Доклад на "Грийнпийс" показа "финансовите мини" на българския въгледобив

Христо Ковачки

© Георги Кожухаров

Христо КовачкиРазследване на "Грийнпийс - България" показа сенчести практики, които поддържат изкуствено живота на въглищния отрасъл в България, който продължава да замърсява околната среда с подкрепата на държавата.
Природозащитната организация проследява източване на публични фондове, безотговорност към живота и здравето на работещите в мините, използването им за финансова и политическа облага.


Анализът се фокусира върху енергийния бизнес на компаниите, свързани с името на Христо Ковачки и е наречен "Финансовите мини на "Ковачки". Той се базира както върху документи на български и европейски институции, дипломатически документи, финансови отчети, а също и на медийни публикации.


Според авторите му в този кръг са 150 - 160 фирми с различен предмет на дейност, като те се използват за определен период от време, за да събират дивиденти или получават или предоставят заеми. Те често менят ролите си в този своеобразен холдинг, така че проследяването на техните взаимовръзки е трудно.
Анализът се ограничава върху основните финансови показатели за периода 2007 – 2016 г. на 19 дружества, определени като "въглищната мрежа" на "Ковачки". В това число влизат три електрически централи, осем топлофикации и осем мини. Те представляват производственото звено, генераторът – както на приходи и печалби, така и на замърсяване, поясняват авторите на доклада.


В него се констатира, че тези предприятия като цяло работят на счетоводна загуба - обща задлъжнялост е 1.1 млрд. лв. към края на 2016 г.. Така те не плащат данъци, освен това притискат служителите си с по-ниски заплати, а контрагентите и държавните агенции – със забавени плащания. Не се инвестира или се инвестира минимално в дълготрайни материални активи.


Повечето от заетите в конгломерата са категорийни работници и са осигурени за втора пенсия в свързаното дружество "Топлина". Последица от това е, че разходите на работодателя за вноски остават в рамките на групата и играят роля в управлението, изтъкват авторите на доклада.


В същото време стачки на миньори и енергетици се използват за оказване на натиск. В доклада се припомня, че това се е случвало при запор на сметки в ПИБ, при неразплатени задължения от НЕК, при опасност от спиране на енергийни мощности заради неизпълнение на екологични изисквания.


Така се стига и до корпоративния вот, осигуряван на избори за политически сили, подкрепяни от собственика. Първите свидетелства, че служителите в предприятията на Ковачки гласуват групово за кандидата, посочен от ръководството, идват на местните избори през 2007 г. Тогава за партия ЛИДЕР в миньорски градчета са гласували приблизително толкова души, колкото е персоналът на мините. В следващите години се появяват журналистически разследвания, че на различни избори върху служителите е оказван натиск да подкрепят БСП или ДПС, когато няма излъчени кандидати от ЛИДЕР. Разследване със скрита камера през май 2014 г. показа как служители на мини "Бобов дол" са инструктирани за кого да гласуват от своя началник, напомня "Грийнпийс".


Според документа "сложната бизнес структура от мини за въглища и електроцентрали не би могла да се осъществи без протекцията на ключови фигури в институциите, обвързани с интересите на банковите капитали и показва срастването на частните бизнес интереси с действията на публичните институции. Конкретно са посочени Агенцията по приватизация, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията по енергийно и водно регулиране.


Общото заключение от разследването е, че в момента предприятията на групата "Ковачки" се държат на доизживяване. В него се прогнозира, че ще има постепенно изтегляне от най-проблемните в екологично и трудово отношение производствени активи. Преди това ще се източват публични пари за рекултивация на стари мини, или ще се търсят компенсации за закриване на електроцентрали, прогнозират природозащитниците.


"Въглищната индустрия върви към своя естествен залез. Нека не позволяваме на общностите, които са изиграли ключова роля в производството на енергията ни, да изчезнат заедно с въглищата. Хората, които работят в сектора и тези, които живеят във въглищните региони имат нужда от подкрепа, за да постигнат справедлив и възможно най-безболезнен преход. Колкото повече изчакваме, толкова по-труден ще става този преход," коментира Теодора Стоянова от организацията.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Бантустанците от една страна имат супер лошо здравеопазване, а от друга - супер лоша екология. Всеки си заслужава робската съдба.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4626 Любопитно

  От "Грийнпийс - България" ли трябваше да чакаме това разследване или от някои родни журналисти?!

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4621 Любопитно

  Тези англоезични калки, какви "сенчести"? Ако не искате да напишете "мошеннически", поне нека да са изобластта на "сивата икономика".

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Тези от"Грийнпийс" са някакви смехурковци! Това което се случва в сравнение-Ковачки е малолетно момче което си е хвърлило фаса в центъра на замърсен мегаполис , като говорим за замърсяване на фона на общия средногодишния добив от 1 млн. тона руда от Дънди Прешъс които изнасилват природата на България ама - "Грийнпийс" са си поръчкова агитка с предварителна насока! Ако бяха читави, активистите на "Грийнпийс" щяха да бранят с телата си вековните гори на Родопите и Странджа които в момента се изнасят с пълна газ на 50 годишни бивши военни камиони!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5366 Неутрално

  Ама нали др.Ковачки беше разследван по едно време!Или умело служи за мръсна пералня на едни дрОгари от енергиината мафия.А и данъците са му спестени за да осигурява гласоподаватели....на БСП!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Къде са американските Марици? И българската Марица също? Сал един Ковачки ли е основният замърсител? Или такава е поръчката спусната на Грийнпийс

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Неутрално

  За Ковачки - ясно - той и от преброяване на врабчетата ще намери как да точи милиарди от държавата докато тримата шишковци са на власт.
  Ама и няма нужда разни социоложки и специалистки по масови комуникации да ни открехват за това как "Въглищната индустрия върви към своя естествен залез" при положение, че суровите цифри са такива:

  http://www.energytrendsinsider.com/wp-content/uploads/2014/07/Coal-Consumption-1965-through-2013.png?00cfb7

 8. 8 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Естествено, кремълските тролове защитават ковачки.... Каква изненада :)

 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  "Въглищната индустрия върви към своя естествен залез."

  Но нали преобладаващата част от въглищата у нас се добиват в мини "Марица - Изток", които са с открит въгледобив. Те са печеливши и осигуряват суровина за сравнително евтина електроенергия. Там съвсем не се отива към залез, поне в близките години.

 10. 10 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Проверете пенсионните дружества на Ковачки ("Топлина"). Аз не съм ок да плащам пенсии на миньорите ако след време вземат, че "изненадващо"
  фалират....
  Изобщо това е едно от заложените бъдещи КТБ-та.

 11. 11 Профил на Даниел Киряков
  Даниел Киряков
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Резюмето на доклада прозира фокусиране на "Грийнпийс България" срещу бизнеса на Христо Ковачки. Това, според мен, е добре - да е съберат в едно всички публично налични факти (защото реално разследване от резюмето не личи) и да се пакетират в "доклад" под бранда на Грийнпийс.

  Но какво следва от него? Нищо - за Ковачки.

  Но със сигурност ще се изтълкува като поредният публичен опит на Грийнпийс да уязвят България и националната конвенционална енергетика по темата "въглища". Докладът идва като поредния "документ", който трябва да насочи инвеститори (държавата основно) и изпълнителна власт (държавата отново) да не предприема спасителни мерки за държавните "Мини Марица-изток" ЕАД. Министерство на енергетиката трябва да представи в ЕК своя план за дерогация в контекста на Директивата за вредни емисии и нейните нови, по-ограничителни за нашите ТЕЦ в к-са "Марица-изток" нива.

  Затова този доклад е индиректно насочен към т.нар. "Марици" - частни и държавна и държавните мини в Раднево. И опит да се притиска изпълнителната власт и да се насаждат тези сред незапознати граждани, че въгледобивът трябва да бъде спрян бързо.

  Не отричам черните практики на Ковачки и неговите фирми. Не отричам, че неговите служители са на прага на мизерията и нямат избор (често). Но не приемам да се правят подобни "заключения" години след като са мълчали по темата и тези "доклади" да са удар срещу стабилни и реновирани топлоцентрали и "Мини Марица-изток". Може времето им да изтече, както и че е нужен план за тяхното извеждане от експлоатация, но не и с темповете, които Грийнпийс прокламират и при зависимостта от Русия на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй (и опитите за рестарт на АЕЦ Белене).

  ДК
 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Бантустанците от една страна имат супер лошо здравеопазване, а от друга - супер лоша екология. Всеки си заслужава робската съдба.
  —цитат от коментар 1 на Дундурук


  от трета, и найв-ажна страна, САЩ ги съветват да развиват офшорен въгледобив, за да са по-малко енергийно зависими от Русия!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 400 Гневно

  Истанбулска конвенция, Грийн.. зелен хайвер... ясно е къде отидха 18-те милиярда на Сорос...

 14. 14 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#10] от "johnniewalker":

  Ако фалират няма да загубят всичко тъй като повечето инвестиции са в ДЦК, но е факт че голяма част от инвестициите (20-30%) са в свързани компании, или в такива на ТИМ и Еврохолд

 15. 15 Профил на dobrev
  dobrev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "unbiased":

  Сигурно е, че няма да фалират. Провери пак. Пенсиите на хората са гарантирани и защитени .

 16. 16 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Къде са американските Марици? И българската Марица също? Сал един Ковачки ли е основният замърсител? Или такава е поръчката спусната на Грийнпийс
  —цитат от коментар 6 на moloko  До коментар [#6] от "moloko":

  Американските Марици (то май е една само американската) имат ефективни пречиствателни съоръжения. То само ако минеш покрай нея и покрай Брикел на Ковачки (не знам дали работи още) ще придобиеш представа каква е разликата.

 17. 17 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Ми прави са енергетиката не може да се базира на горене на пръст от района на Марица Изток
  Извинявайте, но почвата в Украйна има по голяма калоричност от въглищата добивани в Марица изток

 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Напълно прави са зелените радикали. След 20-30 години въглищата ще се ползват само в химическата индустрия. Дотогава въглища ще се горят в повечето страни на света. Прогресивните правителства трябва да наложат забрана върху добива, да намерят работа на миньорите и да заставят народите си да се топлят със слънчевата енергия. Затова бързо да вдигат заплатите и да снижават цените на електромобилите. И така всички ще бъдат доволни.

 19. 19 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Напълно прави са зелените радикали. След 20-30 години въглищата ще се ползват само в химическата индустрия. Дотогава въглища ще се горят в повечето страни на света. Прогресивните правителства трябва да наложат забрана върху добива, да намерят работа на миньорите и да заставят народите си да се топлят със слънчевата енергия. Затова бързо да вдигат заплатите и да снижават цените на електромобилите. И така всички ще бъдат доволни.

 20. 20 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Американските Марици (то май е една само американската) имат ефективни пречиствателни съоръжения.
  —цитат от коментар 16 на Big Muzzy


  Така е, но те отгаварят на сегашните норми, но не и на тези, които ще се приемат скоро. А това означва, че "американските" Марици ще трябва да инвестират допълнително поне 1 млрд. дол. За това се иска дерогация или най-малкото отдалечаване на срока на затваряне, който да съвпадн с "момента на "изплащането" на централите. Иначе държавната Марица и сега да я зторят няма да жалим много - тя е единствената губеща централа за ток в България.

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Ковачки - невидимо КТБ и ДПС едновременно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 754 Неутрално

  И кога, по-точно, Ковачки е подкрепял БСП? Депутатите му винаги са гласували за Боко тиквата.

  Никога повече мутри начело на България.
 23. 23 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#15] от "dobrev"
  Предполагам че разбираш че тук се говори за втория стълб на пенсионното осигуряване. Той се управлява от частни пенсионно-осигурителни компании, които имат задължение да постигат доходност в диапазон около средния за пазара. Ако тази доходност излиза от този диапазон, то те трябва да внесат допълнителен капитал. Така че ако те загубят 20-30% от инвестициите си, ще трябва да внесат капитал в такъв размер. Това обаче няма да им бъде изгодно и ще фалират. Разбира се след това тези партиди ще се прехвърлят към друг фонд или към НОИ, но натрупаните средства ще бъдат по-малко и съответно тези осигурени лица ще загубят част от бъдещите си пенсии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK