал с въпроси доколко дадената му отгоре методология е добра и вади изречения от контекста за да постига свои цели е професионалист с полет на мисълта и човеколюбив характер... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 35. 35 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Този е толкова нагъл, че колкото и да го биеш все ще му е малко,. Връчва му се велосипед и се пуска да върти педалите и да диша!

 36. 36 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Само да попитам. Когато работеше Кремиковци, как беше с въздуха в София, а? Та сега сте полудели по фините прахови частици?
  Пускат ви за зелен хайвер и вие лапате въдицата като шарани.
  Когато има мъгла и високо налягане, ако щете спрете всички коли, пак въздухът ще е пълен с прахови частици, защото има толкова прах около нас, че не ни трябват коли и комини за да се нагълтаме с прахови частици.
  Само дето не е много ясно как точно влияят на здравето. И още, ще ви мародерстват властите колкото си искат и ще ви отклоняват вниманието от истинските проблеми, като ви навират в очите "замърсяването" на въздуха. А за замърсяването на държавата, превзетите институции, беззаконието и простотията, какво ще кажете?

 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  "пробовземане" 😀?!??
  Пън-бюрократ, герберска калинка 🐞, който заема мястото на специалист!
  После, защо сме последни в Европа! Ами кои да сме?

 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#36] от "barlog":
  Само дето не е много ясно как точно влияят на здравето.

  Не е ясно за теб. През белия ти дроб влизат в кръвоносната ти система и СИ ОСТАВАТ ТАМ! Сега по-ясно ли ти стана?
  Чети, ако не ти е трудно 😀.

 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2638 Неутрално
  До коментар [#6] от "Genady Sergeev":
  "Този е класически бюрократ философ"

  Не. Този е типичен пън, герберска калинка 🐞, която не е на мястото си!

 40. 40 Профил на thenetizen
  thenetizen
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Само като му видиш физиономията на снимката и ти става ясно...

 41. 41 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Железняк "Така е по устав"

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 42. 42 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не сън спец дали ще са фатални, но интервюто може да е фатално за служебното положение на господина.

 43. 43 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#42] от "skyfighter":

  Дано!
  Такива търтеи само вредят на гражданите и тежат на бюджета!
  Да ходи да сади картофи 🥔!

 44. 44 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  paper pusher / чантаджия

  Birds of a feather flock together.
 45. 45 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Принципна забележка:
  ОБРАЗОВАНИЯТ човек използва МЕТОД(И) и спазва ЗАКОН(И)!!!!!!
  ТЪПАНАРЯТ използва МЕТОДОЛОГИЯ и спазва ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!!!!!!!

  roo
 46. 46 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2171 Разстроено

  Граждански протест, някой? София не диша, ние дебатираме Истанбулски конвенции...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 47. 47 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Прави ми впечатление каква отзивчивост и добронамренеост е проявил споменатият Валери Серафимов в това интервю. Колко богата култура и широк поглед има върху обсъжданата тема.
  Това не е обичйният безличен чиновник, а истинско съкровище!
  Такива хора ни трябват, за да прокопса българската администрация и България въобще!
  Браво Валери, афферим Серафимов!

  waldmeister
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK