С бор и дъб залесяват опожарените терени на Кресна

Борова гора

© Юлия Лазарова

Борова гораЮгозападното държавно предприятие залесява първите 115 декара опожарени горски територии в землището на село Ощава, в района на държавно горско стопанство "Кресна", пострадали при пожара през август миналата година. За това съобщават от предприятието, което преди това е предприело и действия за усвояване на опожарената дървесина и почистване на площите.


След подготовката на почвата през есента е в ход възстановяване на част от увредените терени. Служителите засаждат основно фиданки от черен бор и зимен дъб от разсадниците на държавните горски стопанства в Катунци и Струмяни.


До дни започва и залесяването и на други 65 декара опожарени горски територии в района на държавно горско стопанство Симитли в землището на село Сенокос.
Общо около 1 500 000 фиданки на площ от 2454 декара ще бъдат залесени тази пролет на територията на Югозападно предприятие в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. От тях 655 000 са различни видове дъб, 200 000 - други широколистни, сред които кестен, акация, бук и бреза, и 667 000 – черен бор, смърч и други иглолистни видове.


Приоритет през 2018 г. остава подпомагане възстановяването на гори, пострадали от пожари, както и след проведени санитарни сечи в съхнещи насаждения, въпреки доброто естествено възобновяване, което се наблюдава в голяма част от териториалните поделения, обясняват от предприятието.


Най-големи по мащаб залесявания се предвиждат в районите на Пирдоп - 271 декара, Благоевград – 177 декара, Брезник – 174 дка, Кресна – 165 дка, Кюстендил – 163 дка, Места и Трън – по 100 декара, Невестино и Осогово – по 80 декара, и др.


Повече от 3.7 млн. лв. са планираните инвестиции във финансовата програма на предприятието за залесяване, попълване, отглеждане и подготовка на почвата за залесяване догодина.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK