40 на сто от българите не могат да поддържат домовете си достатъчно топли

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 404 Разстроено

  Трикамерна дограма със специални стъкла според изложението и дебела изолация, ама сумата е непосилна за 3/4 от населението, затова се плащат дебели сметки, пак стоиш на студено и дишаш ФПЧ...

  Stef
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4214 Неутрално

  40% от българите?! Това вече са пълни глупости! И какво значение има газификацията, след като имаме мащабно саниране, в ползите на които се убедих преди дни. Мама от два месеца е със саниран апартамент. От края на януари почти не е пускала отоплителен уред (апартамента е с хубаво изложение, големи прозорци и малко слънце е достатъчно), температура - над 20 градуса. Последната ѝ месечна сметка за тока била 16 лв. (преди 40). Но това не е бил рекорда във входа, съседката леля Вили е била с 15 лв., а Антоанета от долния етаж с 12 лв!? Та, да му мислят от енергото, в нашия случай ЕВН...

  USD (долар) Назва підприємства / company Name: ФОНД ЗНБ БО IBAN Code: UA913052990000026006046807167 Назва банку/Name of the bank: JSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE SWIFT code банку/Bank SWIFT Code: PBANUA2X Банк-кореспондент/Correspondent bank: JP Morgan Chase Bank, New York, USA https://butusov.com.ua/?fbclid=IwAR3IJ9aAX_ginaCZM5xD_eAbV91b463hICBn4Kddul1LaZRZFRoLydB845s Войната не е свършила, едно дарение не стига! Не е важно да се даряват хиляди, важното е ние да сме хиляди!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Но за сметка на това тези 40% имат пари да търкат билетчета, да играят Еврофутбол, да пушат цигари за 150 лв. на месец и да ги мързи да работят.

  Имам време да питам всеки идиот.
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Напълно е възможно посочените проценти да са верни, но е възможно и да не са.
  За себе си мога да кажа, че ако живея в дома на един англичанин, в никакъв случай не бих го нарекъл добре или достатъчно отоплен дом.
  Този процент е резултат на самооценка на някаква извадка, където нещата също може да не са верни - в смисъл и извадката да не е представителна и собствените усещания също да са изкривени, поради сънективния характер на оценката.
  Едно е ясно, че т.н. енергийни помощи би трябвало преди всичко да са насочени първо към топло-изолиране на помещенията и след това като вид помощ за закупуване на отоплителна енергия.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  ЧУДО само 40% при Цанков камък, КТБ, Белене, може би трябваше да кажат колко от останалите 60% се топлат на гуми, за да ни е по-пълна картинката.

 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Никой не студува доброволно. Ако доходите му стигат ще намери начин да се отоплява. Сравнително малко са хората, които могат да разчитат на някаква помощ. Абсурдно е да давате акъл на студуващите за някакви инвестиции, които не са им по джоба.

 7. 7 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  А пък аз без саниране пусках духалка само един единствен път. Ма дали не е заради меката зима ? :)

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "В момента газифицираните жилища в страната ни са под 5 процента, а в някои европейски страни този дял достига 50-60 на сто от домакинствата."
  Това потвърждава тезата, че у нас инфраструктурата е много зле. Но пак се чудя защо в Германия не си санират панелките, а си ползват парно на цени, близки или по-ниски от нашите?

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#1] от "stef":


  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  Каквото и саниране да направите и каквато и дограма да сложите,те ще намалят изразходваната енергия за отопление максимум с 20%. Натам смятайте сами...

 10. 10 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":А пък аз без саниране пусках духалка само един единствен път. Ма дали не е заради меката зима ? :)
  —цитат от коментар 7 на angevins  До коментар [#7] от "angevins":

  А пък и обещават глобално затопляне ... я да си останем в пещерата !

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 366 Неутрално

  "40 на сто от българите не могат да поддържат домовете си достатъчно топли"
  Огромен процент от българите направо студуват, защото не могат да си плащат отоплението, това е истината. За какво благосъстояние да говорим, при положение, че не можем да си осигурим най-елементарните си нужди. Митът за успешния преход се разбива в такива подводни камъни като задоволяване на най-неотложните човешки потребности.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "В момента газифицираните жилища в страната ни са под 5 процента, а в някои европейски страни този дял достига 50-60 на сто от домакинствата."Това потвърждава тезата, че у нас инфраструктурата е много зле. Но пак се чудя защо в Германия не си санират панелките, а си ползват парно на цени, близки или по-ниски от нашите?
  —цитат от коментар 8 на Лео  До коментар [#8] от "Лео":

  Коя инфраструктура е зле? У нас нарочно няма газова инфраструктура за битови нужди,за да принудят народът да се отоплява на ток.

 13. 13 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Има хиляди решения на проблема и лично аз съм свидетел на това как се опропастяват:(.

  Чисто за спорта ще си направя труда да изброя някой аспекти на проблема.

  1. Енергийна ефективност - това се предполага да се субсидира от държавата и евросъюза и наистина има 90 % субсидии за усвояването на които няма и да коментирам :(
  Трагично е и престъпно че голяма част от българите получиха тия "субсидии" във вид на "заеми" било то и безлихвени.
  2. Алтернативни децентрализирани решения, колкото искаш, пак има субсидии от европа щото са екологични, и пак срещат отпора на бг бюрокрация във вид на кражби спънки и откровено изнудване.
  3. Бюрократични пречки за които оставам с впечатление, че се създават умишлено.

 14. 14 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#1] от "stef":До коментар [#2] от "hamiltonf1":Каквото и саниране да направите и каквато и дограма да сложите,те ще намалят изразходваната енергия за отопление максимум с 20%. Натам смятайте сами...
  —цитат от коментар 9 на deaf  До коментар [#9] от "deaf":

  Живея вече 5 години в саниран блок , на втората година спяхме абонатната станция , а киловатите от 280 спаднаха на 150 !
  Натам смятайте сами...

 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  Ми намирисва на лобиране в полза на Сашо Дончев. Като минат на газ какво? Ще станат по-заможни? И след като толкова са се загрижили за населението защо не отперат въпрос на Баце защо алтернативни горива като пропан-бутан се облагат с акциз?

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  Поредната тъжна статистика за живота на редовите българи.

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Българинът не го мързи да работи ,ако му се плаща достойно/това е абсурд в България/!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  До коментар [#6] от "ju.li":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Абсурдната ситуация е,че хората у нас масово живеят с ниски доходи и няма как финансират подобрението на своите жилища и се получава затворен кръг т.е. мизерията поражда мизерия.

 19. 19 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Не става въпрос само за домовете. Има места, където и болници, училища и детски градини не се отопляват нормално. При това някои от общинските сгради все още използват за отопление нафтови котли.

 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#14] от "aboto":
  Може би киловатите са спаднали защото сте спали в абонатната станция. Поне с такова впечатление останах от прочета на написното!

 21. 21 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Същото се отнася и за дела на хората, обитаващи жилища, които не са прохладни през лятото. "
  А защо трябва да са прохладни?През лятото е топло и ми е неприятно, като влезна в магазин да е с 10 градуса по-ХЛАДНО.Стресиращо е за мен.
  Мои близки са с климатици и лятото са на 18 градуса, а зимата на 25 и избягвам да ходя у тях.

 22. 22 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#20] от "telqk":

  Видях , че съм "изял" Р -то , а хумора Ви си го бива !

 23. 23 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#20] от "telqk":

  Аз пък няма да се хващам за : "написното"

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8391 Неутрално

  Ето едно предложение:
  Спреде "замърсяването" с централното топлоснабдяване и го заменете с газоподаване - ще намалят разходите, загубите и замърсяването

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  Санирането наистина намаля сметките за ток, ама чак пък толкова. Суми от порядъка на 20-30 лв/месец идват само от един хладилник.

 26. 26 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#23] от "aboto":
  Няма за какво да се хванеш! Нещо сметката не е читава 280КВЧ за месец?! Месеца има 720 часа. Според нормативи за отопление на 1кв метър се нуждае 50-80 вата на час. Приемам че си направил термос и арчиш 25вата на м2 та 280КВЧ = 280000ВТЧ : 720 = 388ВТ за 1 час : 25 прави около 16квм Ако това ти е апартамента 16м2 си готов за рекордите на гинес!

 27. 27 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лео":

  Имам вече доста съседи, които газифицираха къщите си и общото мнение е, че сметките за газ са доста високи (колкото ако се отопляват на ток) и не си заслужава инвестицията за момента. Докато тези, които са с изолация са доста доволни.

 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  ТОВА НЕ Е НОВИНА, защото държавата ни се ръководи от малоумни от 73 години, нито пвече нито по-малко.
  Повече от 50% са, много повече и цифрата се увеличава ежегодно.
  ПОСТКОМУНОЗМА е време за активните политико-икономически негодници, докато самия комунизъм, беше на пасивните политико-икономически мозъчни кастрати.

 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Забогатяване, а?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7580 Неутрално

  Бедни сме, но не дотам. Защото щом можеш да си караш непрекъснато колата, за да ходиш на работа, която не е толкова далече и можеш да отидеш даже и пеша, щом пушиш за по 5 лв. цигари всеки ден и търкаш билетче за три, значи може да изтеглиш
  5 000 лева заем и да си прекараш газ.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#15] от "telqk":

  Ами, само пропан-бутана ли...? Премахнаха дизела за отопление, че да преборели контрабандата. От цялата работа, контрабандата си остана, но не можеш да се топлиш по-евтино с нафта.
  Из Европа на много места из дворовете на фамилните къщи, може да се видят малки резервоари за пропан-бутан. Топлят се хората зимата... При нас естествено, нямало как... Понеже ГЕРБ са много загрижени за хората, въздуха най-мръсен и отоплението, най-скъпо спрямо доходите, които получаваме...!

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#25] от "sbk":

  Че кому е нужен хладилник зиме - че и лете при малограмажните опаковки на хранителните продукти в магазините?

 33. 33 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#31] от "tww09306483":
  Дадох пример с него защото е най-близко като екологични параметри с природния газ, лесно се транспортира а и няма как да се докара природен газ до всяка паланка!
  Освен това може да се съхранява много по=лесно от природния газ. А от екологична гледна точка даже не трябва да се облага и с акциз даже и за транспортни цели. В момента акциза му е 340лв за 1000 кг.

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#26] от "telqk":

  А тия нормативи енергоснабдяващите дружества ли са ги правили?
  За каква температура става дума?
  Щото едно време в училище се учеше, че оптималната температура е 18 градуса, даже, че температурният оптимум за човека е от 14 до 18 градуса!
  Но ако попиташ енергоснабдяващите дружества ще ти кажат, че оптималната температура е над 25 градуса и че трябва да я поддържаш при отворен прозорец!

 35. 35 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#34] от "patsis":
  Това са строителни нормативи а топлотехниката се базира на закони на термодинамиката а не на партийни постановления!

 36. 36 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  "5 000 лева заем и да си прекараш газ."
  Ти имаш ли идея, колко са лихвите на такива заеми?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 37. 37 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 606 Весело

  До коментар [#32] от "patsis":

  Кому е нужно санирането, питам аз. Зимъска - с ватенката, лятос - с ветрило в ръка. Манджата вече я обясни от къде и как идва. Чудно!

 38. 38 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 606 Весело

  До коментар [#30] от "Роси":

  И после? Проблемът с газифицирането е не толкова скъпата първоначална инвестиция, а високата, и непредвидима на всичкото отгоре, цена на горивото. И за него ли ще я караме на заеми?

 39. 39 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Няма данни, колко домакинства плащат за топло, а стоят на студено и колко неживеещи в страната плащат на топлофикациите и съдебната власт заради стабилността на крепостничеството.

 40. 40 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#17] от "bat_plamen":
  Какво разбираш под достойно?
  Лично ти, някога плащал ли си на друг човек заплата?

  Имам време да питам всеки идиот.
 41. 41 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#24] от "penetrating":

  И топлофикацията, и отоплението с газ си имат и предимства и недостатъци.

  Предимствата на топлофикацията (топлоснабдяването) са:

  - По-висок к.п.д. на котлите (в София к.п.д. на котлите на Топлофикацията) е някъде 90-92%, докато по-малките газови котли по сградите имат к.п.д. най-много 80-85%
  - При топлофикационните инсталации има възможност за когенерация на топлинна енергия и електроенергия, което намалява емисиите в сравнение с разделното производство на топлина и електроенергия. В София това става с парни турбини в ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София Изток". По-модерният начин е да се използват газови турбини, или дори за по-малките отоплителни централи ("Земляне", "Люлин", "Овча купел") имаше навремето предложения и за когенерационни бутални двигатели. Не знам, може вече и да е реализирано някое от тях.
  - Топлофикацията се смята в Западна Европа за по-комфортен вид отопление, тъй като няма горене в самата сграда.

  Недостатък на топлофикационните инсталации са загубите по топлинните мрежи вън от сградите. Навремето те бяха доста големи в София. В последните двадесетина години масово бяха заменени старите тръби с нови фабрично изолирани тръби (по една измислена в Дания конструкция). Това доведе до намаление на загубите - сега са от порядъка на 10%, ако не греша нещо.

  Газовите инсталации са 2 вида - централна отоплителна инсталация на сградата (с котле някъде в мазето на сградата и подаване на топла вода до всички апартаменти) и инсталации с по-малки котлета и готварски уреди във всеки апартамент. При всички положения е необходимо сградата да има комин (или съответно комини при всеки апартамент). Пречистването на димните газове не е така добро, както при по-големите топлофикационни котли. Горенето в сградата представлява източник на замърсители (азотни оксиди, СО2) в близост до жилищата. Има и потенциална опасност от изтичане на газ и взрив. Това се случва сравнително рядко ако се спазват изискванията за безопасност и периодични прегледи и поддръжка на инсталациите. И все пак се случва, дори и в условията на Западна Европа например.

  При положение, че горивото и в двата случая е газ, не би трябвало да има особена разлика в цените при съпоставимо отопление.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8391 Неутрално

  До коментар [#41] от "ijj":

  А загубите при втория тип?
  Замърсяването трябва да е едно и също и при двете, при първия е точково, при втория дифузно.
  За загубите на първия тип може да се убедите, че не сте прав след паднал сняг от 3-5 см. Веднага можете да начертаете подземната топлофикационна мрежа по тротоара и улиците :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#42] от "penetrating":

  Има, разбира се, загуби по топлоразпределителните мрежи. При сегашното им състояние в София те са някъде около 10%. До известна степен тези загуби се киомпенсират от по-високия к.п.д. на котлите в отоплителните централи и възможностите за конегерация на топлина и електроенергия.

  Друг въпрос е, че да се произвежда електроенергия на база природен газ у нас е чувствително по-скъпо в сравнение с използването на лигнитни въглища с открит добив.

  Специално за емисиите - при големите котли има повече възможности да се намаляват. При горенето на природен газ най-проблемни са емисиите на азотни оксиди. А за големите котли има специални горелки, направени така, че да се образуват по-малко такива оксиди:

  https://en.wikipedia.org/wiki/LO-NOx_burner

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8391 Неутрално

  До коментар [#43] от "ijj":

  Имам сериозни основания да се съмнявам в загуби на топлина само от 10% . Просто физическите закони не позволяват това да стане или тръбите трябва да са тип термос до абонатната станция, каквито те определено не са. Загубите вътре в сградата също. Ако беше така, както казвате, тогава сметките на тези, които не ползват парно трябва да са 10% от средната :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако са само толкова пак е добре, но си мисля че са даже повече

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK