Протестна акция прекъсна откриването на форума за екоиновации в София

Протестна акция прекъсна откриването на форума за екоиновации в София

© Георги КожухаровСъс скандирания "Оставка" и "Нено е лъжец" група протестиращи посрещна и изненада делегатите на европейския форум за екоиновации в София. Двудневното събитие, организирано от Европейската комисия, в което участва и министърът на околната среда и водите Нено Димов, се откри днес, а акцент е темата за замърсяването на въздуха и възможностите за справяне с проблема.


Докато делегатите се регистрираха в "София тех парк", около 50 граждани се събраха пред сградата на протест в защита на Националния парк "Пирин". Активистите носеха огромен плакат на английски "Корупция! Спасете Пирин" и скандираха "Нено Димов е позор! Оставка и затвор!" Част от тях носеха за делегатите във форума по едно стъклено бурканче с чист въздух с посланието да не бъдат изсичани вековните гори в Пирин - източникът на чистия въздух в страната.


Макар на влизане участниците, министър Димов и други представители на управляващите да избегнаха демонстрацията и пряка среща с гражданите на входа, част от протестиращите успяха да влязат вътре и да издигнат лозунгите си точно по време на официалното откриване на събитието, в присъствието на 500 участници.
Пред европейските делегати протестиращите заявиха на английски език, че България има уникална природа, че Пирин е световно наследство, но екоминистърът участва в схема за разрушаването му. Акцията изненада министър Нено Димов, който точно беше станал, за да произнесе приветствената си реч.


Протестна акция прекъсна откриването на форума за екоиновации в София

© Георги Кожухаров


Димов седна отново на мястото си на сцената, а водещият на събитието благодари за посланието на активистите и ги помоли да напуснат форума с думите, че участниците в него са се събрали да търсят решения, а не крайни позиции.


След излизането на протестиращите от залата Нено Димов взе думата и за пореден път повтори, че всъщност много се радва на протестите и демонстрациите в момента, защото е живял във време на режим, в който не всеки е можел да изразява мнението си. "Всъщност това е чудесно начало на един форум, в който да защитим демокрацията", каза министърът и премина към темите на двудневния форум. Гражданският протест за Пирин продължи пред централния вход на сградата до ранния следобед, но без друга реакция от страна на делегатите и министъра.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK