Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Инцидент с десетки загинали и бедстващи коне в Осоговска планина ще бъде разследван

Инцидент с десетки загинали и бедстващи коне в Осоговска планина ще бъде разследван

© Росен Василев, Българска фондация БиоразнообразиеДесетки загинали от глад и студ коне, както и още 30 бедстващи животни в Осоговската планина бяха намерени от туристи през уикенда. Екип на Агенцията по контрол на храните и представители на туристическото дружество в Кюстендил ще направи проверка на място днес, за да разследват инцидента, информира кореспондент на БНР в понеделник.


Умиращите животни се намират на поляните под връх Руен. От 100-тина коня са оцелели само около 30. От пост в социалните мрежи на Венцислав Венков става ясно, че останалите лежат заринати под снега, паднали от глад. Вчера доброволци са им занесли храна.


"Безотговорно отношение на собственика"
Причината за трагедията е "крайно безотговорно отношение към животните от бизнесмен от Кюстендил, който е развъждал коне в планината и е получавал евросубсидии", съобщи началникът на областната дирекция по контрол на храните в Кюстендил Стоян Саев. Той е бил предупреждаван да се грижи по-добре за животните, но не го е правел, каза още Саев.


Собственикът: Търсих животните, но не ги намирах


Пред БиТиВи собственикът на конете Петър Пищалов заяви, че е търсил животните, но не ги е намерил. "За последно път ги видях преди Нова година. Търсихме тези коне повече от месец и половина. Докато не падна снегът, съм продължавал да ги търся. Качват се хора нагоре, постоянно разпитвам дали са ги виждали", обяснява той.


"Това са моите коне, аз не мога да стоя безучастен. Благодарен съм на хората, които са качили храна. Отговорността си е моя, защото това са моите животни. В този снежен капан реално не са имали много шанс", каза още собственикът и уточни, че това са каракачански коне, "които си живеят в планината традиционно от хилядолетия". По думите му те са "доста подготвени за зимата." Имало е случаи, когато коне са изкарвали зимата при подобни условия, твърди собственикът той.


Пищалов призна, че получава субсидия за отглеждането на конете – годишно по 140 евро на животно. По думите му е имал около 70 коня. Според него обаче субсидията не е достатъчна за отглеждането на конете. "Ако човек разчита на тези пари, които трябва да вземе, той е обречен", посочи той. "Тази година заради тези субсидии ме скъсаха от проверки. Аз не мога да съм на 100 места едновременно", допълни още Пищалов. Той увери, че днес ще качи с шейна в планината. "Ще се опитаме да прокараме пъртина. Взел съм лекарства и малко храна. Ще преценя обстановката и ще гледам да направя най-доброто за животните", отбеляза той.


Доброволци хранят бедстващите коне


Предупреждения за бедстващите животни е имало в социалните мрежи от няколко седмици, твърди Дарик радио.


Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил и по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров през уикенда доброволци са занесли храна на конете - бали със слама и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни, снегът на тази височина е около 1,5 метра.


Конете, които са живи са около 30, но не могат да ходят и да бъдат свалени в по-ниската част на планината, обяснява един от планинските спасители и председател на ТД "Осогово" Христо Абаджиев.


Планира се и нова акция, за да се закара с моторни шейни храна на конете. Надеждата е снегът да се стопи по- бързо, за да могат животните да пасат и трева, а като добият сили да бъдат свалени на безопасно място.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK