Над 5 млрд. души са застрашени от недостиг на вода до 2050 г.

Над 5 млрд. души са застрашени от недостиг на вода до 2050 г.

© Jorge Adorno, ReutersНад 5 милиарда души са застрашени от недостиг на вода до 2050 г. Причината са това са промените в климата, повишеното търсене и замърсени запаси от вода. Това сочат прогнозите в нов доклад на ООН за състоянието на водата по света.


Подробното годишно проучване предупреждава за опасност от конфликти и заплахи за цивилизацията в случай, че не се предприемат действия за намаляване на натиска над водите в реките, езерата, влажните зони и язовирите.


В доклада "The World Water Development Report" се посочва, че е възможна положителна промяна, особено в ключовия за ресурса селскостопански сектор, но само ако се премине към "природни решения", разчитащи повече на почвата и дърветата, отколкото на стоманата и бетона.
Хората използват всяка година около 4 600 кубически км вода. От тях 70% са предназначени за селското стопанство, 20% за промишлеността и 10% за домакинствата, сочат данните в доклада, публикуван в началото на Световния форум за водата. Световното търсене се е увеличило шест пъти през последните 100 години и продължава да расте с 1% всяка година.
"Прекалено дълго време вече светът се превърна предимно в изградена от човека ( или т.нар. сива) инфраструктура за подобряване на управлението на водите. Така често пъти се пренебрегва и заличава традиционното познание с по-екологични и щадящи подходи ", посочва Гилбърт Хънбо, оглавяващ дирекция "Води" към ООН в предговора на анализа, съставен от близо 100 страници. По думите му човечеството е изправено пред предизвикателствата на нарастващото потребление и търсене, все по-деградираща околната среда и разнопосочните последици от промените в климата. "Очевидно е, че се нуждаем от нови начини на управление на конкуриращите се нужди и търсене на сладководните ни ресурси".


Това вече предизвиква напрежение, което ще нарасне до 2050 г., когато населението на земята се очаква да достигне между 9,4 млрд. и 10,2 млрд. души (от 7,7 милиарда днес), като двама на всеки трима души живеят в градовете.


Търсенето на вода вероятно ще нарасне най-бързо в развиващите се страни. В същото време промените в климата ще внесат допълнителен натиск върху осигуряването и доставките, тъй като ще влажните райони ще станат по-сухи.


Сушата и обедняването на почвата вече са най-сериозният риск от природни бедствия, твърдят авторите, и тази тенденция вероятно ще се влоши. "Сушите са може би най-голямата заплаха, следствие от климатичните промени", се посочва в изследването. Тази година това е най-видимо в Кейптаун, където жителите се сблъскват със сериозни ограничения в резултат на суша, невиждана от преди 384 години. В Бразилия, домакинът на форума, близо 2 милиона души, страдат от строг режим на водата заради необичайно продължителен сух период.


До 2050 г. в доклада се предвижда, че между 4,8 милиарда и 5,7 милиарда души ще живеят в райони с малко вода поне за един месец всяка година - в сравнение с днес - те са 3,6 милиарда. Броят на хората, изложени на риск от наводнения, ще се увеличи до 1,6 млрд., от 1,2 млрд. сега.
В сухите пояси, обхващащи Мексико, Западна Южна Америка, Южна Европа, Китай, Австралия и Южна Африка, валежите вероятно ще намалеят. Недостигът не може да бъде компенсиран от подземните води, една трета от които вече са в риск. Също така не е възможно изграждането на повече язовири като решение.


Качеството на водата също се влошава. От 90-те години насам замърсяването се влошава в почти всяка река в Африка, Азия и Латинска Америка и се очаква да се влоши допълнително през следващите две десетилетия, главно поради селскостопански торове и други агрохимикали, които замърсяват свежи води. Промишлеността и градовете също са голям проблем. Около 80% от промишлените и битови отпадъчни води се изхвърлят без да се обработват или пречистват.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2519 Разстроено

  Как няма да са застрашени над 5 млрд след като до вчера на планетата живееха под 5 млрд.

  подпис
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Ами няма да има чиста !

  Като "пикаят" там откъдето пият , иначе вода бол ...

 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Замърсихме всички реки, а сега нямаме питейна вода. промените на климата няма нужда да се споменават, там е излишно да се наливат пари. Замърсяването на водите е реалният проблем и там трябва да се хвърлят парите и да се влагат усилията. Но глобалистите не искат парите да отиват за пречистване или опазване на водите от замърсяване, защото пачки се правят от фалшивата борба с климата, а не от реалната борба със замърсяването.

 4. 4 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Неутрално

  решението е контрол на раждаемостта.21 век няма нужда от 3-5 деца в семейство 1-2 са на пълно достатъчни.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Неутрално

  Какво наблюдавам самият аз:
  - Хищническо отношение към ресурсите, не се отделя внимание на качеството, тазхищава се всичко, после се сменя мястото и се започва отначало - 80% от хората и правителствата им
  - внимателно и устойчиво отношение към ресурсите - останалите
  Въпрос с понижена трудност - кои са тези 5 милиарда? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Във световен мащаб се замърсяват реките и езерата със сладка вода. Водата ще я има, но няма да е годна за пиене.

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ...Но глобалистите не искат парите да отиват за пречистване или опазване на водите от замърсяване, защото пачки се правят от фалшивата борба с климата, а не от реалната борба със замърсяването.
  —цитат от коментар 3 на gozambo

  преди да критикуваш "глобалистите" виж нашите мутри, дето изсякоха планините, и метнаха и националните паркове. А родните ни милиционери и градските паркове не могат да опазят.

 8. 8 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да ги чакаме в Европа ли?

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Вероятно има смисъл от подобни стряскащи публикации, но не мога да си представя вярна прогноза с хоризонт 30 и кусур години.
  Та нали прогнозите за следващите една-две години често, да не кажа винаги се оказват невярни, та какво остава за срок от 30 години.
  Специално за нас, българите, такава опасност няма и не защото сме много добри в управлението на водите, а защото според подобни на тази прогноза, ние до тогава ще сме изчезнали като народ, нация и държава:).

 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  "Над 5 милиарда души са застрашени от недостиг на вода до 2050 г. Причината са това са промените в климата, повишеното търсене и замърсени запаси от вода."

  А защо пропускат основната причина за това - безпрецендентното увеличение на населението в райони, където средата не дава възможност за такова
  Без контрол на раждаемостта нищо не може да се получи.
  Най много безпросветните пълчища да залеят цивилизацията и накрая всичко да приключи..

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Ето това е Световна кауза!!!
  Понеже оранжевият клоун не разбира какво се случва дано се намерят смели и достойни световни лидери, които да стигнат да необходимите политически решения...

 12. 12 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 238 Неутрално

  "Достойните световни лидери" ще оправят нещата... :)))) Е не това е е дебилщина...

 13. 13 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Проблемите са в райони, където населението се множи с огромни темпове.

  Ако искат да помогнат от ООН, трябва да хвърлят средства и усилия за повишаване на културата и образованието на това население и нещата сами ще си дойдат на място след време.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Ето това е Световна кауза!!!Понеже оранжевият клоун не разбира какво се случва дано се намерят смели и достойни световни лидери, които да стигнат да необходимите политически решения...
  —цитат от коментар 11 на selqnin


  Е то достойните световни лидери ги докара до тук. :)

 15. 15 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Така за любителите на редукцията на населението.
  1 гражданин на високоразвита държава харчи вода колкото 100 до 1000 в не чак толкова развитите.
  2 По голямата част от площта на планетата не е заселена.
  Решението на проблема с раждаемостта е ОБРАЗОВАНИЕ а не санкции.

  Една мисъл над която да се замислите, ето ви следния начин на мислене
  "Аз съм природозащитник, аз искам да помогна на планетата като за целта огранича ресурсите които консумирам, ползвам минимално количество вода, ходя пеша.
  Какво виждам покрай мен, много по бедни от мен хора разхищават стотици пъти повече ресурс от мен , какво правя аз ? Продължавам да мисля псувайки на ум, абе аз имам само един живот какво толкова"
  На колко от вас са минавали тия мисли през главата?
  И колко от вас са лицемери които искат да наложат санкций на другите но продължават да разхищават огромно количество ресурси ?
  Искате равносметка да ресурсите намаляват проблем е че ще падне стандарта на живот а не че няма да има.
  Ще дам и други примери - храна ? Било проблем ? Във високоразвитите държави изхвърлят храна достатъчна да изхрани населението на планетата.
  Имаме технологии които могат да изхранят стотици милиарди хора ако не се изхвърля и се ползва само необходимото.
  Проблем е че хората не желаят да се лишат от комфорта си, предпочитат да наложат санкции на други хора.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2519 Весело

  Скакалците по еволюционен път са намерили решение. Като станат много нагъсто и поемат на ята по света.

  подпис
 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2061 Весело

  Ами не - причината е в безконтролното размножаване в страни, които не могат да подържат такова население. Тия 5 милиарда ще са там, не в България. Естествено ако Меркел или някой като нея не ги докара тука.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  ООН ги продуцира тия страшни прогнози както Фейсбук честитките за рожден ден - от 40 години не са спряли да повтарят, как след 5-10 години идвал Апокалипсиса - през 70-те тръбяха как Земята не можела да изхранва 5 милиарда души; после ресурсите (нефт и метали) щяха да свършат до 1990; после СПИН щеше да ни унищожи до крак и т.н. и т.н.

  Сега за пореден път според ООН уж водата щала да свърши а пък в реалния свят никога до сега толкова много хора не са имали достъп до чиста питейна вода:

  http://www.bigpicturesmallworld.com/images/water6.gif

 19. 19 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Гозамбо, при Тръмп бяха замразени регулациите, които ограничаваха възможностите на фермерите да замърсяват водите с химически торове. Хем ти е мила водата, хем трябва да се гледат интересите на гласоподавателите на Тръмп - избери на кой стол да седнеш.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 20. 20 Профил на Konstantin I Shishman
  Konstantin I Shishman
  Рейтинг: 233 Неутрално

  С други думи - цяла Африка и Индия. Безспорно е човешката намеса чрез индустрилната дейнос,т което води до замърсяването и повишаването на температурата глобално. Но не помога и това, че в тези краища на света се множат като хлебарки. Връщаме се до основата на икономиката - търсенето трябва да се равнява предлагането. Иначе по един или друг начин естествено ще се изравнят...

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Неконтролируемото увеличение на населението на Земята ще доведе до нейната гибел.

 22. 22 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Така за любителите на редукцията на населението.1 гражданин на високоразвита държава харчи вода колкото 100 до 1000 в не чак толкова развитите.2 По голямата част от площта на планетата не е заселена.Решението на проблема с раждаемостта е ОБРАЗОВАНИЕ а не санкции.Една мисъл над която да се замислите, ето ви следния начин на мислене"Аз съм природозащитник, аз искам да помогна на планетата като за целта огранича ресурсите които консумирам, ползвам минимално количество вода, ходя пеша.Какво виждам покрай мен, много по бедни от мен хора разхищават стотици пъти повече ресурс от мен , какво правя аз ? Продължавам да мисля псувайки на ум, абе аз имам само един живот какво толкова" На колко от вас са минавали тия мисли през главата? И колко от вас са лицемери които искат да наложат санкций на другите но продължават да разхищават огромно количество ресурси ? Искате равносметка да ресурсите намаляват проблем е че ще падне стандарта на живот а не че няма да има. Ще дам и други примери - храна ? Било проблем ? Във високоразвитите държави изхвърлят храна достатъчна да изхрани населението на планетата. Имаме технологии които могат да изхранят стотици милиарди хора ако не се изхвърля и се ползва само необходимото. Проблем е че хората не желаят да се лишат от комфорта си, предпочитат да наложат санкции на други хора.
  —цитат от коментар 15 на cqo33546357


  Най смисления пост, но само минуси.Проверете къде колко вода се ползва. Да, нарасрването на населението е голям проблем, но безогледната консумация е по голям. Нищо не се прави за да се ограмотят хората и да се научат да да използват не само водата а и всички природни ресурси с чувство за отговорност.

 23. 23 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Вероятно има смисъл от подобни стряскащи публикации, но не мога да си представя вярна прогноза с хоризонт 30 и кусур години.Та нали прогнозите за следващите една-две години често, да не кажа винаги се оказват невярни, та какво остава за срок от 30 години.Специално за нас, българите, такава опасност няма и не защото сме много добри в управлението на водите, а защото според подобни на тази прогноза, ние до тогава ще сме изчезнали като народ, нация и държава:).
  —цитат от коментар 9 на tsvetko_51


  ти ако смяташ да изчезваш, бегом, никой не те спира. Стига вече нихилизъм, и през по-трудни периоди сме оцелявали. Имаме прекрасна природа и водни ресурси, които трябва да съхраним и използваме рационално. Гърция и турция ще внасят от нас вода в бъдеще.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 24. 24 Профил на Union Jack 2.0
  Union Jack 2.0
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Може би ако има контрол на населението.. 5 000 000 000 не са малко, но ще бъдат в бедни страни, като Индия/африканските диктатури или в силно замърсени, като Китай. Тогава по-малко населените държави може да спечелят нещо. Особено ако имат ледници или много реки по тяхната територия. Канада и Русия спрямо площта си са малко населени. България също не е много населена, но е мъничка. Необходимо е да се инвестира в пречистване на водата, а не в магистрали. Важна роля ще изиграе и правителството. Дали ще избере народа или.. да спаси кожата си..

  Най-ужасната държава на света е тази, която атакува други, за да може отново да контролира територии, които вече не са нейни. Накратко - Русия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK