Министърът на земеделието нареди проверка заради незаконно убитите птици

Част от птиците, които са били умъртвени в понеделник от БАБХ

© фондация

Част от птиците, които са били умъртвени в понеделник от БАБХМинистърът на земеделието разпореди проверка на незаконна акция на Българската агенция по безопасност на храните след като стана известно, че от БАБХ са умъртвили огромен брой диви птици въпреки решение на административния съд, който се разпорежда това да не бъде извършвано. За проверката се разбира от съобщение до медиите от пресцентъра на ведомството във вторник, а като мотив се сочат сигнали на граждани и неправителствени организации.


Преди ден от Българската агенция по безопасност на храните иззеха 143 диви птици и ги евтаназираха по бързата процедура, без необходимите документи, погазвайки закона и въпреки влязло в сила решение на съда да не се избиват птиците.


Унищожените птици са били внесени нерегламентирано на територията на страната през Дунав мост 2. Но е имало писмени доказателства, че птиците са клинично здрави. От БАБХ обаче са отказали да впишат в протокола тези доказателства и са ги пренебрегнали, става ясно от определението на съда. Вместо това оттам официално в свое съобщение се оправдават с риск от епидемия на птичи грип.
Проверката на МЗХ ще бъде направена от инспектората съвместно с дирекция "Животновъдство" към ведомството. Тя трябва ще провери спазени ли са всички правила и процедури по ветеринарно-медицинското законодателство от служителите на БАБХ.


Откъде идват животните


Преди седем дни граничните власти са конфискували незаконно транспортирани животни (общо 300, сред тях и въпросните 143 диви птици). Те са били предадени на екоинспекцията в Монтана, защото има подозрения, че сред тях има и защитени видове. Оттам е решено те да бъдат транспортирани в столичната зоологическа градина за установяване на вида им.


Зоопаркът в София е и спасителен център и често работи в подобни случаи на бракониерство. Последният такъв известен казус беше с лъвовете от нелегалния зоокът в Разград, в който експертите на зоопарка съдействаха за транспортирането на лъвчетата Масуд и Терез, а и до момента полагат грижи по възстановяването на другите лъвове.


Зоопаркът в столицата разполага с карантинен център за подобни случаи. Но според официалното съобщение на БАБХ този център "не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от въвеждане и разпространение на заболявания в зоологическата градина".


Въпреки решението на съда


По информация на "Четири лапи" още в петък БАБХ издава заповед за умъртвяването на птиците. Директорът на столичния зоопарк обаче обжалва заповедта пред Административен съд – София с мотив, че тя е незаконна. Жалбоподателят представя писмени доказателства, удостоверяващи че "птиците са развъдени в плен, не са показали никакви клинични признаци на заболявания, към момента на изследване, както и че могат да се търгуват в рамките на ЕС", се обяснява в съдебното решение.


Съдията решава делото още същия ден, решението е в полза на жалбоподателя като съдът спира заповедта на агенцията да убие 143 диви птици. "Разпореждането на БАБХ е постановено в нарушение на административно - процесуалните правила, при съществени процесуални нарушения, което обуславя и неговата отмяна," пише още в съдебното дело.


В понеделник – въпреки че има влязло в сила решение на съда, агенцията изземва животните, за да ги евтаназира. Това става без необходимите документи, въпреки че Законът за ветеринарно-медицинската дейност не позволява контролиращият орган да предприема подобни действия.


Птиците не умират сами


Явор Гечев от "Четири лапи" заяви, че конфискуването и убиването на птиците от ветеринари на Българска агенция по безопасност на храните е извършено абсолютно незаконно, тъй като те са контролиращ орган и нямат право на това.


От БАБХ обаче официално оправдават бързите си действия с "епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогенна и нископатогенна инфлуенца по птиците и рисковете, които крие движението на птици с неясен здравен статус". Като мотив оттам твърдят за "високопатогенната инфлуенца по птиците тип А (HPAI H5N8) в периода 2016 - 2018 г." Според природозащитниците обаче това е само оправдание, защото в момента няма подобна епидемия.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 284 Разстроено

  Първо трепем, после разсъждаваме!

 2. 2 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не ми дреме за минусите, които ще получи този коментар, но в случая БАБХ са взели правилно и навременно решение, макар и доста брутално. Потенциалният риск в момента за фауната в България е по-голям. Тези животни са били обречени още в момента, в който са попаднали в ръцете на трафиканта.
  И недоумявам, как може да е разрешено приютяването на екзотични животни с неясен произход и състояние в Зоологическата ?!? Направо се учудвам, че до момента не е имало случай да се натръшкат половината й обитатели от външна зараза.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 3. 3 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "osl19549478":

  Аз ще ти сложа "-" по следните причини:
  1. Прочети статията - има зона под карантина в Зоологическата градина
  2. В тази държава има правила, които никой и най-вече самата държава не спазва. А правилата трябва да се спазват
  3. Пак в разрез на правилата БАБХ са убили птиците, а те нямат базата за това и от тук произтича риск, точно за това от което БАБХ трябва да ни предпазят.

  Е по тези причини и за всички, които погазват правилата - минуси.

  keep calm and carry on
 4. 4 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#2] от "osl19549478":

  Еми нормално беше да плъзнете такива. След като премиерът не го интересуват съд и закони, що пък бай Осьо от форума на Дневник и бай Ганьо от БАБХ да ги интересуват?

  Било правилно с оглед на ебем-ти-каква-си-обстановка и серем-ти-на-еди-какъв-си-риск да избием X, да купим Y, да построим Z...

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  БАБХ и шефа ѝ отвръщат на удара за изведените лъвчета и необслужения мераклия.
  Щеше да е смешно, ако не беше брутално и тъжно.

 6. 6 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 266 Неутрално

  По снимките определихме доста видове птици. Ако не бяха убити ала стил "Мисия Лондон" щяха да бъдат истинско украшение на езерото в зоопарка. Както в Лондон се разхождат свободно в Хайд Парк. Anser indicus (планинска гъска), Aix sponsa (каролинка), Aix galericulata (мандаринка -вкл. албинос), Anas acuta (шилоопашата патица), Coscoroba coscoroba (полу-лебед полу-гъска, включен е в Приложение 2 на Вашингтонската конвенция), Dendrocygna viduata (дървесна патица), Alopochen aegyptiaca (египетска гъска), Chloephaga picta (магеланова гъска), Anas Formosa (байкалско бърне), Chloephaga melanoptera (чернокрила магеланова гъска), Cereopsis novaehollandiae (австралийска гъска), Oxyura jamaicensis (ямайска тръноопашата потпница), Dendrocygna bicolor (двуцветна дървесна патица), Callonetta leucophrys (огърлично бърне). Истинска международна колекция. Предполагаме, че щом е отмъщение за лъвчèтата, птиците са отишли на трапезата на неуспешния Лъвоосиновител. Не се наяде това митично същество - Гаргорил. Да му приседнат, дано!!!

 7. 7 Профил на Maria Angelova
  Maria Angelova
  Рейтинг: 8 Гневно
 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лелка":

  Какви лъвчета, какво отмъщение. Света не се върти около драмата на умнокрасивците които се борят с вятърните мелници в техните глави. Капиталци се опитват да забъркат поредния измислен скандал и всякакви безделници които кибичат във фейса им пригласят на глупостите.

 9. 9 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не се вайкайте..... Вижте новината от хубавата страна - тия от БАБХ няма да си легнат гладни.

 10. 10 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Разбирам ако има закон, който да задължава да бъдат унищожени в полза на общественото здраве. Обаче... дори съдът се е произнесал, че нямат основание и право да ги убиват!
  Искам да видя оставки!

 11. 11 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Значи според тази агенция,всички прелетни птици,които гнездят или минават на даден етап през България,трябва да бъдат незабавно убивани?!
  Все пак съмнявам се дивите птици да са се сетили да минат през кабинета на ветеринара и да се сдобият с документ,доказващ,че са здрави.

 12. 12 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Разстреляйте служителите на БАБХ и после разгледайте жалбата им ! Така ще бъде справедливо по техните критерии !

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Защо у нас няма отговорност на държ . служители за нанесени щети? В норм.държави ги изритват ,съдят и губят право на пенсия.

 14. 14 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#2] от "osl19549478":

  Заради боклуци като теб, които въобще не ги ебе законът, държавата ни е на тоя хал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK