София вече има план за действие при мръсен въздух, който тепърва ще променя

мръсен въздух, мъгла, смог

© Николай Дойчинов

мръсен въздух, мъгла, смогВ ден, в който нивата на фини прахови частици са няколко пъти над нормата, Столичният общински съвет прие мерките си за справяне с проблема. Те обаче бяха сериозни критикувани от опозицията най-вече защото общината ще предприема реални действия едва след като няколко поредни дни вредните емисии за били поне 4 пъти над нормата.


Преди да бъдат приети днес, мерките бяха променяни няколко пъти от представянето им за пръв път през декември. Те са фокусирани върху ограничаването на движението на автомобилите, като не се засягат другите основни замърсители - отоплението на твърдо гориво с високо съдържание на сяра и пепел и незаконното горене на гуми, стари дрехи, метали, пластмаса и други отпадъци.


В гласуването участваха 45 съветници, като само четиримата представители на "Патриоти за София" (ВМРО и "Атака") гласуваха против именно защото не се предвиждат действия за справяне с проблемите с битовото отопление.
След влизането на мерките в сила в общината ще правят анализи за тяхното действие и ще може да ги променя. По-сериозните мерки като пълна забрана за движение на автомобили в центъра и безплатен градски транспорт ще могат да бъдат въведени едва след като се направят промени в законите. Те ще бъдат инициирани от кмета на София Йорданка Фандъкова и след като влязат в сила, общинските съветници отново ще гласуват аварийния си план.


Прилагането на аварийния план изцяло зависи от системата за прогноза за два дни напред, в които има възможност за превишаване на нивата на фини прахови частици. Тя обаче е с около 80% точност. Както отбеляза по-време на заседанието зам.-председателят на общинския съвет Николай Стойнев (ГЕРБ) прогнозата на системата за днес се сбъдна.


Мерките


Когато 2 станции прогнозират, че за следващите 2 дни нивата на ФЧП са до 3 пъти над нормата - 150mg/куб.м, Столичната община ще да извести КАТ да правят по-интензивни проверки за това кои автомобили замърсяват въздуха. Ако температурите позволяват, ще се предприема миене и метене на улиците. Служителите на Столичния инспекторат пък ще правят проверки дали в пунктовете за вторични суровини и в автосервизите не се горят отпадъци.


Другата дейност на общината в това време ще бъда да извести гражданите чрез сайта си за прогнозата. За целта ще бъде създадено и мобилно приложение.


Същите мерки ще се прилагат и когато прогнозата за следващите два дни е за превишения между 3 и 4 пъти над нормата. Тогава обаче ще се разрешава паркирането в крайните десни платна на някои от големите булеварди покрай центъра на града.


Забрана за паркиране в части или напълно в сините и зелените зони, както и затваряне за автомобили на улици ще се въвежда, когато прогнозите са за превишения 4 пъти над нормата. Тогава също ще е позволено паркирането по булеварди, а КАТ и Столичният инспекторат ще извършват проверки.


Ако тези действия не дадат резултат, прогнозата се окаже правилна и в два поредни дни се отчете четирикратното превишение на нормата, общината ще пусне целодневния "зелен билет" на цена от 1 лев за цялата мрежа от градския транспорт.


Съветниците от ГЕРБ и патриотите не приеха предложението на Венцислав Мицов от "Политическа група 5" (Зелените, "Глас народен" и "Движение 21") общината да въвежда "зеления билет" с началото на отоплителния сезон и да го спира в неговия край.


След промени в закона


Мерките, които зависят от промените в законите, са ограничаването на автомобилите ще бъде на няколко етапа. Първо ще се забранява движението на коли в центъра между 8 сутринта и 20 часа вечерта, след това в участъка между булевардите "Патриарх Евтимий", "Христо Ботев", "Тодор Александров" и 'Васил Левски". При преценка ще бъде затварян и целият център. Тогава ще бъде въвеждан и безплатен градски транспорт.


Тогава общината ще въведе и "плаващо работно време" за администрацията си, за да се облекчи движението на коли в пиковите часове.


Освен това


В плана са записани и дългосрочни цели, които общината си поставя, за да намали замърсяването на въздуха. Предвижда са разширяването на зелената зона за платено паркиране, изграждане на второ депо за земни маси, отклоняване на трафика от центъра към периферията, като се довършват "ринговите" булеварди около София. Общината ще изгради и система от сензори за измерване на качеството на въздуха.


Всички автобуси от градския транспорт, които се движат в централната част на столицата, пък ще трябва да са от категория Евро 5 или Евро 6.


Ще бъде въведени и месечни такси за строителните машини, които влизат в центъра, като тези за до 4 тона ще е 120 лева, а за тези над 30 тона - 150 лева. За булдозерите и валяците, които работят по обекти в центъра, таксата ще бъде 60 лева на месец.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8288 Любопитно

  Алоу, софиянците - вашият Градски транспорт не замърсява ли въздуха ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Фандъщина или много шум за нищо. Действия - нула. Ноооо, ние подкрепяме и мислим за пешеходците! Бутончета и подлези за тях. За велосипедистите - нека дишат милите, здравословно е! И тях фи обичаме! Нека мрат!

 3. 3 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  В пъти по-малко от всички други мпс. Особено черен ЖИП:)

 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Разбира се, че не!
  Дори имаме такъв на газ

 5. 5 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Преливаме от пусто в празно....
  И погледнал се Илия и пак в тия ....
  Тя, кметицата е абсолютно неспособна да реши какъвто и да е софийски проблем! А борбата със замърсяването е сложен, комплексен и скъпоструващ процес. Почти като въпросът със софийския боклук или бездомните кучета. Ще се краде здраво и без видим резултат за хората. Което вече имахме.
  Тя, кметицата, горката, не можа да направи тоалетни по улиците и сега европейските чиновници ще ползват едни оогромни, миришещи пластмасови легени-кутии...

  Сидо
 6. 6 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "Те са фокусирани върху ограничаването на движението на автомобилите, като не се засяга другите основни замърсители - отоплението на твърдо гориво с високо съдържание на сяра и пепел и незаконното горене на гуми, стари дрехи, метали, пластмаса и други отпадъци."
  Браво, Дневник - фиксацията в автомобилите като основен замърсител е преодоляна вече.

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 7. 7 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ... има план, дет' не чини парите за 'артията, на която е написан. А сЯ шА има промЕна, кат' че ли замърсяването заФана от таА година. Пълна некадърноС на кмета и сите калинки под него.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Пак някакви тъпотии типични за ГЕРБ!
  След като се разбра ,че самолетите са се увеличили с 30% то е ясно - замърсяват повече от всички коли в центъра взети заедно! Безплатните билети само ще оправдаят присъствието на премръзнали клошари и джебчии в транспорта където мототизираните каки отдавна не смеят да се качат за да не ги оберат!
  Достатъчно е да се спират строежите, самосвалите , бетоновозите с циментовите и асфалтовите бази които вдигат най-много прахови частици!
  ГЕРБ имат власт да парализират София , но бих искал да им купят държавни велосколелета и да дават пример!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Весело

  План има - чист въздух няма! Що е то? Верният отговор е: "Фъндъци", "Боклуци", "Гербеветресто" /до 1 отговор/.

 10. 10 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Даскалицата става само за кмет на Доспей.

  Нещо за горящите гуми и парцали тъмнозелени ?!

 11. 11 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 971 Гневно

  Не съм уверен, че някой в общината може да обесни по убедителен начин какво причинява замърсяването. Не виждам и усилия в тази посока. Следователно и набелязаните мерки са пълна глупост и, ако въобще имат някакъв ефект, той ще бъде напълно случаен.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сидо":
  Благодарско на кметицата ,че дава старите софиянци радост с почти целогодишна кафява пелена от прашен облак започващ от Малинова Долина до Бъкстон !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1798 Разстроено

  Изработиха стратегия, вече има и план...
  Мога да дишам спокойно.

 14. 14 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Браво, браво. Много хубав план. И най-важното - реални подобрения, например паркирането на Цариградско шосе и булевард България.
  Имам допълнителни предложения: 1. раздаване на безплатни ( обществена поръчка, разбира се) зелени стикери за колите в квартали с реституирани и съответно изсечени градинки - ако искат да погледнат хората нещо зелено, все пак. Зелен билет няма да видят, поне зелен стикер. 2. Обществена поръчка за уплътнения на входните врати на санираните блокове, за да не влиза вътре мръсен въздух. Не е същото като комисионните за саниране, но ако не тече, поне ще капе. 3. Безплатни щипки за носове за учениците, за да не дишат мръсен въздух. Като бивша учителка г-жа Фандъкова трябва да го оцени. Безплатните щипки ще бъдат разнасяни от куриери велосипедисти по новите велоалеи - че иначе по тях не виждам много движение.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Не е достатъчно.

  На първо място трябва да има стратегия, после политики (мн.ч.) по изпълнение на стратегията, след това план да действие, после план за прилагането на плана за действие, после основни насоки за отчитането на изпълнението на плана за прилагането на плана за действие, после комисия за мониторинг на спазването на основните насоки, после график за дейността на комисията за мониторинг, после надзорен орган по спазването на графика за дейността...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Да сложи едни големи вентилатори, които да засмукват въздуха, да го филтрират, да го озонират и да го връщат в атмосферата.
  Това е единственият начин за ефикасно почистване на въздуха.

 17. 17 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И миналата зима беше така - всеки път като въздуха ставаше видим, започваха едни обещания, докато не приключи зимата. В момента е ебаси Гомора в София. И догодина ще е същото, и т. н...

 18. 18 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Бахти плана... Ще си купя две таратайки - четна и нечетна и фандъкова ще ме хване за ауспусите... Основните замърсители - кучета ги яли...

 19. 19 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 463 Любопитно

  Това с паркирането в десните ленти на булевардите около центъра не го разбирам как точно ще подобри трафика и качеството на въздуха.
  Някой може ли да поясни?!

 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1401 Гневно

  Абе, ей!
  И какво като спрете автомобилите по центъра, ако те си се движата по периферията и в същата тая периферия се горят долнокачествен кюмюр и боклуци?

  И какво като намалите билета с 60 стотинки, след като скапаните автобуси димят като печки?
  А за товарната и строителна техника на нашите хора и дума не се издумва! За мръсните улици също!
  Хайде да уредите първо паркирането, ама истински а не само с цел да скубете пари, после накарайте тия от чистотата да слезат от поршетата и бугатитата да си поокалят малко трандафорите, че да се сетят, че тоя град трябва да се мие РЕДОВНО, а не само гат дъжд вали, па оградете с противотанкови ежове и курткапани зелените площи, па в дни с инверсия направете билета БЕЗПЛАТЕН, не намален, та чак след това ми говоретет за планове.
  И те трябва да включват зелено отопление, като първа и задължителна точка.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1401 Гневно

  До коментар [#19] от "carpe_diem_":

  Никак. Въздухът за разлика от колите не можеш да го спреш да циНкулира.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Въздухът не се замърсява с фини прахови частици от автмобилите.
  Това са глупости. Има вторично замърсяване от вдигането на прах при движението им.
  Автомобилите изпускат отровни газове - въглероден оксид, aзотен двуокис, серен двуокис.
  Прах и пепел има при горене на дърва, гуми, дрехи въглища. При горене на влажни дърва и въглища се отделят повече прах, пепел, въглероден окис и серен двуокис.

 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Кога ще въведат довозващ транспорт около метростанциите? Преди години София беше пълна с маршрутки, сега ги няма - от едната крайност та на другата. Маршрутки биха били полезни като довозващ транспорт около метростанциите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Печките бе Фандъкова, печките! Там е проблема и не сте до там тъпи, че да не ви е ясно, ама не щете да си разваляте рахата. Планове, стратегии, паркиране, КАТ... ден да мине, друг да дойде къде ще си цапаме италианските обувки из калта на циганските махали.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 25. 25 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 557 Неутрално

  "пък ще правят проверки дали в пунктовете за вторични суровини и в автосервизите не се горят отпадъци.....?. А горенето на отпадъци, горенето на гуми, кюмюр и дръва????? КОГА?

 26. 26 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 557 Неутрално

  "пък ще правят проверки дали в пунктовете за вторични суровини и в автосервизите не се горят отпадъци.....?. А горенето на отпадъци, горенето на гуми, кюмюр и дръва????? КОГА?

 27. 27 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 801 Весело

  В момента на орлов мост датчика отчита 2 пъти над нормите замърсеност на въздуха, а там са само шепа умни и красиви спасители на Пирин и нито дума за мръсния възудух който дишаме.
  Зелени и умни , какво да правиш

 28. 28 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Какъв план, БЕ? Ялов.
  Я вижте какво сте обещали преди 2 години:
  "Искаме да стимулираме хората и да им помогнем да спрат да използват вредните горива в бита", каза кметът Йорданка Фандъкова. Статистиката сочи, че около 59 на сто от замърсяването на въздуха е заради използването на твърдо битово гориво за отопление"
  За филтрите на комините: "Устройствата ще се поставят безплатно на потребителите на дърва и въглища през 2018 г." ( цитат от МАРТ 2016 година).

 29. 29 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#27] от "001":

  Май само главите им са зелени.

 30. 30 Профил на today
  today
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Замърсяването идва основно от отопление на въглища. На всичко отгоре държавата подпомага енергийно бедните именно като им дава въглища, и то естествено от най-скапаните, с най-голямо съдържание на пепел.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 31. 31 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  "Столичната община ще да извести КАТ да правят по-интензивни проверки за това кои автомобили замърсяват въздуха"
  "Ако температурите позволяват, ще се предприема миене и метене на улиците."

  А тия мерки не може ли да са постоянни? Или ще стане прекалено чисто??

  Не ме търсете преди обяд
 32. 32 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2092 Весело

  Буркани с чист въздух от Самоков, с преводи на руски, по фандъковски...

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  Да пишем програми, които не се изпълняват, нямаме равни.

 34. 34 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Щом има план - ще има и оптимизация на плана.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 35. 35 Профил на itisiprav
  itisiprav
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Забравили са ДА ЗАБРАНЯТ САНДВИЧИТЕ. В Англия хората направили анализ, както би следвало и тук да се направи, и открили, че при производството на сандвичи се отделя повече въглероден двуокис отколкото от автомобилите. Да приложим англосаксонския опит наготово - ЗАБРАНЕТЕ САНДВИЧИТЕ И ВСИЧКО ЩЕ Е ОК!!!

 36. 36 Профил на drevnata
  drevnata
  Рейтинг: 411 Неутрално

  ПЪЛНИ МАЛОУМНИЦИ! Нито една реално изпълнима и работеща мярка! Всичко е "ако"... СОС, вие сте убийци! Заслужавате да ви инжектират венозно това, което дишаме ВСЕКИ ДЕН в София.

 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Всички мерки са да забраним, да спрем ... А защо не се вземат мерки за топлофициране и газифициране. Защо не се проучи опита на китайците с кули за очистване на въздуха.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#37] от "tribiri":

  Нали си гербер, питай герберастите, те с ана власт от 15 години в София....

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#38] от "Matematiks":

  Аз дали дъм гербер е спорна работа, ама я ми кажи като си с този ник, можеш ли да решиш четиринадесетхилядника?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  каква възхитителна модерна стратегия. Бих ахнала, ма все се давя.

  Принципно подкрепям да се намали потока на автомобили и да се увеличат възможностите за придвижване на хората, но фактът, че тая напаст е най-изразена в най-кучия студ някак не ни говори за основен замърсител автомобили, а по-скоро някой, който няма/не иска да пуска централното отопление. Страшно "решение", няма що

 41. 41 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Тези от Марс ли падат.
  Според доклада на Европейската сметна палата от 2018г. :

  "...планът за качество на въздуха на София не съдържа
  никакви мерки за намаляване на емисиите от домакинства, които са значителен
  източник на замърсяване с ФПЧ..."

 42. 42 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Една бивша министърка на МОСВ искаше да сложи данък на автомобилите, защото вдигали прах..... Ами мийте ги бе....
  Кога за последно сте видели да се мият улиците на София. А тротоарите? Има ли въобще техника за измиване на улиците. Ако няма - айде съветниците и Фандъчката да вземат кофи и парцали, а не да пишат планове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK