Столичната община няма да дели колите на четни и нечетни номера при мръсен въздух

Столичната община няма да дели колите на четни и нечетни номера при мръсен въздух

© Николай ДойчиновСтоличната общината няма да спира от движение коли според номерата им в дни с мръсен въздух. Първоначалната идея беше за един ден това да се прилага за колите с четни, а в друг - с нечетни номера. Предложението обаче не беше включено в окончателния авариен план за действие, който днес бе приет от комисията по екология към Столичния общински съвет.


Предложението за спиране на колите според номерата им беше направено от ресорния зам.-кмет Йоана Христова на заседанието на комисията миналия вторник, но ден по-късно не бе прието от комисията по транспорт с аргумента, че Пътна полиция няма да може да следи за спазването на забраната.


Същевременно комисията прие да въвежда пълна забрана за паркиране в платените зони в града, като напълно отпада първоначалната идея за двойно увеличаване на цената за "синя зона". Запазва се т.нар. "зелен билет" от 1 лев за цялата мрежа на градския транспорт. Той е "крайна мярка" и ще бъде въвеждан, ако има прогноза от 2 градски станции, че в следващите два дни стойностите на фини прахови частици ще са 4 пъти над нормата - над 200 mg/m3. Има и вариант "зеленият билет" да се използва и когато има прогноза или отчетено превишение от четирите градски станции за един ден.
Реално пускането на "зеления билет" ще бъде възможно поне 3 дни след първите отчетени завишени стойности. Причината е, че осреднените измервания на фини прахови частици за денонощието се публикуват преди обед на следващия ден. Като допълнение общинският съветник Зафир Зарков (ГЕРБ) каза, че Центърът за градска мобилност ще има нужда от още ден, за да въведе нова организация на градския транспорт, като пусне повече автобуси по линиите.


Когато има има прогноза за превишения до 150 mg/m3, което е три пъти над нормата, общината ще отправя призиви към гражданите да не използват автомобилите си и да не се отопляват с твърдо гориво.


Запазва се и идеята кметът на София Йорданка Фандъкова да инициира законодателна промяна, за да се въведат стикери за колите, които да указват степента, с която замърсяват въздуха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK