Необичайно много червеногуши гъски има в страната

Необичайно много червеногуши гъски има в страната

© Ники Петков, БДЗПРекордна численост на червеногуши гъски има в страната точно преди началото на пролетната миграция на вида. В първите дни на март два екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), които извършват наблюдения на гъските по черноморското крайбрежие, са преброили над 22 000 птици от вида, съобщиха от дружеството.


Тази численост се равнява на около 35 до 50% от световната популация на вида и е необичайно висока за това време от годината.


Основната причина са нетипичните за март снеговалежи и студеният атмосферен фронт в целия западно- и северночерноморски регион, който е основно зимовище на червеногушата гъска. Това е обяснението и за необичайно големия брой и на други видове диви птици.
"Ниските температури и голямата снежна покривка най-вероятно са изтласкали на юг голям брой птици точно в периода на подготовката им за обратния прелет към местата им за гнездене", обясняват наблюдаващите екипи.


Червеноног водобегач

© Валентин Кантранджиев, БДЗП

Червеноног водобегач


Те припомнят, че България, и особено районът на Приморска Добруджа имат ключово значение за опазването на червеногушата гъска в международен план, което още веднъж се потвърди при мониторинга на вида в началото на март.


По-голямата част от червеногушите гъски – 17 106 индивида, са основно в Езерецкото езеро, което е част от Шабленския езерен комплекс. Това е най-голямата численост на червеногуши гъски в страната за това време от годината. Заедно с червеногушите гъски в района са установени и 18 284 големи белочели гъски.


По-същото време в южната част на черноморското крайбрежие, в района на Атанасовското езеро край Бургас, екипът на БДЗП е наблюдавал други 5000 червеногуши гъски в смесено ято с над 20 000 големи белочели гъски, пасящи в обработваемите площи край солената лагуна.


В Шабленското езеро е имало рекордна за последните години численост на малки нирци – 82 индивида. В Шабленския езерен комплекс и езерото Дуранкулак са установени и голям брой патици и потапници, например белооката потапница, както и различни видове дъждосвирци и чайки.


малък нирец

© Валентин Кантранджиев, БДЗП

малък нирец


Мониторингът на влажните зони по Северното Черноморие и в района на Бургас се извършва по проект "Опазване на червеногушата гъска по прелетния ѝ път", финансиран от програма LIFE на ЕС и изпълняван от Българското дружество за защита на птиците с още 10 партньора от Русия, Румъния, Украйна и Казахстан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK