От Агенция по безопасност на храните са иззели и умъртвили над 100 диви птици (обновена)

Част от птиците, които са били умъртвени днес

© фондация

Част от птиците, които са били умъртвени днесМиналият вторник граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани животни. Част от животните пребиват в столичната зоологическа градина, но днес Българска агенция по храните е иззела оттам 143-те диви птици, някои от тях вероятно са защитени видове, и всички те са били евтаназирани като акцията е извършена с редица закононарушения и въпреки влязло в сила решение на съда птиците да не бъдат убивани.


Умъртвяването на животните е извършено от ветеринари на БАБХ, което нарушава закона за ветеринарно-медицинската дейност научи "Дневник" от представители на "Четири лапи", които сигнализираха за скандалния случай на официалната си страница. От агенцията не са изготвили протокол при изземването на животните от зоологическата градина, твърдят от фондацията.


Явор Гечев от "Четири лапи" подчертава, че конфискуването и убиването на птиците от ветеринари на Българска агенция по безопасност на храните е абсолютно незаконно, тъй като те са контролиращият орган и нямат право на това. Животните са били изпратени в зоопарка, който работи и като спасителен център в подобни казуси, а в случая целта е била да бъде установен видът им.
На 20 февруари е бил спрян незаконен транспорт на 300 животни за България на гранично пропускателен пункт "Дунав мост II", обясняват в официално прессъобщение от БАБХ в понеделник след като вече са извършили умъртвяването на 143 птици.


Поради съмнения за наличие на животни от защитените видове е уведомен екоинспекцията в Монтана, а животните са конфискувани на основание Закона за биологичното разнообразие и са настанени в зоологическата градина в София.


Зоопарка в столицата разполага с карантинен център за тези случаи, но според БАБХ той "не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от въвеждане и разпространение на заболявания в зоологическата градина."


По информация на "Четири лапи" още в петък БАБХ издава заповед за умъртвяването на птиците. Директорът на столичния зоопарк обаче обжалва заповедта пред Административен съд – София с мотив, че тя е незаконна. Жалбоподателят представя писмени доказателства, удостоверяващи че "птиците са развъдени в плен, не са показали никакви клинични признаци на заболявания, към момента на изследване, както и че могат да се търгуват в рамките на ЕС". Съдията решава делото още същия ден, решението е в полза на жалбоподателя и отменя заповедта на агенцията да убие 143 диви птици.


В понеделник – въпреки че има влязло в сила решение на съда, агенцията иззема животните, за да ги евтаназира. Това става без необходимите документи, въпреки че Законът за ветеринарномедицинската дейност не позволява контролиращият орган да предприема подобни действия.


От БАБХ оправдават решението си за умъртваване с "епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птиците и рисковете, които крие движението на птици с неясен здравен статус". Като друг мотив за решението си оттам твърдят, че има "високопатогенната инфлуенца по птиците тип А (HPAI H5N8) в периода 2016 - 2018 г., който предизвика една от най-големите епидемии по отношение броя на огнищата на домашни птици, географската площ и броя на мъртвите диви птици, регистрирана в Европейския съюз."


По думите им епидемията на заболяването засегна и България през 2016 г. до 2017 г. и доведе до мащабни икономически загуби за държавата и за бизнеса.


"Животните са от видовете алпаки, мечета, гъски, патици, гълъби и патета, които са били транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение по време на транспорт и не са придружени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус," пише още в съобщението на БАБХ. Превозвачът е нямал лиценз за превоз, необходими познания за транспорт на животни и документи, с които да удостовери техният произход. По негови твърдения животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария.


"Дневник" изпрати допълнителни въпроси по казуса до специалистите от зоологическата градина в София и до Българска агенция по безопасност на храните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK