Седем благородни елена бяха освободени в дивата природа на Родопите

Седем благородни елена бяха освободени в дивата природа на Родопите

© Мехмед Пайтар, По-диви РодопиВ края на миналата седмица седем благородни елена са освободени в дивата природа на Източните Родопи на територията на дивечовъден участък "Студен кладенец". Така общият им брой в района от 2016 г. до момента вече е 50 животни от вида. С това приключва и работата на фондация "По-диви Родопи" по възстановяването на вида в региона, съобщават от фондацията.


На пет от благородните елени са поставени сателитни предаватели, което позволява на
екипа да следи всяко тяхно движение в реално време. Експертите вече получават ценна и интересна информация от поставените от предишни освобождавания предаватели на част от животните.


Така например те научават, че една от кошутите обича дългите пътешествия, вече неколкократно е напускала добре охраняваното ловно стопанство "Студен кладенец" и се е отправяла на пътешествия из Хасковска и Кърджалийска област. Животното успешно съжителства и с вълци, прекарвайки поне няколко дни в непосредствена близост с тях, обясняват експертите от фондацията. Другите елени пък предпочитат кратките разходки и не се отдалечават много от района, който обитават.
Екипът разполага и с фотокапани за по-добро непрекъснато наблюдение на животните в района.


Една от важните роли на елените е да поддържат т.нар. мозаечен пейзаж на Източните Родопи – той е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион, обясняват експертите. Остатъците от умрели елени лопатари са важна хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд.


Благородният елен е едно от често рисуваните диви животни в тракийските гробници. За
съжаление видът е бил почти изчезнал от района заради бракониерство, като отделни
животни са запазени по граничните части на Източните и Западните Родопи в държавно
ловно стопанство "Женда".


Тази естествена популация също се развива много добре през последните години и животните започват да се саморазселват на изток по цялата територия на общините Кърджали и Черноочене. Разселените животни няма да бъдат ловувани минимум 5 години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK