Министърът на екологията изключи 10 дка земи от природен парк "Витоша"

Министърът на екологията изключи 10 дка земи от природен парк "Витоша"

© Надежда Чипева, КапиталДесет декара земя да бъдат изключени от защитената територия на природен парк "Витоша". Това решение е разписал министърът на околната среда и водите Нено Димов в края на ноември 2017 г. Решението е обнародвано в първия брой на Държавен вестник от 2 януари 2018 г. и в момента тече едномесечен срок с възможност за обжалване в съда.


Като мотив за изваждането на два парцела с обща площ 10 дка - съответно 7,9 дка и 2,5 дка, министърът е посочил, че липсват "изискуемите качества на имотите за продължаване на включването им в границите на защитената територия".


Димов се позовава на мотивите на съдебно решение от 27 август 2016 г. на тричленен състав на ВАС, потвърдено с решение от април 2017 г. на петчленен състав на ВАС, че имотите не отговарят на изискванията за защитена територия, не представляват продължение на естествени екосистеми, нямат характерни ландшафти и обекти на неживата природа.
Димов разпорежда след влизане в сила на заповедта му Регионалната екоинспекция на София да отрази промените в границите на защитената територия в кадастралните карти и в Държавния регистър на защитените територии при министерството на екологията. Става дума за поземлени имоти 68134.2095.640 и 68134.2096.391 по кадастралната карта и кадастралните регистри на столицата.


Заповедта му може да бъде обжалвана пред Върховния административен съд в едномесечен срок от обнародването в Държавен вестник, т.е. до 2 февруари 2018 г.


Това е първото намаляване на територията на парка от 1934 г. насам, когато е създаден, коментира Тома Белев от Асоциация на парковете в България и бивш директор на парка. Решението на министър Димов не е продиктувано от решенията на Висшия административен съд, защото те изискват произнасяне от комисия, а не изключването на имотите, коментира още за "Дневник" Белев. Той е присъствал на заседанията на комисията през 2003 г. и по този повод обясни, че тогава участниците не са се легитимирали. "Имаше участници, които заявиха в заседание, че не са собственици на имоти и не представляват никоя институция."


"Дневник" изпрати запитване до Министерството на околната среда и водите защо се стига до подобен прецедент в природен парк "Витоша", няма ли възможност за алтернативни решения по казуса, като например рекултивация и възстановяване на площите. Редакцията помоли за коментар на решението и дирекцията на парка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK