ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Главният прокурор разпореди проверка на реалния собственик на "Юлен" (допълнена)

Главният прокурор разпореди проверка на реалния собственик на "Юлен" (допълнена)

© Юлия ЛазароваГлавният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин", която включва и изясняване кой е реалният собственик на "Юлен". Това потвърдиха от прокуратурата за "Дневник".


Отново днес в интервю пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че кабинетът ще внесе промените в концесионния договор с "Юлен", които пред декември бяха отложени след гражданското недоволство.


Цацаров е разпоредил в случая извършване на т.нар. лична проверка – това означава, че тя ще бъде следена от един прокурор от Върховната касационна прокуратура. Това се прави в случаите, изискващи конфиденциалност. "Предвид съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт, главният прокурор е разпоредил лична проверка", се обяснява в съобщението на пресцентъра на държавното обвинение.
Причината за проверката е сигнал на партия ‘"Зелените" от 26 февруари до Цацаров, в който са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договора за отдаване на концесия на територия "Пирин".


Въпросът за собствеността на "Юлен"


В сигнала си "Зелените" са настояли пред прокуратурата за проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен". Идентично искане за изясняване на собствеността на "Юлен" отправиха в началото на годината природозащитници към редица държавни институции, в това число и към БНБ, председателя на парламента Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Повод за питането им стана интервю, в което адвокатът на "Юлен" - концесионера на ски зона Банско, Петър Петров заяви, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик.


От всички запитани институции и държавни лица, само премиерът обяви, че всички са наясно кой е собственикът на концесионера на ски зона "Банско" - "Юлен" АД, и посочи Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка.


Какво още проверява прокуратурата


В сигнала си до прокуратурата ПП "Зелените" настояват и за установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там, се посочва в съобщението на прокуратурата.


Поставят се и въпроси, свързани с разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащи извън зоната на територията по договор. Свързаност между "Юлен" АД и федерацията по ски е друг проблем, за който сезират от партията, като се мотивират с това, че ски федерацията получава и разходва средства от държавния бюджет.


"Дневник" потърси коментар за проверката от маркетинговия директор на "Юлен" Иван Обрейков, който заяви: "Това ще бъде 10 проверка по сигнал на платените зелени, без да има установени

нарушения, а за коментар ще питате прокуратурата, след два месеца".


По повод официалното съобщение на проверката, както и заявката днес на вицепремиера Симеонов за повторно гласуване от Министерски съвет на промяна на концесионния договор на ЮЛЕН АД, съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов коментира, че докато тече проверката на прокуратурата, правителството няма моралното право да изменя концесионния договор.


Според Сандов "яростта и неприличния език" на Валери Симеонов могат да се обяснят с две хипотези: самият той е собственик на дялове в концесионера или неговата партия да е взета на "концесия" от реалния собственик на Юлен, за да бъдат прокарани интересите на "задкулисни играчи, ограбващи държавни ресурси."


Отлаганите поправки в концесията


Първоначално правителството имаше намерение да гласува промени в договора с "Юлен" едновременно с промените в плана за управление на парка "Пирин", които бяха одобрени между коледните и новогодишните празници. Поправките предизвикаха недоволство и масови граждански протести заради притесненията, че новите текстове в документа залагат възможности за сечи на вековни гори и ново строителство в голяма част от парка.


От последвалите разяснения на министър Нено Димов се разбра, че не може да се очаква договорът с концесионера "Юлен" да бъде развален, защото нито прокуратурата, нито Дирекцията за национален строителен контрол са установили нарушения (проверките на институциите бяха, след като през 2013 г. тогавашният министър Нона Караджова публично оповести, че "Юлен" незаконно е разширил границите на концесионната площ ).


От отговорите на Димов и неговите сътрудници стана известно и че 4-5 от постройките са без оценка за въздействие върху околната среда, но това по думите им "не ги прави незаконни".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK