Близо половината видове в Черноморския басейн може да изчезнат до края на века

Близо половината видове в Черноморския басейн може да изчезнат до края на века

© Анелия НиколоваПочти половината растителни и животински видове в Черноморския басейн може да изчезнат до края на века заради промените в климата. Това сочат данните в ново проучване, публикувано в списание Climatic Change преди ден. Проучването е извършено от учени от Университета в Източна Англия (UEA, Великобритания), университета "Джеймс Кук" в Австралия, съвместно с природозащитната организация WWF.


Същият сценарий за близо 50% загуба на биоразнообразието грози места, особено ценни заради дивата природа, като Амазонка, Арктика и Галапагос, както и други части от Европа - Средиземноморието.


Дори ако бъде изпълнена целта на Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на температурата под 2°C, тези региони могат да загубят 25% от видовете си.
Проучването изследва въздействието на промените в климата върху близо 80 000 растителни и животински видове в 35 от най-разнообразните и естествено богати на диви животни райони в света. Докладът установява, че 30% от средиземноморските видове като морски костенурки и риба тон са изложени на риск от изчезване, дори ако поддържаме глобалното затопляне до 2°C. А ако не положим усилия за ограничаване на температурите, 50% от видовете ще бъдат застрашени.


"Покачването на температурите влияе пряко върху хората, но и застрашават екосистемите и биологичното разнообразие, които също имат връзка с човешкото благоденствие", коментира доклада Емке Любек, ръководител на направление "Климат и енергетика" в европейския офис на WWF. По думите му е важно Европейският съюз да действа, за да поддържа глобалното покачване на температурата под 2°C съгласно Парижкото споразумение, а начинът това да се случи е да прекрати използването на изкопаемите горива възможно най-бързо. Според него ЕС трябва да започне с ограничаване употребата на въглищата до 2030 г.


Близо половината видове в Черноморския басейн може да изчезнат до края на века

© Надежда Чипева, Капитал


"Днес климатичните промени видимо засягат ежедневието ни в България", коментира Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България, и даде за пример това, че редица видове в Черно море са застрашени, иглолистните гори масово съхнат. Кавръкова се спря и на друг проблем: комбинацията от масов туризъм и климатични промени в защитените територии с крехък природен баланс ускоряват бързата загуба на биоразнообразие - например Седемте рилски езера са единствените високопланински езера у нас с лош консервационен статус.


Според нея решението е всеки от нас да направи своя жест, за да помогне за опазването на природата. Затова и призивът на тазгодишния Час на Земята (24 март), отправен към отделните хора, институциите и бизнесите, е "свържи се природата", покажи как твоят ежедневен избор в домакинството, транспорта, потреблението или почивката ще помогне да имаме опазени гори и реки, чист въздух и вода. Международната мобилизация за Часа на Земята изпраща и послание към бизнеса и правителството, че има обща воля за промяна на негативните тенденции.


Отбелязването на Часа на Земята в София ще бъде пред Народния театър от 20.30 до 21.30 ч. Събитията за Часа на Земята от различни места по света са представени на сайта на събитието.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Освен от повишаване на температурата в Черно море животните са изложени и постоянното (регламентирано и нерегламентирано) изхвърляне на отпадни води от какви ли не кораби, включително военни и круизни, пред които ахкаме по пристанищата, но всъщност са едни бесмислени замърсители. Отпадните води от тях се изливат в морето без никакво пречистване.

  slivizasmet.blogspot.com
 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Процесът е тръгнал още преди 30-40 години

  властта ражда паразити
 3. 3 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Интересно дали някои средиземноморски растителни и животински видове биха се разпространили в Черноморския басейн. Например пинии или фламинги?

  Сетих се за такива популярни биологични видове от Средиземноморието, ама сигурно това трудно може да се предскаже ...

  Всъщност за нашите земи основният въпрос е дали изменението на климата ще доведе до засушаване, каквито са прогнозите по някои климатични модели. Засега през последните двадесетина години се наблюдава дори известно малко увеличение на валежите - дано тази тенденция се запази.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5332 Неутрално

  Противниците на глобалните климатични промени ще кажат, ами да увеличим улова :)
  Така ще се сбъдне прогнозата
  Може би изследването е сериозно, но резултатите представени така го обезсмислят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Ще бъдат заместени от други ...

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Любопитно

  "...Това сочат данните в ново проучване публикувано в списание Climatic Change преди ден..."

  Как мислите - дали в списание с подобно име се подхожда критично по въпроса с разглеждане на различни гледни точки по темата - включително и такива като " Това не е проблем и ние не можем да направим нищо по въпроса така или иначе, тъй че съществуването на нашето списание е безпредметно"

 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Любопитно

  "Проучването е извършено от учени от Университета в Източна Англия (UEA, Великобритания), университета "Джеймс Кук" в Австралия, съвместно с природозащитната организация WWF"

  Ихаа - точно тези дето ги разкриха в Клайматгейт и ония мушмороци от Бризбейн дето сглобиха 97% консенсус на учените по въпроса за климатичните промени като игнорираха 65% от отговорите в изследването им и интерпретираха още 20%.

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Проблемът с видовете в Черно море са застъпени актуално още с филма "Кит", сценарист Радой Ралин. Филма го забраниха, но така и проблема не решиха. Това за нашето бедно море в частност. За глобалните измерения не знам. Само да допълня, че скоро четох за Берингово море и между другото, промишленият риболов бичи яко с номенклатура 300 вида риби. Башка раците от "Смъртоносен улов" и пр. морски деликатеси.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Повече от 25 години турските гемии тралеха за калкан, мириканците иска да направят на морето хидра фракинг, големите ни курорти отпускат фекални води ...това море няма бъдеще без сериозна защита!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 663 Разстроено

  За съжаление Черно море е една от най-голмите клоаки поне в района на Европа. И аз отдавна бех чел измерванията на рибната популация - ми то мнозинството от рибните видове и сега са в категория застрашени или силно застрашени.
  Та глобалното затопляне може и то да е проблем, но съвсем актуалният и конкретен проблем са първо индустриялният риболов при който всичките страни излизащи на Черно море ловят като за последно. В Азовско море вече риба почти не се срещаи май и нашето отива на там. И другият съвсем конкретен проблем са безкрайните количества боклук и отпадаци които се изливат там. То целият чернобил отиде в Черно море, да не говориме за индустриалните отпадни води от допотопната тежка индустрия на бившият съветски съюз. Турция и тя не е пионер в пречистването, за нас и румънците да не говориме. Добре че слава Богу поне тежката ни и химическа индустрия поизмря та сега замърсяваме "само" с непречистени канализации, а не с цялата менделеева табица...

 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Нито корабите, нито риболовът, нито нещо друго са основна опасност за Черно Море. ОСНОВНИЯТ ЗАМЪРСИТЕЛ ( хиляди пъти повече от другите причини) СА ВЛИВАЩИТЕ СЕ РЕКИ И ЗАУСТВАНИЯТА ОТ КАНАЛИЗАЦИИТЕ И ОТВОДНИТЕЛНИТЕ КАНАЛИ НА КРАЙБРЕЖНИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА. И промишлеността по бреговете.

 12. 12 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1766 Весело

  Ако става въпрос за едни вежливи зелени човечета в акваторията на Кримски полуостров на Черно море няма да е голяма загуба...и дето се вика ...дай Боже...:)

 13. 13 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 473 Весело

  "Според нея решението е всеки от нас да направи своя жест, за да помогне за опазването на природата."
  Ако на това разчитате, да си поръчваме ковчезите.

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#5] от "SS":

  медузи и рапани

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#5] от "SS":

  медузи и рапани

 16. 16 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  За сероводорода никой не спомена. От 100м дълбочина под морското ниво, преди 30 години, вече е на 50 м.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  П.П.: Програмиста на сайта да ми пише на лични!

 21. 21 Профил на СашкоСашев
  СашкоСашев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Може" много хубава дума

 22. 22 Профил на Mitko Mitev
  Mitko Mitev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тъй като аз съм прост, предпочитам да вярвам на истини и факти. Тук гледам повечето пишат да си изливат злобата или защото им се плаща.
  Та може ли някой знаеш и добре осведомен да публикува или напише кои държави са противници на Парижката конвенция. Просто да ги изброи. Коментара ще бъде излишен. Всеки който е с главата си ще си направи извода, кой кой е. Кой трови и съзнателно иска да трови все още.

 23. 23 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 859 Любопитно

  Климатът е променлива величина и никой не може да каже със сигурност кога какво ще се случи. По-големият проблем сме ние, хората - всеки иска да му е чисто и подредено, както обикновено поддържа в къщи, а когато сме навън какво става? Ужасни сме - цапаме като за световно, след нас и потоп, нали? Няма какво да пищим - за всичко се плаща по един или друг начин, ще си платим и ние...

 24. 24 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#22] от "Mitko Mitev":

  То си личи кой колко е информиран - не е Парижка конвенция а парижко споразумение и то засяга единствено СО2 емисиите и едни големи пари за разпределяне - няма една точка в него за залесяване, мерки срещу замърсяването или създаване на защитени зони. Ама и тези дето го създадоха искат да вярваш точно в това.

 25. 25 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Я изчезнат, я не. Ако са неудачници - да си изчезват.

 26. 26 Профил на Mitko Mitev
  Mitko Mitev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "lustmord":

  Гледам че се хващаш за думата, в случая споразумение - конвенция. И нищо съществено насреща, празни приказки и Али бали.
  Пак ще повторя, че явно за теб няколко пъти ще трябва.
  Факти. Точно факти.
  Кои са държавите които не искат да спазват Парижкото СПОРАЗУМЕНИЕ , и искат все така да тровят и замърсяват. Моля сподели, ако не знаеш или може би съзнателно не искаш - не казвай.

 27. 27 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  До коментар [#20] от "anarhochristian":Колега, сега като ти изтрият и този постинг("не по темата"), заедно със "спама"-ще имаш таман 5 изтрити в рамките на 24 часа и евентуално автоматичен бан за денонощие.
  п.пТо и моят постинг ще бъде изтрит, ама нали си анархористиени и ще се подкрепяме.:)

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Природата е велико нещо и никой не може да се бори с нея.

 29. 29 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#26] от "Mitko Mitev":

  Факти уважаеми господине се наричат събития случили се в миналото и вече регистрирани. Когато обаче някой излезе и каже какъв щял да бъде климата или биоразнообразието след 50-100 години това НЕ СА ФАКТИ а се нарича прогноза. Когато същите тези хора, изричащи ги са правили преди това стотици други подобни апокалиптични прогнози, които не са се сбъднали това обикновенно означава, че те не разбират нищо от това за което говорят и приказките им заслужават внимание колкото джафкането на кучето на съседа.
  А за парижкото споразумение - ако то беше наистина конвенция (един и същ текст за всички) можеше и да имате някакво основание да питате. В случая обаче за всяка държава то има отделни измерения и докато за САЩ то означава "Вие се съгласявате да плащате по 100 милиарда на година, които стъпаловидно ще се увеличават в бъдеще то за цяла Африка означава "Вие се съгласявате да получавате едни пари наготово без да правите нищо" - та оттам - много чудно защо ли толкоз много страни го подкрепяли.

 30. 30 Профил на Mitko Mitev
  Mitko Mitev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само да спомена това което знам и прочел - Държавите нератифицирали ПС са САЩ и Сирия. Едните защото бизнеса е най-важното а другите защото войната е най-важното.
  А темата Черно море не е лоша, защото си е нашо. И увеличения сероводород също е важно.
  Та сероводорода който убива живите и слабата соленост на нашето море и слабите приливи са уникални за ЧМ. И има и малка връзка. Една от причините е слабата връзка на ЧМ и световния океан, а другата е притока на доста сладка вода в морето.
  Тази уникалност е причина много хора по света да харесват нашето море. Друго си е да излезеш от водата и очите ти да не са червени и да " плачат" и в носа да няма люта чушка. И полезните минерали са уникални. Затова трябва да го пазим.
  А връзката със световния океан е само чрез Босфора. А той не е достатъчен за отток.
  Макар че Ердоган е намислил втори канал да копае. Ще видим дали ще го има, а ако го има дали ще е от полза за ЧМ. Времето ще покаже.

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4056 Неутрално

  Дано този апокалиптичен сценарий да не се случи!

 32. 32 Профил на stiga_de
  stiga_de
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#30] от "Mitko Mitev":

  Ей-и-и! Много знаеш!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK