Земеделската комисия отхвърли ветото на президента за строителство в ниви

Земеделската комисия отхвърли ветото на президента за строителство в ниви

© Цветелина Белутова, КапиталКомисията по земеделие и храни отхвърли ветото на президента и отново прие спорни поправки, улесняващи промяната на предназначението на земеделски земи и застрояването им.


Преди броени дни президентът Румен Радев наложи вето на одобрените от депутатите изменения, прокарани през преходни и заключителни разпоредби в Закона за посевите, но депутатите от водещата комисия тази сряда отхвърлиха ветото и гласуваха наново спорните текстове. Според държавния глава новите правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за специална закрила на земеделските земи и промяна на предназначението им само по изключение при доказана нужда.


Часове преди заседанието на комисията граждани протестираха пред Народното събрание срещу поправките, които по думите им възкресяват вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението, като целта е да се заобиколят актуалните изисквания и процедури, като така продължи застрояването по стари планове. Притесненията на природозащитници са, че с това се отваря законова врата за бетониране на последните незастроени места по Черноморието.
Проектът, гласуван на 24 януари 2018 г., дава амнистия на собствениците на ниви, които са сменили предназначението им, но не са реализирали строителство в срок, като им дава право на инвестиции, вместо земите да станат отново земеделски. Предложенията за промени в закона за посевите са били направени устно от Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" между първо и второ четене в Комисията по земеделието и храните в края на 2017 г. В средата на декември тези изменения са били одобрени на второ четене от всички присъствали на заседанието на комисията депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и БСП. Част от тези текстове са променени на последната земеделска комисия, без да се променя философията на измененията.


Тази сряда законопроектът беше повторно подкрепен от земеделската комисия от 12 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", девет са били против - сред тях депутати от БСП, ДПС и "Воля", без "въздържали се".


Преди гласуването днес вносителят Йордан Апостолов коментира пред комисията, че не е съгласен с мотивите за вето на президента, като се позова на конституцията, че частната собственост е неприкосновена.


От ДПС обясниха, че подкрепя президента заради принципа, че промяната на предназначението трябва да се прави по изключение, а не по правило. Оттам изтъкнаха нуждата от широко публично обсъждане, което е било пропуснато в конкретния случай. От БСП предложиха Законът за опазване на земеделските земи да бъде разгледан отново, за да се решат възникналите проблеми.


Според председателя на парламентарната комисията по земеделие Десислава Танева поправките са минали цялата процедура на обществено обсъждане


Ако измененията бъдат гласувани окончателно и в пленарната зала идната седмица, за да може да се строи в бившите ниви, собственикът на земята ще трябва да подаде искане пред съответната земеделска комисия, в което да посочи номера на старото разрешение и датата на издаването му. Към документите трябва да се приложи документ за собственост или учредено право на строеж, актуална екооценка на инвестиционното намерение, както и влязъл в сила подробен устройствен план. Решението на комисията ще губи правното си действие, ако в тригодишен срок собственикът не поиска издаване на разрешение за строеж или ако до шест години не го започне.


Собствениците на земи, които са платили такса за смяната на предназначението, няма да плащат отново, ако тя съвпада с актуалната тарифа. Разликата с тарифите ще бъде доплащана или ще бъдат връщани пари. Земеделските комисии ще са длъжни в срок до един месец да препотвърдят или да отхвърлят искането.


Преди две седмици експресно предложените законови промени бяха отхвърлени. В момента законът предвижда давност на разрешителни 3 и 5 години. Това означава, че ако собственик на земя, който има строително разрешение, не е започнал строеж в рамките на 3 или 5 години, губи разрешителното си и трябва да мине отново през цялата процедура, за да получи ново разрешително.


През май миналата година поправки в Закона за опазване на земеделските земи, внесени пак от "Обединени патриоти", предлагаха да се удължи с още три години срокът за строителство на черноморското крайбрежие. Тогава обаче след шумна реакция в социалните мрежи ГЕРБ оттегли подкрепата си и проектът не стигна до пленарната зала.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  За какво са ни ниви и то зелени?? Трябват логистични центрове за търговската обсада! Справка Елин Пелин!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  За какво са ни ниви и то зелени?? Трябват логистични центрове за търговската обсада! Справка Елин Пелин!
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Ти нива не си виждал! пък камо ли да притежаваш, ама ръсиш мозък! Много ви е гот на вас болшевиките,да се разпореждате с чуждите имоти! Мир не ви дава, че нещо не можете!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Във фатмашките мозъци обикновено няма нищо,но желанието да блесне е при всяка възможност.

 4. 4 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Аре ,ве, докога ще се обръща внимание на тия платени екоплямшла?Хората са си платили смяната на статута на земята. От къв зор да плащат още един път .Да не говорим ,че в много случаи пред инвеститорите се създаваха всякакви пречки за да не почват да строят .

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6801 Неутрално

  Парламентът пълен с дебили

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Още не го е наложил и вече отхвърлено. На инат се управлява държавата, затова е на това дередже. Нищо не работи, няма институция, която да не е разбита.

 7. 7 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  Така ли ? И какво предлагаш...Щото иначе ще си помислим че говориш вятър да става...

 8. 8 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  "Земеделската комисия отхвърли ветото на президента за строителство в ниви"

  Работата е ясна!
  Парите са взети и както каза Нено Димов преди няколко дни "поел съм ангажименти към тези, които ме направиха министър и трябва да ги изпълнявам".

 9. 9 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Всъщност това е старата болка на така наречените патриоти, които са и вносителите на поправката. По-специално тук е замесен небезизвестния шоумен Валери Симеонов, който защищава строителните мераци по Черноморието. Доста земи смениха статута си в землищата на селата в подножието на Стара планина и Странджа на не повече от 5-10км от брега и сега меракът е за още бетон и вилни селища.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  Що за държава ни направиха? Ще строят в нивите. А Валерко щял да предложи закон да строят спортни съоръжения и в горите. Без да се иска разрешение от когото и да е. Комунистическата държава пазеше нивите и горите като зеницата на око. Абе тая Европа като нищо друго не може да прави, да беше ги научила нашите пишман бизнесмени да правят някакво производство. Че да спрат да съсипват земя, гори и природа, да крадат ресурси. Ма защо ли и е на Европата да си прави конкуренция? За нея е по-добре да се увреди територията до степен, никой да не иска да влезе в нея. То това е целта.

 11. 11 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Тъжно... Хора излезте заради своята собствена съвест на протестите. Когато след време внуците ви питат как допуснахте тази свинщина с природата, поне да може да ги погледнете в очите и да им кажете, че сте били против.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  "като се позова на конституцията, че частната собственост е неприкосновена."

  Имало наченки на разум сред наште депутати. Ама той пък от Обединени Патриоти, пу, язък умните и красивите съвсем се объркаха. :)

 13. 13 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 640 Неутрално

  "като се позова на конституцията, че частната собственост е неприкосновена."Имало наченки на разум сред наште депутати. Ама той пък от Обединени Патриоти, пу, язък умните и красивите съвсем се объркаха. :)
  —цитат от коментар 12 на realguru


  Никой не предлага отнемане на частната собственост, само се забранява безразборно строене на което сме свидетели последните 25 гпдини

 14. 14 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  "като се позова на конституцията, че частната собственост е неприкосновена."Имало наченки на разум сред наште депутати. Ама той пък от Обединени Патриоти, пу, язък умните и красивите съвсем се объркаха. :)
  —цитат от коментар 12 на realguru


  Наченки у тях и у теб колкото у амебата. И колата е частна собственост, ама не можеш да си я направиш на апартамент. Иначе, всяка изоставена барака на улицата може да претендира за адрес... Всъщност, в главата на грозен тъпак каква ли не уродливост може да се роди...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 310 Разстроено

  еми да .... сриват земеделието като се вкарва евтина продукция от чужбина и се скътават субсидиите за българските такива и се държат безбожно ниски изкупни цени; после се изкупува земята (и не само) на безценица; сега е време да се промени законовара рамка така, че тази земя са може да носи пари на новите си собственици . Всичко това със спомоществователството на алчните, дебелокожи, егостични, късогледи, продажни (за смешни за мащаба суми/придобивки) и незаинтересовани за никой друг освен собствения си дебел мазен задник “народни представители”

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Къде са "зелените"?

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 848 Неутрално

  НФСБ- Да намажем ските на Ска Келер-мухахахахахахахахаха

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK