Проект на ГЕРБ и "Обединени патриоти" улеснява строителство на писти и лифтове във всички планини

Проект на ГЕРБ и "Обединени патриоти" улеснява строителство на писти и лифтове във всички планини

© Георги ФилиповСъществено улесняване на строителството на ски писти, лифтове и съоръжения във всички български планини, както и разширяването на вече съществуващите ски курорти. Това е заложено в нов проект за промени в Закона за горите, внесен от депутати от двете управляващи партии ГЕРБ и "Обединени патриоти". Проектът е публикуван на сайта на Народното събрание в петък следобед.


Сред вносителите е Йордан Апостолов от "Обединени патриоти", който внесе "на тъмно" спорни предложение за изменения в Закона за земеделските земи през преходните и заключителни разпоредби в Закона за посевите, улесняващи строителството на земеделски земи с променено предназначение. Сред вносителите на поправките в Закона за горите е и председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ), както и Христиан Митев (ОП) и Анна Александрова (ГЕРБ).


С поправките се предлага нова точка 6 в чл. 54, с която се разрешава строителство и реконструкция на "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива" без задължителната иначе процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи.
Измененията предвиждат да отпадне още изискването в закона, според което не е позволена промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии. Така строителство може да има вече и без да се съобразява то със съответния план за гората.


Измененията отговарят на публичната заявка на вицепремиера Валери Симеонов за мащабно строителство на ски курорти във всички планина на страната. Изявленията му бяха по повод промените в плана за управление на Пирин, които отварят врата за застрояване на големи площи в национален парк Пирин и предизвикаха масови протести в цялата страна и българи в чужбина.


Сред мотивите за предлаганите поправки в Закона за горите, вносителите изтъкват нуждата от спешни законодателни мерки за създаване на адекватни и равни условия за развитие на ски и планински туризъм в зимните курорти на страната, предвид нарастващата роля на зимния туризъм, както и налагането на България като лидер в този вид спортна Балканите. В същото време макар да се мотивират с нуждата от развитието на туризма, предложенията ми за поправки не дават такива облекчения за ресторанти, хотели и атракции, а само за писти и лифтове.


Законотворците наблягат на значимостта от развитие на ски туризъм за страната, но не отчитат докладите, публикувани на страницата на Министерство на околна среда и водите с анализ на учени от БАН за риска и последиците от климатичните промени за страната. Една от прогнозите в този анализ е за намаляване на дебелината и времето на задържане на снежна покривка в планините. Според резултатите от прогнозите в стратегическия документ затоплянето в края на века ще е най-осезаемо именно през зимата в Източна Европа и Скандинавските страни.


Депутатите отбелязват, че е необходимо въвеждане на правен режим за строителство на нови ски писти и разширение на съществуващите. Според тях изискването за процедура по изключване на съответните земи от горския фонд и придобиването на статут на урбанизирани територии създава вътрешни противоречия.


Помолен за коментар Тома Белев от Асоциация на парковете в България напомни пред "Дневник", че наскоро вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи за 2 млн. кубика годишно незаконни сечи, но вместо Обединени патриоти да предприемат нещо по този проблем, внасят изменение, улесняващи нови сечи за ски писти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK