Пет пъти по-малко водолюбиви птици зимуват в страната

на снимката: лебеди

© Ники Петков, БДЗП

на снимката: лебедиПет пъти по-малко водолюбиви птици зимуват в страната тази година. Това са установили експерти на Българско дружество за защита на птиците по време на 42-ото им среднозимно преброяване. Обяснението на спада на птиците е необичайно топлото време за този сезон.


Обработените към момента над 70 на сто от събраните данни показват, че общата численост на установените птици е 122 803 индивида от малко над 150 вида, отчитат от организацията.


Поради по-топлото време в началото на януари не са установени огромни струпвания на диви гъски, характерни за предходни години, когато температурите са били по-ниски и в страната е имало снежна покривка. Екипите успяха да наблюдават и преброят едва около 2000 големи белочели гъски и стотина застрашени в световен мащаб червеногуши гъски, което е изключително ниска численост за това време на годината. Тази зима гъските са се задържали в страните на север от нас.
на снимката: качулати потапници

© Ники Петков, БДЗП

на снимката: качулати потапници


В предходни години по същото време, както и при по-студени зими, зимуващите гъски в страната са достигали стотици хиляди, а за червеногушата гъска през 2013 г. са установени рекордните за България над 54 000 броя птици.


Най-многочислени тази година са кафявоглавите потапници, лиските и зеленоглавите патици. Същите са установявани през повечето зимни преброявания на водолюбивите птици в страната.


на снимката: лиски

© Ники Петков, БДЗП

на снимката: лиски


Сред интересните наблюдения са 64 тръноопашати потапници и една посевна гъска в района на Бургас, 40 средиземноморски буревестника, наблюдавани по Южното Черноморие, и 16 индивида от световно застрашения ушат гмурец. Други по-атрактивни видове във водоемите в страната са: къдроглави пеликани, морски орли, голям креслив орел, тундрови лебеди, големи черноглави чайки, качулати корморани, звънарки, черноврати гмурци и други.


За разлика от други години в почти всички малки язовири и рибарници, които обичайно са замръзнали през януари, сега се наблюдават зимуващи водолюбиви птици. Това отново се дължи на по-високите температури.


Пет пъти по-малко водолюбиви птици зимуват в страната

© Ники Петков, БДЗП


При въвеждането на данните повече от 70% от екипите използват мобилното приложение SmartBirds Pro, благодарение на което са събрани над 3000 записа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK