От Агенция по безопасност на храните са иззели и умъртвили над 100 диви птици (обновена)

Част от птиците, които са били умъртвени днес

© фондация

Част от птиците, които са били умъртвени днесМиналият вторник граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани животни. Част от животните пребиват в столичната зоологическа градина, но днес Българска агенция по храните е иззела оттам 143-те диви птици, някои от тях вероятно са защитени видове, и всички те са били евтаназирани като акцията е извършена с редица закононарушения и въпреки влязло в сила решение на съда птиците да не бъдат убивани.


Умъртвяването на животните е извършено от ветеринари на БАБХ, което нарушава закона за ветеринарно-медицинската дейност научи "Дневник" от представители на "Четири лапи", които сигнализираха за скандалния случай на официалната си страница. От агенцията не са изготвили протокол при изземването на животните от зоологическата градина, твърдят от фондацията.


Явор Гечев от "Четири лапи" подчертава, че конфискуването и убиването на птиците от ветеринари на Българска агенция по безопасност на храните е абсолютно незаконно, тъй като те са контролиращият орган и нямат право на това. Животните са били изпратени в зоопарка, който работи и като спасителен център в подобни казуси, а в случая целта е била да бъде установен видът им.
На 20 февруари е бил спрян незаконен транспорт на 300 животни за България на гранично пропускателен пункт "Дунав мост II", обясняват в официално прессъобщение от БАБХ в понеделник след като вече са извършили умъртвяването на 143 птици.


Поради съмнения за наличие на животни от защитените видове е уведомен екоинспекцията в Монтана, а животните са конфискувани на основание Закона за биологичното разнообразие и са настанени в зоологическата градина в София.


Зоопарка в столицата разполага с карантинен център за тези случаи, но според БАБХ той "не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от въвеждане и разпространение на заболявания в зоологическата градина."


По информация на "Четири лапи" още в петък БАБХ издава заповед за умъртвяването на птиците. Директорът на столичния зоопарк обаче обжалва заповедта пред Административен съд – София с мотив, че тя е незаконна. Жалбоподателят представя писмени доказателства, удостоверяващи че "птиците са развъдени в плен, не са показали никакви клинични признаци на заболявания, към момента на изследване, както и че могат да се търгуват в рамките на ЕС". Съдията решава делото още същия ден, решението е в полза на жалбоподателя и отменя заповедта на агенцията да убие 143 диви птици.


В понеделник – въпреки че има влязло в сила решение на съда, агенцията иззема животните, за да ги евтаназира. Това става без необходимите документи, въпреки че Законът за ветеринарномедицинската дейност не позволява контролиращият орган да предприема подобни действия.


От БАБХ оправдават решението си за умъртваване с "епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птиците и рисковете, които крие движението на птици с неясен здравен статус". Като друг мотив за решението си оттам твърдят, че има "високопатогенната инфлуенца по птиците тип А (HPAI H5N8) в периода 2016 - 2018 г., който предизвика една от най-големите епидемии по отношение броя на огнищата на домашни птици, географската площ и броя на мъртвите диви птици, регистрирана в Европейския съюз."


По думите им епидемията на заболяването засегна и България през 2016 г. до 2017 г. и доведе до мащабни икономически загуби за държавата и за бизнеса.


"Животните са от видовете алпаки, мечета, гъски, патици, гълъби и патета, които са били транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение по време на транспорт и не са придружени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус," пише още в съобщението на БАБХ. Превозвачът е нямал лиценз за превоз, необходими познания за транспорт на животни и документи, с които да удостовери техният произход. По негови твърдения животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария.


"Дневник" изпрати допълнителни въпроси по казуса до специалистите от зоологическата градина в София и до Българска агенция по безопасност на храните.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Разстроено

  За съжаление вероятно това е най–разумното решение. Добре би било изпращачът и получателят да присъстват на собствени разноски.

 2. 2 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Значи е по-лесно да ги убичт, отколкото да ги прегледат!

 3. 3 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 262 Гневно

  "Миналата седмица граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани животни, превозвани в лоши условия."

  Сега вече на конфискуваните животни им е "МНОГО ДОБРЕ" !!! ХУМАННО СА УМЪРТВЕНИ !!!

  "Част от животните пребиват в столичната зоологическа градина, но днес Българска агенция по храните е иззела 124-те диви птици, някои от тях са защитени видове, и те са били евтаназирани."

 4. 4 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 649 Разстроено

  Нямали са късмет животинките.

 5. 5 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тия от БАБХ има да ядат "патица по пекински".

 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Ревът е от тия дето връщат помиярите по улиците. За да хапят хората по-хуманно.
  Далавераджиите дето успяват да забременяват кастрирани кучки. Или поне усвояват средствата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 7. 7 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#6] от "Цецо":

  Единствения помияр тук си ти ,а тези който "ревът" са тези който искат спазване на законите ,а в случия става дума за поредното нагло и безочливо нарушаване на законите от кърлежите от бабх .Но един оскотял от злоба помияр няма как да го знае това.

 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#7] от "zawert":

  Я, появиа се помиярите. Да не ви намалиа папкането, че си толкоз нервен?
  Не, че крейчърс кът теб ще вдене, ма хуманно се отнася за хора. И не се използва когато изроди осигуряват страдание за хора. Например чрез безразборно развъждане на хищници в градска среда.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Не, че крейчърс кът теб ще вдене, ма хуманно се отнася за хора. И не се използва когато изроди осигуряват страдание за хора. Например чрез безразборно развъждане на хищници в градска среда.
  —цитат от коментар 8 на Цецо

  Горкият, явно като малък си нахапан я от дива патица, я от гълъб, та от там идва тази злоба. Потърси квалифицирана помощ, може и да ти помогнат.

 10. 10 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако искате да разберете как по-точно БАБХ за пореден път избива незаконно животни за личен кеф, ето тук е цялата история:

  http://www.mediapool.bg/babh-izze-i-umartvi-nezakonno-nad-100-ekzotichni-ptitsi-news276038.html

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1814 Гневно

  Така е като не ратифицирате Истанбулската конвенция. Свидетели сме на ужасен геноцид наспроти търсещите убежище мигранти. БХК на Красимир Кънев да пише гневна декларация. Организира се протест във фейсбук + 16 статии дневно в газетата. Н оружие!

 12. 12 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Всъщност въпросът е доста сложен, нали на всеки му е ясно че ако една от тези птици е болна в заразената зона -доста квадратни километри се избиват/“умъртвяват хуманно” всички птици. Това може да са 20-50-100 000 зависи от зоната. Може би трябва да се оборудват някакви изолатори поне за защитените видове, но сигурно е доста пари, а никой у нас не обича да плаща данъци, всякакви фондации са много активни по медиите-но слаби по реалните инвестиции и така .....

 13. 13 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 266 Неутрално

  По снимките определихме доста видове птици. Ако не бяха убити ала стил "Мисия Лондон" щяха да бъдат истинско украшение на езерото в зоопарка. Както в Лондон се разхождат свободно в Хайд Парк. Anser indicus (планинска гъска), Aix sponsa (каролинка), Aix galericulata (мандаринка -вкл. албинос), Anas acuta (шилоопашата патица), Coscoroba coscoroba (полу-лебед полу-гъска, включен е в Приложение 2 на Вашингтонската конвенция), Dendrocygna viduata (дървесна патица), Alopochen aegyptiaca (египетска гъска), Chloephaga picta (магеланова гъска), Anas Formosa (байкалско бърне), Chloephaga melanoptera (чернокрила магеланова гъска), Cereopsis novaehollandiae (австралийска гъска), Oxyura jamaicensis (ямайска тръноопашата потпница), Dendrocygna bicolor (двуцветна дървесна патица), Callonetta leucophrys (огърлично бърне). Истинска международна колекция. Предполагаме, че щом е отмъщение за лъвчèтата, птиците са отишли на трапезата на неуспешния Лъвоосиновител. Не се наяде това митично същество - Гаргорил. Да му приседнат, дано!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK