Екокоалицията: Държавата е дала на "Юлен" над 4 пъти повече, отколкото е взела от него

Екокоалицията: Държавата е дала на "Юлен" над 4 пъти повече, отколкото е взела от него

© Юлия ЛазароваДържавата е дала на концесионера на ски зона Банско "Юлен" над четири пъти повече, отколкото е получила от концесионните такси. Това показва проверка на коалицията "За да остане природа в България" в обществено достъпни регистри.


Държавата е получила над 2,5 млн. лв. концесионни такси от ски зона Банско в Национален парк "Пирин" за периода между 2002 и 2016 г. В същото време концесионерът на ски зоната "Юлен" е получил поне четири пъти повече през министерствата на спорта, икономиката и туризма, както и от община Банско, показва справката.


Тези институции са предоставяли средства на ски федерацията, която след това се е разплащала със същия концесионер за наем и подготовка на пистите за световни и европейски купи и състезания по ски, сноуборд и биатлон от 2007 г.
Тази разлика показва, че концесионните плащания на концесионера не съответстват на реалните му приходи, подчертават природозащитниците.


В телевизионно интервю преди седмица премиерът Бойко Борисов спомена името на Цеко Минев като реалния собственик на концесионера на ски зона Банско "Юлен". Цеко Минев освен съакционер на Първа инвестиционна банка е и председател на ски федерацията.


Коалицията "За да остане природа в България" призовава българските власти и компетентни органи да проверят и обявят дали става дума за конфликт на интереси.


За сравнение - за периода 2002 - 2016 г. концесионерът "Юлен" заплаща на екоминистерството 2,673 млн. лв. концесионно възнаграждение. Общо това е по-малко от средствата, които "Юлен" получава само през 2012 г. от ски федерацията за наем на пистите за Световните купи по ски алпийски дисциплини - мъже и жени, в Банско - 2,710 млн. лв. Тези средства са част от общата субсидия от 3,418 млн. лв. на спортното министерство към ски федерацията за 2012 г.


За периода 2009 - 2016 г. ски федерацията е получила от държавата 28,372 млн. лв., което е 81% от общият ѝ бюджет от 35,199 млн. лв. От тези 81% 42% са субсидии за провеждане на международни състезания, или 15,039 млн. лв.


За периода 2006 - 2016 г. ски федерацията е получила от държавата общо 32,723 млн. лв. Според Търговския регистър от 2012 г. насам концесионерът е на загуба.


Иван Обрейков от фирмата концесионер отказа коментар за "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK