Властите ще отчитат и измерванията на гражданите за мръсния въздух

Властите ще отчитат и измерванията на гражданите за мръсния въздух

© Николай ДойчиновОтговорните институции скоро ще включат към официалните данни за мръсния въздух и доброволно събираните от граждани измервания. Тази интегрирана информация за запрашаването ще се публикува на лесно достъпно място в сайта на Столичната община, както и на картата на гражданскaта платформата AIRBG.INFO, която има 200 частни станции за измерване на фините прахови частици в столицата и над 500 – в цялата страна.


Целта на проекта, който няма да струва нищо на държавата и ще е готов до половин година, е да се добие по-пълна картина за замърсяването на въздуха, както и да се установи кои са конкретните източници на замърсяване в отделните райони на София.


Идеята е такива интегрирани данни да има в цялата страна, където има измервателни уреди, обеща министър Нено Димов, който е инициирал срещата във ведомството. На нея страните са обсъдили технологичните възможности за връзката между различните системи за измерване качеството на въздуха.
"Задачата, с която ще се заемат сега учени, е да интегрират мрежата, която гражданите на София доброволно създадоха и поддържат, в общата информационна система", обясни на пресконференция в МОСВ проф. д-р Христомир Брънзов, директор на Национален институт по метеорология и хидрология – БАН, и член на новосъздадения Съвета на учените към министъра на околната среда и водите.


Властите ще отчитат и измерванията на гражданите за мръсния въздух

© МОСВ


Така ще бъдат обобщени данните от два типа устройства – петте, които са на Изпълнителната агенция по околна среда, и над 200 станции, които гражданите на София са изградили със собствени средства. За да могат тези 200 станции да се използват пълноценно, трябва да бъде оценен процентът на тяхната грешка и тя да бъде коригирана. Това ще стане, като в рамките на следващите 6 месеца учени и експерти ще направят калибриране на измервателната техника на AIRBG.INFO и изпълнителната агенция. Към всяко устройство на ИАОС ще бъде монтиран уред от платформата.


"За нас е от изключителна важност информираността на гражданите, от една страна, а от друга – причините за замърсяването. Защото информацията за източниците на замърсяване е нужна при разработването на мерките за подобряване качеството на въздуха", каза и кметът Фандъкова. Тя припомни, че предстои Столичната община да пусне и своя измервателна система с още 20 мониторингови станции. Така в бъдеще ще бъдат интегрирани системата на екоинспекцията, гражданската платформа и общинската измервателна система.


Стефан Димитров от гражданската мрежа за независимо измерване на замърсяването на въздуха изрази надежда, че след тази победа очаква и бързи и трайни решения, които да помогнат за справяне с проблема. Той обясни, че мрежата им за измерване отчита замърсяването само с фини прахови частици, които са най-сериозният проблем за здравето на хората, и струва под 40 хиляди лева на доброволците, които са се включили в нея, и нула лева на бюджета.


Министър Нено Димов посочи, че идеята е да има максимално ясна картина за състоянието на въздуха в София и да се разшири достъпът до информация.


От отговор на въпрос дали ще има законодателни промени, които да позволят проверки по домовете и контрол на това, което частни лица горят, Димов подчерта, че МОСВ и Столичната община са насочили усилията си срещу изгарянето не в домовете, а най-вече в автосервизи в момента. "Насочили сме съвместните си усилия към източника, към пазара на горивата, а не към тези, които купуват."


Във връзка с готвения за 8 февруари протест срещу смога в "Красна поляна", където основен проблем е нерегламентирано горене на опасни отпадъци, Нено Димов каза само: "Протестът е натиск, който е демократично средство, което изразява волята на гражданите. Очаквам да има протести. Нека има протести, живял съм във време, в което не можеше да има такива."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK