Прокуратурата разследва за проявена жестокост към изоставените коне

Прокуратурата разследва за проявена жестокост към изоставените коне

© фейсбук/Венцислав ВенковПрокуратурата започна разследване за проявена жестокост към животни, след като са събрани достатъчно доказателства за престъпление, свързано с трагичния инцидент с изоставеното стадо от 100 коне. Около 70 от тях умряха от студ и глад, а 30 и в момента бедстват в Осоговската планина. Това стана известно от изявление на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от агенция "Фокус".


Доброволци са стигнали до бедстващите животни


В същото време в късните следобедни часове днес екипи от доброволци, планински спасители и разследващи органи са достигнали до бедстващите коне, стана известно от един от доброволците в акцията, Елица Димитрова.


По думите й с помощта на моторни шейни екипите са достигнали конете. На място са доставени сено, слама, чували с овес и хранителни смески. Вчера вечерта с високопроходима техника също е доставена храна за конете.


Още три коня са починали
На мястото при конете е и соченият за собственик Петър Пищалов, който е пренощувал край стадото. Установено е, че още три коня са починали.


Превозени са до конете разследващи полицаи и екип от Областната дирекция по безопасност на храните, които извършват огледи и проверки. Инспекторите ще сравнят информацията от чиповете на конете с тази във водения регистър. Целта е да се установи по категоричен начин собственикът на животните. Екипите все още не са се върнали в базата на планинските спасители.


Разследва се злоупотреба с евросредства


"Районната прокуратура в Кюстендил започна разследване за това, че е проявена жестокост към гръбначни животни. Противозаконно е причинена смъртта им", поясни тя.


Разследването е започнало с разпити на свидетели. Част от него ще бъде установяването дали има злоупотреба с европейски средства, съобщи още Арнаудова. Наказанието за подобни престъпления е от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 5 хил. лв.


Прокуратурата разполага с данни, че извършителят на престъплението е имал задължение да отглежда животните и е осъществявал дейност по полагане на грижи за тях. "За отглеждането на тези коне на собственика е заплащана сравнително добра парична субсидия", коментира още говорителят.


"Престъплението, което според нас е извършено, се отличава с особено висока обществена опасност. От кадрите в медиите сме свидетели, че е проявена жестокост към животните. Останалите живи са в сериозно и тежко здравословно състояние", каза Румяна Арнаудова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK