Коне в Родопите да получат статут на диви животни, предлагат експерти

Коне в Родопите да получат статут на диви животни, предлагат експерти

© http://statuswild.euОт няколко години десетки коне, наследници на древния вид тарпан, препускат свободно в природата на Източните Родопи. Българско-холандски екип, който от 2011 г. работи за възстановяването на дивата природа в Източните Родопи, предлага сега тези коне да получат официален статут на диви животни.


За първи път статут "Див" за коне може да стане реалност в България, твърдят експертите, заели се с тази мисия, които работят с отговорните институции и местната власт по въпроса.


Конете Коник (Equus caballos), които живеят на свобода в Източните Родопи, са възстановка на тарпана (Equus ferus ferus), известен като евразийски див кон - изчезнал подвид на дивия кон. Тарпанът изчезва в дивата природа в края на XIX век.
С днешна дата над 70 коника живеят свободно в природата в два района в Източните Родопи – при Бойник и край изоставеното село Сбор. Те са изцяло приспособени към живота си в дивата природа: оцеляват в горещото и сухо лято, преживяват студ и дебели снегове, оцеляват и при вълчи атаки.


Ако конете получат статут "Див"


Ако конете в Родопите получат статут "Див", това ще означава, че националните и местните власти признават свободно живеещите коне коник като наистина диви животни. Те ще имат същия правен статут, който имат елените, зайците, сърните.


Когато това стане, България ще бъде първата страна в Европа, а и в света, където статутът "Див" ще бъде даден на доскорошни одомашнени животни. Много страни вече имат интерес да последват стъпките, направени от България, твърдят експертите.


Реинтродуцирината в България порода коник ("малък кон" на полски) произлиза от полски проект за възстановяване на подобни на тарпана коне, започнал през 1936 г. Общия брой на конете от този тип по света е около 4000, като половината от тях живеят в Холандия.


Реинтродуции са правени в Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия. През 2011 г. в Източните Родопи са докарани 12 полски коника от Холандия, а две години по-късно – и нова група.


Коне в Родопите да получат статут на диви животни, предлагат експерти

© http://statuswild.eu


В публична лекция на 28 февруари (сряда) от 18,30 ч. в Биологическия факултет на Софийския университет холандският експерт Франк Зандеринк ще представи предимствата на статут "Див" за природата и хората на Родопите и България, както и за Европа.


Лекцията "Статут ДИВ за дивите коне в Родопите" открива новия сезон на традиционния "Курс за опазване на биоразнообразието", който Българската фондация "Биоразнообразие" вече 12 години организира в Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK