Ако съседът гори гуми, или къде се подава сигнал за мръсен въздух

Ако съседът гори гуми, или къде се подава сигнал за мръсен въздух

© Николай ДойчиновГъст черен или тъмносив пушек и тежка задушлива миризма - това е обичайната атмосфера за много квартали на София, когато започне отоплителният сезон. Причината - практиката в частни домове, заводи, автосервизи и на публични места да се палят отпадъци, гуми, метали, кабели, дрехи, пластмаси и моторни масла, които заедно с твърдото битово гориво да се използват за отопление.


Горенето на подобни материали е забранено от закона, защото замърсява тежко въздуха и вреди на здравето на хората.


Глобата е от 300 до 1000 лв.,
а институциите уверяват, че извършват проверки денонощно. Означава ли това, че ако сигнализирате, че съседът гори гуми в двора и вие не можете осми час да си проветрите стаята, без да се разкашляте още с отварянето на прозореца, нарушителят ще бъде наказан? Краткият отговор е "Не, ако огънят гори в частния му имот" и "Може би, ако е на публично място".


Сигналите и проверките


Проверките се извършват от Столичния инспекторат и от Регионалните инспекции по околната среда и водите, които приемат сигнали денонощно. Само те могат и да налагат глоби за нарушения.


Сигналите към софийския инспекторат по околната среда и водите (РИОСВ - София) се подават на телефони 02/ 856 51 51 (от 9 до 17 ч), 0887 787 484 (денонощно ) или чрез електронната поща - на [email protected]. Екипите, сформирани със заповед на директора, ходят на място по сигнали денонощно, обясниха от инспектората в отговор на въпроси на "Дневник". За останалите градове телефоните за сигнали могат да се намерят на страниците на регионалните инспекторати.


Екипите работят по сигнали, свързани със замърсяване на водите и на въздуха от различни производствени източници, нерегламентирано изхвърляне и изгаряне на отпадъци от производствени обекти, незаконен добив на инертни материали (пясък и баластра), притежаване и търгуване със застрашени животински и растителни видове и др. Ако установят нарушение, дават предписание на нарушителя или съставят акт за административно нарушение, уточняват от РИОСВ - София.


Столичният инспекторат приема сигнали и жалби на граждани и юридически лица писмено на адрес [email protected] или на денонощния телефон 02/987 5555. Изискването е подаващият сигнала да даде телефон за връзка, име и фамилия и точен адрес на мястото, където според него се извършва нерегламентирано горене.


За да направят проверка и да наложат санкции обаче инспекторите трябва задължително да са придружавани от полицай, независимо дали сигналът е за горене на материали на публично място или в частен имот. Причината е, че само органите на реда могат да изискват лични документи, за да бъде наложена санкция на извършителя на нарушение.


Обаждане на спешния телефон 112 препраща подателите на сигнали към Столичния инспекторат.


Частният имот като крепост


Причината да няма наказани за горене на гуми или други материали се оказва ... частният имот. Според действащото законодателство нито служителите на столичния инспекторат, нито на регионалните инспекции по околната среда, имат право да проверяват какво се гори в частни имоти, обясниха от двете институции.


За проверки в частни имоти служителите на Столичен инспекторат трябва да бъдат допуснати от собствениците или да разполагат в прокурорска заповед.


От инспектората казаха за "Дневник", че за последната година не им е бил отказан достъп до частен имот, но пък и


няма наложена санкция


за битово горене на отпадъци в тях. Причината е, че инспекторите могат да удостоверят нарушение единствено ако станат свидетели как някой хвърля в огъня или заварят боклук край горящо огнище, който видимо е подготвен да бъде изгорен.

За да разширят възможностите си за проверки министърът на околната среда Нено Димов и кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екологията Йоана Христова неколкократно заявяваха, че ще инициират законодателни промени, с които да търсят съдействие от органите МВР. Досега обаче такива не са предприети, показа проверка на "Дневник" в министерството на околната среда и водите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2903 Весело

  Ша глобят бай Манго , ама нанай ...

 2. 2 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 825 Неутрално

  С дронче да взимат проба над комина?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 3. 3 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екологията Йоана Христова неколкократно заявяваха"....... ще видим, ще иницираме, ще......, ще...... . Абе, я да ударим автомобилите, че е по лесно.

 4. 4 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екологията Йоана Христова неколкократно заявяваха"....... ще видим, ще иницираме, ще......, ще...... . Абе, я да ударим автомобилите, че е по лесно.

 5. 5 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Big brother

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 6. 6 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Точно до офиса ни един съсед редовно гореше гуми, пластмаси и всякакви други боклуци. Целият район се одимяваше, при това с много гъст дим. Добре, че почина по едно време ... от естествена смърт, разбира се.

 7. 7 Профил на arctg
  arctg
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "Причината - практиката в частни домове, заводи, автосервизи и на публични места да се палят отпадъци, гуми, метали ..."

  Дневник, сериозно ли? ДА СЕ ПАЛЯТ МЕТАЛИ?!?!?!

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Крайно неблагодарна работа и за подаващия сигнал и за инспектори/полицаи и за тези дето горят - нека не се заблуждаваме, освен "бай Манго"има и маса Вуте-та:).
  Но това е пътя и трябва да свикваме - подаването на сигнали не е предателство и донос, а проява на гражданско чувство и дали е неправилно паркиране, шум след 10 часа, други нарушения и в случая горене и опушване на околността с всякакви гадости, без нашето съдействие никога няма да се решат проблемите.

 9. 9 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  "Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екологията Йоана Христова неколкократно заявяваха"....... ще видим, ще иницираме, ще......, ще...... . Абе, я да ударим автомобилите, че е по лесно.
  —цитат от коментар 4 на Софианец2


  Така е, на замърсяването от автомобилите в световен машаб се падат под 5 процента(научно доказано от изследвания), ние го ограничаваме... но най-големите вредители НЕ МОЖЕМ!
  Пазарджик, края на 90-те и досега, надвечер като излезеш -коли рядко може да видиш, и тези които ги виждаш МАСОВО са на ГАЗ,но ДИМ/МЪГЛА и МИРИЗМА се виждат/усещат -откъде ли?!?
  Всеки сам може да си извади изводи откъде е...

 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Весело

  До коментар [#1] от "SS":


  Ша глобят бай Манго , ама нанай ...
  —цитат от коментар 1 на SS


  Най много да му дадат от общината безплатни дърва за да не гори гуми...може и да му газифицират бунгалото...

 11. 11 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Имота може да е частен, ама въздуха не е, така че ако имат желание могат всичко. Проблема е че чантаджиите май ги мързи повече от колкото дори ние предполагаме.
  Нищо че данъци, такси... си изтичат от джобовете ни.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 12. 12 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 280 Гневно

  Да, бе, денощно проверяват, как пък не! Нали съм подавала такъв сигнал до РИОСВ, при това не за частен имот, а за фирма.

  Резултатът: "Като отидоха нашите инспектори, не установиха нарушение." Сигурно, ако са отишли на другия ден...

  А на въпрос какво предприемат относно замърсяването на въздуха с ФПЧ, отговорът беше "ми то това е нормално за зимния сезон. Без коментар.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 13. 13 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Тук не можем да глобим Бай Манго (или Вуте, все тая), а наскоро някой разправяше че в Лондон даже в двореца на кралицата огънят в камините е имитация защото в града е забранено да се гори твърдо гориво.

 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#9] от "Levski Levov":

  "на замърсяването от автомобилите в световен машаб се падат под 5 процента(научно доказано от изследвания)"

  Интересно откъде е това изследване, дай линк, защото ми се струват пълни измислици.

 15. 15 Профил на stoyanmitov
  stoyanmitov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Може да подадете сигнал и през Гражданите, който отива директно до институциите https://www.grajdanite.bg/home Така сигналът е публичен и видим за всички!

 16. 16 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  По-лесно е да се спре трошката на бай Добри или някой младеж отколкот да се погне бай мангау.

 17. 17 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Вместо да се клепаме един друг направете така, че да се стимулира закупването на електроавтомобили... бонуси да се газификация на жилищата...бонуси за слънчеви панели на покривите и премахване на бюрократичните пречки за свързване към електропреносната мрежа...

 18. 18 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 673 Неутрално

  т.е. клатикурците продължават да нищоправят.

 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  Трябва ли да съм на МВР доносник та да ми вдигат редовно боклукът?
  Сабахлем точно това стана.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Тури му капата у кюнецО и ще сапре да гори!
  До коментар [#2] от "gripen":

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#17] от "BiGman1":

  Ти, чуваш ли се какви ги говориш...?! Общините и държавата да създавали стимули?! Комунизма ни тресе все още, много здраво...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#21] от "tww09306483":


  До коментар [#17] от "BiGman1":Ти, чуваш ли се какви ги говориш...?! Общините и държавата да създавали стимули?! Комунизма ни тресе все още, много здраво...!
  —цитат от коментар 21 на tww09306483


  Точно това е ролята на държавата и общините...да създават стимули...но пък си прав, че все още много хора чакат държавата да им сипи в купичката, вместо сами да си я напълнят...

 23. 23 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Голямо плюене по тоя соц, а накрая се превръщамме в държава-членка на ЕССР, под тотален контрол и диктатура. Ирония.

 24. 24 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Голямо плюене по тоя соц, а накрая се превръщамме в държава-членка на ЕССР, под тотален контрол и диктатура. Ирония.
  —цитат от коментар 23 на pilgrim.epsylon


  В този форум е плюенето. Я едно допитване на случаен принцип на улицата проведете. Да не говорим как миенето на улицата сега го представят едва ли не като хай-тек решение два пъти годишно, а преди 1989 г. беше ЕЖЕДНЕВНО!

 25. 25 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Може да подадете сигнал и през Гражданите, който отива директно до институциите https://www.grajdanite.bg/home Така сигналът е публичен и видим за всички!
  —цитат от коментар 15 на stoyanmitov


  Този сайт трябва да се кръсти ПавликМорозовците.цом.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#22] от "BiGman1":

  И друг път съм давал пример, какво видях от първо лице, единствено число, когато решихме да поставим соларна инсталация на покрива на административна сграда, собственост на държавно дружество...
  На всяко ниво и стъпало, зверска съпротива. Като се почне от общината и се мине през ЕРП-то. Ама не ставало, ама не можело това или онова... Уж по наредби, даже и нужда от строително разрешение нямаше, ама се оказа, че трябвало. Пък за договора за присъединяване, да не ти обяснявам...

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екологията Йоана Христова неколкократно заявяваха"....... ще видим, ще иницираме, ще......, ще...... . Абе, я да ударим автомобилите, че е по лесно.
  —цитат от коментар 3 на Софианец2


  Именно. Лошото е колко хора не осъзнават, че това с колите е просто ход за отбиване на номера и отклоняване на вниманието, който не само няма да реши проблема, но ще народи куп други. И продължават да си пеят как трябвало всеки, който кара кола, да плаща все повече и повече такси и таксички, а пък колкото е по-беден (тоест колкото по-стара му е колата), толкова повече да бъде дран от държавата, да се научи другия път да кара нова кола. А през това време Манго гори гуми в кюмбето и трови децата на целия град. Ама не винаги - понякога, за да е екологичен, сменя гумите с дърва, като отскача с каруцата до близкия парк да понасече каквото е останало.

 28. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#26] от "tww09306483":

  И аз опитах...на собствената си къща...с такава бюрокрация се сблъсках, че ми се отщя...от завист ли от какво, че аз ще имам пък те не, не знам...после ревът, че въздуха бил замърсен...и това го правят дребни местни чиновници които си мислят, че са богове...няма оправия, трябва едно поколение да си замине за да може да се промени нещо...

 29. 29 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#9] от "Levski Levov":"на замърсяването от автомобилите в световен машаб се падат под 5 процента(научно доказано от изследвания)"Интересно откъде е това изследване, дай линк, защото ми се струват пълни измислици.
  —цитат от коментар 14 на chepokalipsis


  Ами до преди 3 месеца, човек работещ в този отрасъл даде подробни данни, на кое в световен мащаб какви дялове в проценти се падат, и се оказа че дяла на автомобилите е под 5 процента.
  Най-голямото замърсяване идва от промишлеността и заводите, неслучайно и Тръмп се отдръпна от парижкото споразумение, защото трябва да съкрати над 800 000 работни места, а това явно не му оттърва, да загуби много работна ръка. Поставя интересите на държавата си пред глобалния проблем.

 30. 30 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Защо е нужно да влизат в домовете - нима не могат да подпишат един протокол, че от комина на въпросния имот излиза гъст дим? Все тая какво гори вътре - няма право да задимява. Ако е нужно, да модифицират въпросната наредба какво е разрешено да се гори и какво е забранено - да напишат, че може да се горят единствено суровини, които не изпускат вреден пушек, тоест газ или пелети.
  Пуши ли ти комина - 300 лева глоба. Без да влизат в къщата, само проверка от улицата, снимка, и протокол.
  Друг е въпроса как на Бай Мангал ще му събереш глобата. То на босия цървулите можеш ли взе? Може би да им спират детските и социалните, ако имат неплатени глоби.

 31. 31 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Щом в съседство с вас се горят гуми, значи не е добре работата, локацията е грешна.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Крепост бил частния имот? А когато сглобява атомна бомба?
  Когато няма желание за контрол, чудеса могат да стават :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Тази глоба как ли ще я вземат от циганите. Ще вземат на босия цървулите.

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Тези, които горят боклуци, нямат пари за дърва, какви глоби ще плащат.

 35. 35 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "Една крава (говедо) за една година изпърдява метан (23 пъти по вреден от въглеродния диоксид), колкото вредни емисии отделя един автомобил за 18 000 км."
  А колко говеда живеят в София?

 36. 36 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "Една крава (говедо) за една година изпърдява метан (23 пъти по вреден от въглеродния диоксид), колкото вредни емисии отделя един автомобил за 18 000 км."
  А колко говеда живеят в София?

 37. 37 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#35] от "Софианец2":

  Скъпи, тук говорим за прах, говедото не пърди прах... И метанът не е "23 пъти по-вреден", а е 23 пъти по-мощен парников газ от въглеродния диоксид. Отиди да прочетеш малко Уикипедия и пак ела!

  Иначе си прав да питаш колко говеда живеят в София. Според мен са към милион-милион и половина...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 38. 38 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 874 Весело

  Вместо да се клепаме един друг направете така, че да се стимулира закупването на електроавтомобили... бонуси да се газификация на жилищата...бонуси за слънчеви панели на покривите и премахване на бюрократичните пречки за свързване към електропреносната мрежа...
  —цитат от коментар 17 на BiGman1


  Дай да ти стисна ръката!
  Макар,че си наясно,че си е утопия да вярваш,че вашата администрация може да направи нещо както трябва. То...я,обществените поръчки ще омаскарят,я организацията им ще е пд всякаква критика... Но ми хареса,че им правиш съвсем своевремена забележка и предложение. Ще черпим една бира. Имаш напредък.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 39. 39 Профил на Milko Gochev
  Milko Gochev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Господа българи.Аз съм циганин но комшията ми е българин имат автосервиз.И постоянно изгарят някакви гуми,пластмаса,и въздуха става непоносим.Кога ще дойде някой за да глоби този комшия-българина понеже замрасява въздуха и не се понася.Подал съм сигнал там където трябва но понеже гарга на гарга око не вади нещата продължат.Не само циганите са в нарушение,но ето è и Българина също е в нарушение.

 40. 40 Профил на Milko Gochev
  Milko Gochev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  Господа българи.Аз съм циганин но комшията ми е българин имат автосервиз.И постоянно изгарят някакви гуми,пластмаса,и въздуха става непоносим.Кога ще дойде някой за да глоби този комшия-българина понеже замрасява въздуха и не се понася.Подал съм сигнал там където трябва но понеже гарга на гарга око не вади нещата продължат.Не само циганите са в нарушение,но ето è и Българина също е в нарушение.

 41. 41 Профил на Milko Gochev
  Milko Gochev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "BiGman1":

  Господа българи.Аз съм циганин но комшията ми е българин имат автосервиз.И постоянно изгарят някакви гуми,пластмаса,и въздуха става непоносим.Кога ще дойде някой за да глоби този комшия-българина понеже замрасява въздуха и не се понася.Подал съм сигнал там където трябва но понеже гарга на гарга око не вади нещата продължат.Не само циганите са в нарушение,но ето è и Българина също е в нарушение.

 42. 42 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#41] от "Milko Gochev":

  Ти нормален ли си да пишеш в статия от преди две години...циганска ти работа...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK