Ако новият план за Витоша не може да бъде приет скоро, ще се правят промени по настоящия, обяви Нено Димов

Нено Димов, министър на околната среда и водите

© Николай Дойчинов

Нено Димов, министър на околната среда и водитеТрудно е да се отговори кога може да бъде приет планът за Витоша, защото съществува потенциална възможност след преценката дали е необходима екологична оценка, да има съдебно обжалване. Успоредно с това сме разгледали на среща с кмета на Столична община и с министър Кралев възможността ако влезем в тази процедура, да бъде изменен текущият план за Витоша, за да може да разреши планината отново да бъде върната на софиянци - нещо, което те отдавна заслужават. Така че ние имаме два варианта и ще видим кой от двата ще бъде възможно по-бързият, тъй като това е процес, който не трябва да бъде отлаган повече във времето.


Това заяви министърът на околната среда Нено Димов от трибуната на Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол в отгвор на въпрос от депутати на БСП за това каква е готовността за разработване, актуализация и приемане на плана за управлението на природен парк "Витоша" от страна на МОСВ и в какви срокове да се очаква.


Последният вариант на плана за управление на Витоша е внесен на 13 юни 2016 г., като преди това през февруари и март същата година е връщан за корекции, поясни Нено Димов. От думите му се разбра, че през цялата 2017 г. се води кореспонденция между Дирекция "Природен парк "Витоша" и МОСВ за установяването на това дали има нужда от екооценка на новия план, като последната комуникация е от декември, когато министерството дава срок от два месеца на дирекцията за предоставяне на допълнителна информация.
"Очакваме тази информация да бъде предоставена до средата на февруари, за да продължи процедурата по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка на природен парк "Витоша", обобщи министърът. В кулоарите на парламента пред журналисти добави и, че на базата на тази информация ще се прецени кой от двата варианта по плановете ще избере ведомството. "Това забавяне през последното десетилетие е прекалено дълго. Най-сетне съпротивата за това паркът да не може да се развива би трябвало да се преодолее", допълни той.


"Сроковете за този план зависят в голяма степен след като бъде определено трябва ли, или не трябва да има екологична оценка, ще бъде ли обжалван, или не. Нашето желание е след като получим от Природен парк "Витоша" необходимата информация да процедираме във възможно най-кратки срокове, затова казвам, че обсъждаме и другата възможност - съществуващият план да бъде изменен. Защото този съществуващ план от времето, когато е направен, на практика блокира всякакво развитие не само на Витоша, а в комбинация и с това, което е прието в Закона за горите и е направено в плановете за управление - спира изобщо развитието на зимния туризъм в България. Това е една много тежка пречка, която бави вече десетилетия това развитие и трябва да бъде преодоляна", каза още Нено Димов пред депутатите в пленарната зала.


В отговор на коментар от трибуната на депутат от БСП за Витоша и въздуха, Димов заяви, че си спомня с носталгия времето, когато е ходил на ски на Витоша, но "не си спомням с носталгия за въздуха, който се дишаше по онова време, защото ако трябва да сравняваме - днес въздухът на София е много по-чист, въпреки че все още не отговаря на критериите, които трябва да постигнем и естествено трябва да положим усилия в тази посока".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK