Проучване показа, че замърсяването с пластмаса в Черно море е сериозно

Проучване показа, че замърсяването с пластмаса в Черно море е сериозно

© "Грийнпийс" - БългарияЗамърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е подобно на това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие – едни от най-замърсените водни басейни в света. Това е един от основните изводи от научно изследване на замърсяването в района, проведено през миналата година. Проучването е част от кампанията на "Грийнпийс" – България, за намаляване на пластмасовото замърсяване "Свободни от пластмаса".


Автори на изследването са учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Теренното проучване е проведено от борда на кораба Rainbow Warrior в три дни, между 8 и 10 август 2017 г., и е изпълнено съвместно с активисти и доброволци на "Грийнпийс".


Данните са получени чрез събиране и категоризиране на проби и наблюдение на водната повърхност, изпълнени според насоките в Рамковата директива за морска стратегия на ЕС. Общото морско замърсяване е разделено на 7 основни категории: материали изкуствени полимери (пластмаси), гума, текстил, хартия или картон, обработено дърво и метал. Резултатите показват, че най-висок дял имат пластмасите (90 – 100%). Сортирането на отделните проби е извършено според техните размери, тегло, тип на намерените предмети, изменения в цвета или формата (които показват престоя им във водата).


Нос Калиакра и река Камчия - най-силно замърсени
Изчисленията показват, че през август 2017 г. в изследвания район между Бургас и нос Калиакра микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър. Изследването показва моментното състояние за съответния период.


Спoред събраните данни най-голям дял от микропластмасите, намерени при изследването, имат влакната - вероятно остатъци от въжета и мрежи.

Проучване показа, че замърсяването с пластмаса в Черно море е сериозно

© "Грийнпийс" - България


Замърсяването с микропластмаси е най-силно в района на нос Калиакра и при устието на река Камчия.


Резултатите за замърсяването с плаващи морски отпадъци като цяло показват, че то е съпоставимо с това в румънската акватория на Черно море или по тихоокеанските води пред бреговете на Чили. Количествата са най-големи в района на Варна и нос Емине.


"Пластмасата за еднократна употреба никога не изчезва напълно. Опаковки, торби и чаши, които сме ползвали за 10 минути, веднъж попаднали в морето, се разграждат на малки частици, където се носят от теченията със стотици години. Те стават и храна на морските обитатели. Голяма част от замърсяването, което видяхме по време на изследването, идваше от брега – пластмасови шишета и чаши, опаковки на солети, вафли - пластмаса, която е в ежедневието ни", коментира Деница Петрова от "Грийнпийс" – България.


Проучване показа, че замърсяването с пластмаса в Черно море е сериозно

© "Грийнпийс" - България


Необходимостта от подобни изследвания е голяма поради вредите, които пластмасовите отпадъци нанасят на околната среда и в частност – на водните басейни и техните обитатели, но и на плавателните съдове и на водната инфраструктура. Данните за замърсяването на Черно море са малко, а конкретното изследване ги допълва с актуална информация за състоянието на българското Черноморие. Авторите на изследването препоръчват подобни проучвания да продължават да се правят по цялата брегова линия и в различни сезони, за да може, да се добие още по-добра представа за нивата на замърсяване на Черно море.


"Надяваме се изследването да се превърне в основа за следващи по-задълбочени проучвания. Но най-силно се надяваме скоро да се промени стилът на живот и пластмасите за еднократна употреба да не са част от света ни. Има достатъчно решения", допълва Деница Петрова.


След няколко месеца анализи на събраните проби крайните резултати са резюмирани в подробен доклад и в момента учените планират неговото издаване.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Весело
 2. 2 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  туй е много по-страшно от бетона по морето де все го опявате... и тука никкви мутри, реститути и богаташи не са ви криви, щот сички влачите торбетата и цокате от пласмасови чаши и шишета...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Силно притеснителна новина за състоянието на нашето Черно Море.

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  За съжаление във всички реки се хвърлят пластмасови отпадъци. Най-големите замърсители обаче са реките Дунав и Волга.

 5. 5 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Скоро моретата и океаните ще бъдат пластмасови, а бреговете - бетонни. За въздуха не ми се и мисли.

 6. 6 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Не ясно защо това мъртво езеро все още го наричат море. Не изтича наникъде, а в него хилядолетия се вливат токсичните реки на Европа и СССР.

 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  И според мен пластмасовите отпадъци не идват от плажуващите, а от отводнителните канали и реки, които при всеки дъжд измиват градовете и пренасят всички улични боклуци накрая в морето.

 8. 8 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Пластамасата е страшен проблем. Световния океан е силно замърсен. И всички сме в кюпа, всички сме виновни и всички ще теглим последствията.

 9. 9 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  "Когато отровиш последната река, когато отсечеш последното дърво, когато убиеш последния бизон, ще разбереш, че парите не стават за ядене!" Индианска поговорка

 10. 10 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Да видим сега колко ще напишат - "Къде бяхте зелените, когато всеки си хвърляше боклука в морето?"

 11. 11 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#10] от "falkoneti":

  Чи то мурьету си беши чисто преди да го полазят зелените. Те са виновни. Фърлят си хартишкити и фалшифицират ризултатити.

  За да ни е мръсну.

 12. 12 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дундурук":

  Най-големия източник на микро пластмаси е прането на дрехи.

 13. 13 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  За съжаление във всички реки се хвърлят пластмасови отпадъци. Най-големите замърсители обаче са реките Дунав и Волга.
  —цитат от коментар 4 на voyko


  За Волга да и берат гайлето тия дето са около Каспйско море, но за Дунав е вярно !

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Ама ние се борим за 20 дървета в Пирин!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Който не се е качвал на кораб в Черно Море, не знае какво е. Имах възможност преди 13 години да се кача на такъв. Във водата често могат да се видят останки от горива, фекалии, а готвачите на кораба "тайно" изхвърляха остатъците от кухнята директно във водата. И всичко това плува отгоре. Красота.

  Ама ние се борим за 20 дървета в Пирин!
  —цитат от коментар 14 на lz2


  Не са 20 дървета. Само 48 % от Природен парк Пирин. Почти половината, което е няколко хиляди кубика дървен материал. Ти си сметни колко дървета са това.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 16. 16 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  А това после влиза в со'лниците до Поморие и в солни'ците на вашата/нашата маса.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 17. 17 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Ама ние се борим за 20 дървета в Пирин!
  —цитат от коментар 14 на lz2


  Ти за какво се бориш, че не разбрах... и защо се приписваш в кюпа на вършещите работа изобщо като явно само гледаш от разстояние.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално
  До коментар [#15] от "Lou":

  Не са 20 дървета. Само 48 % от Природен парк Пирин. Почти половината, което е няколко хиляди кубика дървен материал. Ти си сметни колко дървета са това.

  Царе сте на лъжите и измамите, само дето няма кой да ви вярва!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lou":Не са 20 дървета. Само 48 % от Природен парк Пирин. Почти половината, което е няколко хиляди кубика дървен материал. Ти си сметни колко дървета са това.Царе сте на лъжите и измамите, само дето няма кой да ви вярва!
  —цитат от коментар 18 на lz2


  О, да. Лъжи. Я отново си проверете какво беше решението на Министерски съвет относно ПП "Пирин". Като ви лъжа, отворете сайта на МОСВ и прочетете там. Или който да е информационен сайт отпреди месец. А кой на какво е цар, трябва неговите поданици да определят. Троловете като Вас ги знаем, царе сте на опорните точки.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  То не е само морето, цяла България е потънала в пластмасови боклуци.

 21. 21 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Пия кафе в малка керамична чашка в работата, има си такива навсякъде, където пребивавам. Колегите се кефят като ме видят с нея, ама пият от едно кратните. Питам ги защо не направят като мен - еми мързел, за всичко е виновен ТОЙ, на никой с нищо не му се занимава. Та и с морето така - цапаме, пък после ревем...

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Проблема на Черно море е същия като на държавата, замърсена е с българи...

 23. 23 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":

  Да царе сме. А Вие какви сте? Ако според вас 48% от Пирин са с 20 дървета...
  Почва с И... и завършена на от...

 24. 24 Профил на mmateva
  mmateva
  Рейтинг: 221 Неутрално

  туй е много по-страшно от бетона по морето де все го опявате... и тука никкви мутри, реститути и богаташи не са ви криви, щот сички влачите торбетата и цокате от пласмасови чаши и шишета...
  —цитат от коментар 2 на tucker case


  Говорите така, сякаш Вие сте някакво изключение :)

 25. 25 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Наскоро зелените погнаха Амазон за магазините им без каси, защото всяко нещо било в отделна опаковка и се замислих, че дори у нас дори да кажа че няма нужда от торбичка на касата ми слагат найлонови пликчета за някои неща. Може много да плюят по комунизма, но тогава киселото мляко, олио, бира, вино... бяха в бурканчета и бутилки, които връщахме, а сирене, салам, кашкавал се опаковаха в хартия. Да, тогава бяхме бедни, но сега явно сме безодговорни щом продължаваме да пазаруваме удобно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK