За ползите от влажните зони

За ползите от влажните зони

© Надежда Чипева, КапиталДнес- 2 февруари отбелязваме важната роля за хората и планетата от влажните зони с т.нар. Световния ден на влажните зони.


Влажните и заливни зони допринасят за качеството ни на живот и оцеляването ни и имат редица социални и икономически ползи, за които припомнят природозащитната организация WWF, която има голям принос за опазването и възстановяването им.


Една от най-значимите ползи е предпазването от наводнения и осигуряването на чиста вода. В тях се съхраняват големи количества въглерод, което ги прави изключително важни за предотвратяване на промените в климата. Те осигуряват и храна, дървен материал и биомаса, способстват за развитието на устойчивия туризъм – каякарство, плуване и гмуркане, наблюдение на птици, риболов, ветроходство.
Влажните зони са дом на стотици видове с висок консервационен статус като дивия шаран, водните костенурки, къдроглавия пеликан, блатните кокичета и водните рози.


До скоро тези ползи не са били осъзнавани и в резултат на човешката дейност са унищожени близо 80% от естествените влажни зони в Дунавския регион. Това е довело до срив на риболова по Дунав. В миналото около 65% от улова на риба в някои участъци на реката се е падал на дивия шаран, но след пресушаването на блатата край Дунав, където той хвърля хайвера си, видът бързо става критично застрашен ("Червената книга" от 1981 г.).


"До неотдавна изобщо не се разбираше нуждата от възстановяване на влажни зони, напротив, политиката беше за пресушаването им. С помощта на WWF са подготвени най-мащабните проекти за възстановяване на влажни зони в България, обхващащи територии в Природен парк "Персина" и защитена местност "Калимок-Бръшлен". Водеща е ролята на организацията във възстановяването на зони по поречието на реките Русенски Лом и Веселина, както и във възстановяването на крайречни гори", заяви екологът от WWF Стоян Михов.


Вече могат да се видят и резултатите от тази работа. Благодарение на усилията на Дирекцията на Природен парк Персина, Българското дружество за защита на птиците, WWF и други организации, след 50-годишно отсъствие там са се завърнали и вече гнездят къдроглави пеликани.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 644 Разстроено

  За съжаление в БГ, все още доминира интереса към Блажните зони и докато е така ще останем Важна зона мафиоти, тарикати и прочее путинисти....

 2. 2 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 644 Разстроено
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5243 Неутрално

  Влажните са зони са важни наистина. Жалко, че не се разбира колко нови пазарни ниши се откриват. Виждат се само ... комарите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Някой не е разбрал. Става дума за влажните зони на жените, които наистина са важни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK