България рискува да бъде наводнена от замърсяващите дизелови коли на Европа

България рискува да бъде наводнена от замърсяващите дизелови коли на Европа

© Associated PressБългария рискува да бъде наводнена от опасно замърсяващите въздуха дизелови двигатели, след като все повече шофьори от западните държави се стремят да се освободят бързо от своите дизелови автомобили. За това предупреждава европейската неправителствена организация "Транспорт и околна среда", като се позовава на нови данни за броя внесени автомобили втора употреба в страната за миналата година. Базираната в Брюксел зелена организация изчислява за първи път точния брой на дизеловите автомобили, които се внасят в България, както и замърсяването, което причиняват.


В същото време България, която в момента председателства Съвета на ЕС, обяви за свой приоритет именно справяне с мръсния въздух, което е много сериозен проблем на страната. Днес и утре министрите по околна среда се срещат неформално в София, за да обсъдят мерки за подобряване на качеството на въздуха в Европа.


Мръсният въздух като износ за Източна Европа


С нарастващия брой рестрикции, свързани с дизеловите автомобили в редица европейски градове – Париж, Мадрид, Атина, Рим, Осло, Оксфорд, както и увеличаващия се брой на зоните с ниски емисии в Западна Европа, много от тези коли вече отиват държавите членки от Централна и Източна Европа.
България рискува да бъде наводнена от замърсяващите дизелови коли на Европа

© ЕАОС


Така проблемът с опасно мръсния въздух в Европа на практика се "изнася", а не се решава, а разделението между Изтока и Запада се задълбочава. Разделението вече съществува, когато става дума качеството на въздуха в Европа и се вижда на интерактивната карта на Европейската агенция на околната среда и водите, която е активна вече от няколко месеца.


35 хил. коли на дизел влизат в страната през 2017 г.


Само през миналата година България е внесла над 100 000 автомобили втора употреба, над една трета от които – или 35 хил. броя – са замърсяващи дизелови коли, сочат новите данни, предоставени от НПО "Транспорт и околна среда".


Повече от половината от дизеловите двигатели са на възраст над 10 години и без стандартните филтри за дизелови частици, които имат всички автомобили след 2011 г. Така тези автомобили изпускат опасните фини прахови частици, които причиняват над 13 000 преждевременни смъртни случая в България годишно, сочат данните на ЕАОС. Според европейската статистика България е страната-членка с най-замърсен въздух в Европа, на челните места в класациите на агенцията са и няколко български градове. През 2017 г. страната беше осъдена заради системно превишение на нормите на ЕС за фини прахови частици. Над 430 000 души в ЕС умират преждевременно всяка година в резултат на замърсяването на въздуха.


Дизелови двигатели, внесени в България през миналата година, средно отделят 12 пъти по-високи от сегашните допустими граници за азотен диоксид в ЕС (или 1030 mg / km вместо изискваните 80mg ). Азотният диоксид беше в основата на скандала с дизеловото гориво.


Осреднено една дизелова кола, внесена миналата година в страна, отделя 10-15 кг токсично замърсяване с азотен диоксид за една година (въз основа на годишния пробег от 10-15 километра), изчисляват от организацията. Повечето автомобили идват от Италия през 2017 г. , предимно "Фиат" - най-замърсяващият дизелов автомобилен производител в Европа.


Правото на чист въздух като право за всички в ЕС


Всичко това налага мерки, които да гарантират, че замърсяващите дизелови двигатели, които вече не са търсят на Запад, в крайна сметка не замърсяват въздуха в страните в Източна и Централна Европа, заключват от "Транспорт и околна среда" и припомнят, че случващото се в момента противоречи на идеята за единна Европа и духа на нейните правила - право на чист въздух.


"Потокът от дизелови двигатели втора употреба трябва да бъде ограничен по начин, който защитава околната среда и е съобразен с правилата на единния пазар. Като минимум само правилно монтираните автомобили, които са съобразени с граничните стойности на вредните емисии, трябва да могат да бъдат регистрирани в друга държава членка," е позицията на организацията.


Двудневната среща на екоминистрите в София, която се открива официално в момента, е възможност да се обсъди темата с мръсния въздух и дизеловите автмобили, които се изместват на Изток, както и да се търси своевременно решение на този задълбочаващ се проблем.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Щом е толкова страшно защо просто не либерелизират газови инсталации с малки данъци за стари автомобили?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не мога да ви опиша каква злоба ме завладява, когато пред мен се влачи някой с дърт пушещ дизел...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 996 Неутрално

  България вече е замърсена и особено столицата, където гъмжи от дизелови автомобили втора употреба. Огромна част от тях изхвърлят черен пушек, но не се правят проверки с газ анализатори дали са изправни тези автомобили.

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  "И припомнят, че случващото се в момента противоречи на идеята за единна Европа и духа на нейните правила - право на чист въздух."

  Направо се почувствах единен с тези единни правила за цяла Европа. :)

 6. 6 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А? Сега сме на евро 2, ако ни наводнят евтини евро 4/5 нещата само могат да се подобрят. Ебаси тъпата статия, да не мислите че иначе всички ще минат на ел коли?

 7. 7 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Значи, дизелът може да има някакво предимство само, ако се кара с крадена нафта. Ако се купува нафта от бензиностанция не виждам къде им е далаверата на дизеляците.

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2992 Разстроено

  Поляците вече "изреваха" от вноса на 3-4 годишни евтини дизели!А нашите "търговци"потриват ръце!Как ще станем дизеловото гробище на Европа!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на Wornoxmaniak  vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария
  Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#3] от "osl19549478":

  Ръчни на 3-та.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4323 Любопитно

  Регулации от министерството на финансите, от транспортното, от екологичното, няма ли да има?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Трябва спешно да се въведат високи екотакси за внос на автомобили над пет години, в размер, който да обезмисля вноса им, увеличаване на данъците и застраховките, както и обвързването им с екологичния отпечатък на автомобила, и не на последно място сериозно затягане на техническите прегледи... така за няколко години ще си решим проблема, че може и места за паркиране да се намират.

 12. 12 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#6] от "lol"
  Точно така, ама повечето хора не ползват главите си да мислят !


  VD
 13. 13 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Глупава статия.
  Единствената разлика ще бъде в това, че секънд-хенд дизел-автомобилите 3-10 г. ще станат достъпни за тези, които досега купуваха - 10-15 г.
  Т.е. това ще се отрази положително на средната възраст на автомобилите, движещи се у нас.

 14. 14 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Има и други лоши новини за притежателите на автомобили с различен двигател от дизеловия, които зад еко-маската всъщност таят съвсем други надежди.
  В момента акцизът върху горивата се поема основно от дизеловото гориво. За него той е надут до степан, която го изравнява с бензина, въпреки, че себестойността му е далеч по-ниска.
  А, акцизите върху горивата са основен приходен източник в Бг бюджета.
  Тъй, че при удар по дизела, останалите горива ще трябва да компенсират загубите. Това всеки знае, какво означава.

 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#11] от "marine eng.":

  Доживях да Ви сложа ++++++++

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  "Повече от половината от дизеловите двигатели са на възраст над 10 години и без стандартните филтри за дизелови частици, които имат всички автомобили след 2011 г."

  Тук е разковничето.

  Решението е просто, но болезнено за изборните резултати - забрана на внос на дизелови автомобили без филтър за твърди частици. Или като за начало - по-стари от 10 години, по примера на Албания.

 17. 17 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Забрана за внос на коли над 10 години.
  И всяка кола внос трябва да е минимум Евро 5.
  По вискоки данъци за колите, намаляване на количеството увеличаване на качеството.
  Не може всеки цървул да кара кола, колата трябва да е лукс в големите градове.
  Няма къде да се паркира, замърсява се въздуха, има трафик.
  Който може да си позволи хубава кола, парко-място и т.н. ще кара.
  Другите с градския транспорт.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  Абе те по бедните села си карат още старите ЗИЛ-ове и возят дърва от гората с машини от 1970 год. :)

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ден":

  Имате доста глупаво разсъждение -един 8-10 годишен дизеляк от Холандия,Германия или Италия е на 250-450000 км.И отдавна е загубил всички качества на катализатора си!И на тамошните търговци им е по-евтино да ги продадат бързо на нас отколкото да плашат прегледи,данъци,ремонти....и предаване за скраб!В "браЦка "Гемания за да оставиш колата за скраб цената започва от 350Евро!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Така ще е докато новите автомобили в България са по-скъпи отколкото в ЕС , лизинговите условия заради банките са тежки за масовия човек , доходите са ниски . Да започнат реформата от там и всичко ще си дойде на мястото . Кой не би искал нова кола пред стари боклуци

 22. 22 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#17] от "eyd13372645":

  верно ли тва?
  А НЕ МОЖЕ ЛИ, ОТ ЗЛАБА, ДРУГИТЕ, ДА СПИРАТ, ДЕРЪТ, РАЗРУШАВАТ, ПАЛАТ НОВИТЕ КОЛИ И ДА ПРЕБИВАТ НАГЛИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА НОВИТЕ КОЛИ,А?

 23. 23 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Дай дизелъ. На далаверка, ефтино, достъпно....добре, че стана таз игра с ел.колите, че и ние да покараме хубави афтомобили.

 24. 24 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ден":

  Акцизът в България може да се вдигне спокойно и крайните цени да останат същите. Но държавата не иска да си вземе своето и предпочита да го дава на картелчици и руски "освободители".

 25. 25 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Глупости на търкалета..При положение , че 50% от регистрираните автомобили в България са над 20 годишни всеки "нов" внос след 2000-та си е напредък!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 26. 26 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Трябва спешно да се въведат високи екотакси за внос на автомобили над пет години, в размер, който да обезмисля вноса им
  —цитат от коментар 11 на marine eng.

  Ма няма внос вече - вътрешнообщностна доставка се води.
  Ако забраниш да си купиш дизел от ЕС над 5 г, трябва да забраниш и от България да можеш да си го купиш - инак дискриминация.
  Можеш да забраниш само от извън ЕС, но то и сега никой то там не внася, така че на практика няма как.
  Това, което трябва да се направи е да се въведе стриктен контрол на годишния технически преглед, а също и проверки на място ако видимо пуши някой автомобил. И спиране от движение ако не отговаря на нормите.

 27. 27 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#17] от "eyd13372645":

  Забрана за внос на коли над 5 годишна възраст, не 10. И поне Евро 4. Време е да станем бяла държава, а не само да се бием в гърдите какви сме европейци, че даже и горди, че председателстваме !

 28. 28 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Доста странна статия на фона на:
  1. На колко години е автопарка в БГ
  2. Колкото по стара колата, толкова по-нискък данък
  3. Липса на всякакви регулации и предимства стимулиращи купуването на нови и/или по-малко замърсяващи коли
  Обобщено: на тези коли ще се радваме в БГ предвид рамката създадена от държавата

 29. 29 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 231 Неутрално

  измислен проблем , но в съответствие с налудничавите идеологии на мутро милиционеризма , проблема не е във мръсния въздух а в мръсното съзнание на всяка власт докопала се да ;управлява; , всякакви изсмукани от пръстите ;закони; които да пълнят личните сметки на изродите

 30. 30 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 465 Разстроено

  Продължава да е масово неразбирането, че Евро 5/6 нормите са много далеч от реално отделяните азотни окиси и производителите не могат да влязат в нормативните изисквания
  Именно затова в много градове забраната е за всякакви дизелови автомобили без значение колко са нови.
  Тук е другият проблем, че в България е огромен процентът на продадените нови дизеляци, в Германия падна с 15% например за сметка на бензиновите.

  Така че рестрикциите трябва да са за всички дизели, а не после да се сетим, че и новите замърсявали били...

  Stef
 31. 31 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Глупава статия.Единствената разлика ще бъде в това, че секънд-хенд дизел-автомобилите 3-10 г. ще станат достъпни за тези, които досега купуваха - 10-15 г. Т.е. това ще се отрази положително на средната възраст на автомобилите, движещи се у нас.
  —цитат от коментар 13 на Ден


  Според мен, разумното поведение при покупка на кола на "старо" е под 10 години бензинов двигател и монтиране на газова уредба. Хем по-евтино (гориво), хем по-екологично.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 32. 32 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Глупава статия.Единствената разлика ще бъде в това, че секънд-хенд дизел-автомобилите 3-10 г. ще станат достъпни за тези, които досега купуваха - 10-15 г. Т.е. това ще се отрази положително на средната възраст на автомобилите, движещи се у нас.
  —цитат от коментар 13 на Ден


  Не е баш така. Поевтиняването на дизелите ще се отрази върху продажбите на всички други коли, повечето от които са по-чисти. Т.е. ефектът няма да положителен.

  Съвсем друг е въпросът доколко точно замърсяването от автомобилите ни е най-наболелия проблем. Многото коли по принцип влошават качеството на живот, но замърсяването на въздуха от отоплението през зимата е къде по - сериозен проблем. Това едва ли не се разбира от нашите министри, по-скоро ни подготвят за увеличение на някой друг данък.

 33. 33 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А те незамърсяващите дизелови коли с избушени "катализатори" колко ли са полезни?

 34. 34 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Хайде стига рев. Западняците щом толкова им е промит мозъка, та да си продават икономичните дизелови коли, ние ще ги вземем. Да покараме и ние малко хубави коли по на 7-8 години, а не бензинови дараци на по 25 години, дето вече са опасни за движение по пътищата - един скъсан болт и колата в насрещното го отнася.
  Фрау Лицемеркел ако толкова е загрижена за екологията, да ръчка Фолксваген пак да пуснат Туран на метан, а защо не и Мерцедес, БМВ, Ауди и т.н.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 35. 35 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Още чакам S-класа дизеларка на 4-5 години за 2000 лева.

 36. 36 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Лошо ама според мен дизеловите коли не са проблема, а са част от него (да речем 5%). Основния проблем са ТЕЦ-овете и твърдото гориво за отопление. Много статии се изписаха, но не чета в тях мерки за намаляване на отоплението на дърва и въглища.

 37. 37 Профил на foxhd
  foxhd
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Колко и да е бедно положението в страната не може всеки цървул да си е купил кола за 2000 лв и да я търкаля.Трябва да се забрани вноса на стари гробници над 10 г.

 38. 38 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Има решение на драмата с въздуха в София: да се забрани на коли с еконорма под Евро 4 да получават стикери за синя и зелена зона!

  Евроатлантида
 39. 39 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#17] от "eyd13372645":
  Ми то и при социализЪма автомобилите бяха лукс!? Към това ли се стремим?

 40. 40 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Дизела е фракция на петрола и трябва да се използва защото няма къде да се складира

 41. 41 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 317 Неутрално

  А? Сега сме на евро 2, ако ни наводнят евтини евро 4/5 нещата само могат да се подобрят. Ебаси тъпата статия, да не мислите че иначе всички ще минат на ел коли?
  —цитат от коментар 6 на lol


  Нещо ти куца логиката. Ти да не мислиш, че селтака с Евро 2 катафалката ще я върне обратно в Европа, като си вземе по-нова? Печките само се трупат и колкото по-скоро се направи неизгодно купуването на дизелови коли, толкова по-добре.

 42. 42 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#26] от "Камен":

  :D нямало внос, и защо се плаща еко такса за колите нов внос...

 43. 43 Профил на Ганьо Балкански
  Ганьо Балкански
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Как точно са ни виновни западняците, които се били освобождавали от стари дизели? Защо коли с високи емисии минават технически преглед? Никой не ни е виновен че срещу 15 лева всяка нафтова печка си получава стикера.
  Украинците са по-бедни от нас, но тоя проблем са го решили отдавна ( макар и по малко по- други подбуди)

 44. 44 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#41] от "Brad Mehldau":

  И защо да се прави неизгодно купуването не дизелови коли? Дизела има мощност, тяга и икономичност. Дизеловата ни кола гори 5/100, бензиновата ни с 2-2,5 л. отгоре. Или искаме да сваляме още кожи от бедния български народ?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Стари дрехи, стари обувки, сметището на Европа.

 46. 46 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#44] от "БМЗ":

  не схващаш и грам за кво става въпрос :) Не е важно колко ти гори колата (респ колко ти струва), а колко вредни емисии има.

 47. 47 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Аз като гадно анархистче да попитам, как така желаните регулации върху търговията с автомобили (вторичен пазар) кореспондират с либертарианския модел на нерегулиран (саморегулиращ се) свободен пазар?

 48. 48 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Весело

  Само ще кажа, че днес за Европредседателството пред НДК всички дойдоха с дизелови черни Мерцедеси

 49. 49 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Лицемерно е държава, която моли за изключение от еко-правилата, за да си ползва изключително вредните ТЕЦове, неотговарящи на никакви еко-стандарти, да ми говори за екология.
  Като прочетох и че лидерът в дизеловите двигатели ФИАТ бил с най-замърсяващи дизели и се ядосах.
  Половината от дизеловите коли в света са с двигатели на ФИАТ. Останалата половина са с Пежо/Форд. Германците от ФВ онзи ден почнаха да правят комънрейл дизели, и веднага ги хванаха да манипулират данните. Сега пак италианците им виновни...
  Като вкараш от Германия някой Хлопел с фиатски двигател, той не замърсява ли?!
  Да се забрани транзитното преминаване на ТИРове през България, един натоварен ТИР гори нафта колкото 10 леки коли. Да ги качват на влакове за преминаване през България.
  Изключително манипулативна и поръчкова статия.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 50. 50 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#46] от "touchthis":

  А от ауспуха на бензиновата кола да не би да излиза парфюм с аромат на лавандула? И като стана дума, половин България се отоплява на твърдо гориво. Ами да вземем да го забраним, че то малко ли замърсява?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 51. 51 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Важен е контролът колите да имат катализатори и филтри за саждите, а имат ли ги, замърсяванията са в пъти по ниски отколкото на старите таратайки, които се карат масово по пътищата ни.

 52. 52 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 791 Неутрално

  На мен друга карта ми показа. За кой ли път Дневник лекичко манипулира... А вече 20 години ви чета и ви вярвам.

  https://www.dropbox.com/s/g8z8daer8m7371o/air quality map.jpg?dl=0

  https://swansphotography.com/
 53. 53 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Нефта си е нефт..като няма дизел, който е неотменна част от процеса на преработка къде мислите че ще "изчезнат" тези вредни вещества?? Ще се превърнат в цветя ли??:-) Първо ако всички дизели статат бензинки цената на бензина трябва да стане двойна..Второ заради съхранението на "непотребният" дизел тройна. Трето..неизползваният продукт ше бъде не по-малко опасен.
  Да не продължавам..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 54. 54 Профил на itisiprav
  itisiprav
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Статията е тенденциозна и най-вероятно обслужва вносителите на нови автомобили.
  Картата, която е показана може да е вярна, но за зимния отоплителен сезон - специално за България. Откакто времето се затопли- от около седмица всеки ден следя степента на замърсяване на следния сайт: https://airbg.info/map/ . Замърсяване няма, дори и в София.

 55. 55 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Мдааааа, пак за всичко е виновна корупцията по високите етажи.
  Да не би да си мислите, че фирмите за внос на стари коли просто така, решил тоз инциативен чиляк, купил автовози и давай. Няма такова нещо, там трябва да се "шарят" куфарчета с манги, иначе не става. А е лесно, проектозакон в НС, гласува се, Държавен вестник и всички стари коли, десни волани отиват там, където им е мястото. Нооо, няма да мине в НС, защото там са раздадени куфарчетата и при гласуването ще видите и точно къде са, но тук пак идва корупцията в прокуратурата за да не се самосезира.
  Това е омагьосан български кръг!

 56. 56 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#46] от "touchthis":А от ауспуха на бензиновата кола да не би да излиза парфюм с аромат на лавандула? И като стана дума, половин България се отоплява на твърдо гориво. Ами да вземем да го забраним, че то малко ли замърсява?
  —цитат от коментар 50 на БМЗ


  Явно изобщо не искаш да схванеш. Не става въпрос за миризма. Става дума за фини твърди частици, които излизат от дизеляка и които са директно свързани с респираторните заболявания. И да, същите ги има и от отоплението на твърдо гориво, така че и то трябва да се забрани.

 57. 57 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Да се забрани вноса на дизелови автомобили произведени преди 2011 год.

 58. 58 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Тезт които сега се внасят са в пъти по-добри от движещите се по пътищата така че ефектът ще е по-скоро положителен.

 59. 59 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Тезт които сега се внасят са в пъти по-добри от движещите се по пътищата така че ефектът ще е по-скоро положителен.

 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Баси и простата статия...! Все едно, след няколко месеца ще съберем всички трошки от Европа. Не, че не сме събрали достатъчно до момента.
  Естествено, няма нищо такова. Нещата при нас, ще си останат, както са си... Европейците ще си карат дизелите, докато ги амортизират и след десетина години ще ни ги продадат. Който чака евтина и хубава кола от Европа, покрай тамошните ограничения за дизелите, много се е объркал!
  На нас, кой ни е виновен, че имаме крайно глупава политика по отношение на вноса на всякакви коли. Още по-глупава е данъчната политика, свързана с притежаването на МПС. Европейците, не са ни виновни, че избираме откровени крадци и идиоти да ни управляват...!

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 588 Неутрално

  София вече е газовата камера на страната, особено центъра на града. Страшно е да помисли човек, какво ще се случи в съвсем близкото бъдъще. И правителството, и общината, както и не малка част от населението не само че нищо не правят да се намали замърсяването на въздуха, но с действие и бездействие само допринасят за непрекъснато влошаване на проблема.

 62. 62 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#26] от "Камен":

  Аха...! Ще се въведе контрол, ама друг път...! Ти, как виждаш от ГЕРБ да посегнат на основния си електорат? Народа иска да кара евтини, разхлопани, пушещи и смърдящи автомобили. Иска да ги кара из дупките и из прахоляка. Иска да ги паркира по тротоари и градинки или пред панелката. Иска да плаща по 20 лева за данък и преглед...! Не я виждам поне аз, тази работа с контрола...!

  Бивш tww09306483.
 63. 63 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#61] от "alg57373608":

  Нищо им няма на шопите...! Като не им харесва, обратно по селата...! :)

  Бивш tww09306483.
 64. 64 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Според мен, разумното поведение при покупка на кола на "старо" е под 10 години бензинов двигател и монтиране на газова уредба. Хем по-евтино (гориво), хем по-екологично.
  —цитат от коментар 31 на Родолюбец
  Съвременните бензинови двигатели - точно тези "под 10 години", са изключително неподходящи за газови уредби, освен ако самият производител (обаче производител с опит, а не "Грейт Уол") не е предвидил заводска версия на газ! Тъкмо избиеш цената на газовата уредба и започват проблемите, ама много досадни проблеми! Това не са бензинките от 90-те години, това е ЕВРО 5 и 6 - сложни и капризни двигатели.

 65. 65 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#17] от "eyd13372645":

  Всъщност не е така. Масово "хитрия" българин маха филтъра за твърди частици след като си купи автомобил.
  Трябва постоянен контрол на емисиите. Но с настоящата система за годишни технически прегледи, това е загубена кауза.

 66. 66 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ден":Имате доста глупаво разсъждение -един 8-10 годишен дизеляк от Холандия,Германия или Италия е на 250-450000 км.И отдавна е загубил всички качества на катализатора си!И на тамошните търговци им е по-евтино да ги продадат бързо на нас отколкото да плашат прегледи,данъци,ремонти....и предаване за скраб!В "браЦка "Гемания за да оставиш колата за скраб цената започва от 350Евро!!!!
  —цитат от коментар 20 на Messerschmitt


  Специално в Холандия не можеш да си продадеш колата, без да е минала на преглед, нито на холандец, нито на танганаец. Затова хората си ги поддържат. А кола на 10 години и на 250 000 километра с оригинален катализатор няма, щото няма да може да се движи.

 67. 67 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Проблем има, но наш'те умници не правят нищо. Отдавна трябваше да се направи схема с повишаващи се изисквания към старите автомобили и хората да си правят елементарна сметка. Сега ножът е опрял до кокъла и тиквите само се ослушват. Пример - Сф е замърсена от много години, а крутите мерки ще вземат много полит. глави/тикви.

 68. 68 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#44] от "БМЗ":

  2018.
  2018 година.
  2018 година сме.
  На тези твои представи от 20 век мястото им е в ... 20 век. Настоящите бензинови двигатели са с разход като дизеловите. За твое сведение 120 бензинови коня дават разход 4,6 при 80 км/ч (тествано от мен). За градски условия не ти трябва по-висока скорост.

 69. 69 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Махането на акциза върху газта една също добра опция, ама ще метат камъни по мен ако го кажа! :) :) :)

 70. 70 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1961 Неутрално


  В Индия има ограничение на леки автомобили с диз.двигател над 2500 куб.см.
  На някакво изложение журн. питали тамошния шеф на БМВ с какъв акъл е изложилил диз. експонат, на което той отговорил:

  "Ами таз' кола изкарва през ауспуха по-чист въздух отколкото засмуква отпред двигателят."

  Така, че всичко е относително.

 71. 71 Профил на Станка Марсианка
  Станка Марсианка
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Решението е много просто: данъци и глоби.

  В западна европа автомобил на 10+ години има такива данъци, че на практика ти е по-изгодно да го продадеш и да си купиш по-нов отколкото да го управляваш. Със събраните пари се модернизира градския транспорт, строи се инфраструктура за велосипеди, паркове и се създават програми за съфинансиране при покупката на електромобили (в Румъния вече имат работеща програма за това).

  Някой казват, че електромобилите били скъпи: китайските модели започват от $10 000 и стигат до $20 000 и идват със стандартна гаранция между 5-10 години. Колата е малка (максимум 4 пасажера с 1 куфар багаж) с едно зареждане минава около 150-200км. Вярно, че не може да ви докара полюция на егото като Ауди А8, но пък е изключително рентабилна.

  В допълнение се налагат общински акцизи на горивата и на отоплението, което замърсява въздуха... събраните акцизи се инвестират по същия начин като предходните средства. Освобождават се от данъци всички електромобили... В някои страни дори отиват по-далеко: ако използваш автомобил хибрид, електромобил или велосипед можеш да печелиш пари (чрез данъчни облекчения).

  Къде работят така нещата: Дания, Норвегия, Швеция, Холандия, Ирландия... сигурно и на много други места. Разбира се така най-вероятно ще изгубиш изборите в България понеже доста ще бъдат недоволните, но това което ще направиш за следващото поколение ще е невероятно.

  През 1947 в Дания и Холандия цените на горивата са били астрономическо високи. На практика никой не е можел да си позволи да кара автомобил. Минават на велосипеди, строят съответната инфраструктура и модернизират и влаковете си. До ден днешен там има страхотна култура за тези превозни средстава. Холандия има едни от най-модернитата и най-гъста мрежа от магистрали в света, но населението масово ползва велосипеди и обществен транспорт...

  Въпрос на култура и вкус... в България Ганьо е свикнал да е в кола и на светофарите да потегля с "въртене на гумите".

 72. 72 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#47] от "anarhochristian":

  За кото и да ти говорят, става въпрос за пари, и то твоите да идат от твоя джоб в нечии друг :)

 73. 73 Профил на alexthemaina
  alexthemaina
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Обобщение:
  Каращите дизел, да не ми се правят на зелени!

 74. 74 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#71] от "Станка Марсианка":

  Глупости. В западна европа карат нови автомобили защото могат да си го позволят. Всички обичат нови и модерни неща.

 75. 75 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#74] от "lol":

  Една от главните причини за каране на нови автомобили в Западна Европа се дължи на факта, че поддръжката на старите става много скъпа.
  Не само данъците, но и ремонтите.
  Няма го бълг. майстор-тричко, дет да барне и оправи дефекта за литъл мъни.

 76. 76 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Статията е много тъпа. Все едно на съседа 25 годишното волво с 2 и не знам колко л бензинов мотор и 4 литровото му Гранд Чероки е по-чисто от евро 5/6 дизел. А на западняците 20-25 годишните таралясници отдавна са по нашите улици, така че по-мръсно едва ли ще стане. На всичкото отгоре, на София например, едва ли дизелаците са проблема. А за старите автобуси на градския транспорт? А за изключително мръсните улици с прахоляк до небето?

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 77. 77 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  всеки ден следя степента на замърсяване на следния сайт: https://airbg.info/map/ . Замърсяване няма, дори и в София.
  —цитат от коментар 54 на itisiprav


  Статията е манипулативна. Виж сайта след понеделник вечерта другата седмица, когато ще се запалят печките за отопление, как ще се оцвети в жълто и червено над нормата.
  Замърсяването е от изгаряне на мокри дърва и некачествени въглища в стари печки и камини, които трябва да отидат за скрап. Стара камина, печка или котел с мокри дърва изхвърля във въздуха до 3200 мг/м3 въглероден оксид, при норма 500 мг/м3 за нов отоплителен уред.

  https://map.airly.eu/pl/
  Това е карта на Полша, с опция памет на данни до 12 часа назад - горе в дясно. Вечер става червена. Те имат програма за замяна на старите отоплителни уреди с нови, с отстъпка до 50%. Тук програмата на общината е ограничена до инсталиране на 30 печки в едно софийско село.
  Смогът се бори с морков, не с тояга и забрани.

 78. 78 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5383 Неутрално

  Автомобилното лоби в ЕК е с моно го силни позиции :)
  Каквото и решение да се вземе, те ще спечелят :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 79. 79 Профил на Станка Марсианка
  Станка Марсианка
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#75] от "Ф.Нинов":

  Да, напълно си прав.

  Освен това цените за поддръжката на старите автомобили са въпрос на държавни регулаци. Въпрос на воля и желание от страна на управляващите е да го направят, но не искат, защото на изборите...

  Може да се приемат закони, които да определят размера на застраховките според възраста на автомобила - старите автомобили крият по-големи рискове: гражданска отговорност за една година на 7+ годишен автомобил в Дъблин струва повече от автомобила. За 10+ годишна цена гражданската е на 2х цената на автомобила и това го плащаш всяка година.

  Данъците на автосервизите могат да се вдигнат и да се изисква поемане на гаранционни срокове за ремонтите. Може да се регламентира вноса и продажбата на резервни части и да се обвърже с поемане на по-сериозни гаранции от търговците. Това ще остави само светстните в бизнеса. С всяка година гаранцията за ремонтите става все по-скъпа и съответно ремонтирането и поддържането на стари автомобили става неизгодно.

  Затова западна европа гледа да си продава трошките за по 100-500 евро (транспорта до България излиза долу-горе колкото колата), а автоджамбазите в България ги препордавата за 3-4000 лева същите и си докарват по 2-3000 лева чиста печалба от всяка кола без да поемат никакви гаранции.

  За Холандия го бяха смятали че поддръжката (данъци, застраховки и ремонти) на автомобил на 7 години струва около 20% от нетния годишния доход на средностатистическия холандец. 10 годишен автомобил струва около 35% от нетния годишния доход.

 80. 80 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Много ме дразни как говорят абстрактно, все едно страната е жива е тя кара коли. ХОРАТА избират каква кола да си купят. ХОРАТА, а не страната. Ако един човек имаша повече пари много ясно че ще си купи по добра кола. Хората избират кола според възможностите си, ако искате хората да избират по ''добри'' коли, направете така че покупателната им способност да се увеличи бързо за да може да могат да си позволят по добри коли. Вместо да се концетрират в/у увеличаване на покупателната способност, те искат да намалят малкият избор на хората. В по богатите страни какво караха до сега? 40 години карат там скапани коли докато най-накрая им се увечи покопателната способност достатъчно да могат да си позволят по добри коли и изведнъж почват да критикуват нас за това че караме скапани коли. Бахти долните лицемери.

 81. 81 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Статията е тенденциозна и най-вероятно обслужва вносителите на нови автомобили.Картата, която е показана може да е вярна, но за зимния отоплителен сезон - специално за България. Откакто времето се затопли- от около седмица всеки ден следя степента на замърсяване на следния сайт: https://airbg.info/map/ . Замърсяване няма, дори и в София.
  —цитат от коментар 54 на itisiprav


  Наистина е манипулативна, като почнеш от картата. Защо не е написана датата и часа? На линка, който са дали в момента се вижда това:
  http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index
  И отгоре има дата и час - 10 април 2018, 09 UTC+3, което е източноевропейско време.
  За България кръгчетата са зелени и жълти - fair и moderate.
  Има още един сайт за твърди прахови частици в реално време -
  airtube.info. На него в момента ФПЧ в София са средно 10 μg/m³.
  Поръчкова статия, типичен случай на фейк нюз.

 82. 82 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#79] от "Станка Марсианка":

  Мой колега във ФРГ си беше купил там пет годишен джип Кия, който след няколко месеца хвърли мотора.
  Поглежда в интернет и се оказва, че това било характерно за произведените в определен период от тази серия. Демек - лош късмет.
  Тюхкайки се гледа, струва, смята - стига до решение да го шитне в итернет за остатъчна цена, която имат други подобни.
  Идава поляк и го твари на автовоз.
  Дойчо го пита: "Абе, ко ша го праиш?"
  - Как какво, аз купувам само от този вид и съм се специализирал по отремонтирането им. Знайщ колко са ми минали през ръцете. Същитите като твоя!"

 83. 83 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Резултатът от тази кампания срещу дизела е драстична манипулация на пазара за употребявани коли. Засега кампанията върви успешно - пазарът се изкриви. Няма как да се изкриви скоро пазарът на горивата обаче. Както по-горе колеги отбелязаха, дизелът ще не ще, излиза от рафинерията - трябва да се продава и гори. Още не са се намесили големите играчи - ще поръчат едно проучване и ще се окаже, че азотните окиси и саждите са най-хубавото нещо за околната среда и ще започне следващата манипулация.

 84. 84 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Яко шизофреници във форума, като как` Станка, примерно. Хем го дават зелени, хем искат колата да се кара 5 години и да ходи за претопяване, което от своя страна не е много зелено.

 85. 85 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 650 Весело

  Съвременните бензинови двигатели - точно тези "под 10 години", са изключително неподходящи за газови уредби
  —цитат от коментар 64 на cristo_n


  Ти да видиш? Съвременните газови инжекциони се управляват от компютър, който работи съвместно с основния компютър. Никакъв проблем. Личен опит.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 86. 86 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Проблемът ще се реши лесно с регулиране на данъци и такси. Налагане на двойни и тройни налози за такива стари трошки, а за електромобили и висок клас еко коли - ниски данъци. И забрана за внос на коли над 25 г. в България. По-ниски лихви при кредити за купуване на нови коли или електромобили. Или направо за електромобили да има там 1-2 години гратисен период без данъци. И обявяване на някакъв период от 10 години /например/, след който коли над 20 години и без еко инсталации ще бъдат спирани от движение на наша територия.

  С настоящата политика за колите в БГ нищо няма да се постигне, защото изобщо я няма. Който няма пари да си купи кола по-нова от 20-годишна, да се вози на трамвая. Едногодишна карта за ЦГМ в София е 350 лв, колкото е само сумата за ремонт и поддръжка на стария таралясник без да броим парите за гориво и винетки, данъци...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 87. 87 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Дизела е фракция на петрола и трябва да се използва защото няма къде да се складира
  —цитат от коментар 40 на dearblue


  ами има крекинг за целта,даже Лукойл си направиха инсталация за крекинг явно не разчитат вечно да им купуваме дизела

 88. 88 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 417 Весело

  Ако спрат дизелите газта ще се качи двойно. Новите коли масово са с директно впръскване и с евтина газова не става, а и ще харчите и бензин. Колкото и да се пенявите това е положението, аз лично нямам търпение да се докопам до някой американски или немски VW с евро 6, реално отговарящ на евро 3-4. Всъщност всички живеете в някакви страшни илюзии за екологията, като карате 15 годишни мощни коли далеч не сте еко, няма и да бъдете. Карам си нафтичката на 6та със 140 и си харча 6/100, мечтайте си за същото

 89. 89 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Чистия въздух е привилегия на богатите. Ама като духне вятър от изток на запад?

 90. 90 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 225 Гневно

  Някой много се старае да подготви общественото мнение за налагане интересите на лобито на вносителите на нови автомобили.

  НЕУВАЖАЕМИ ТЪРТЕИ, КРАДЦИ, МОШЕНИЦИ И ХРАНТУТНИЦИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА!
  АКО ИСКАТЕ ДА КАРАМЕ НОВИ КОЛИ
  СПРЕТЕ ДА НИ КРАДЕТЕ!

  Тогава ще имаме пари за нови коли и ще се топлим на газ. В противен случай ще ни изкарате на улицата! Нашият живот не е за подигравка!

 91. 91 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#53] от "ostin22":

  Най-добре не продължавай, че кой знае кави неща ще се изцепиш още...

 92. 92 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  За пореден път каруцата пред коня!!!!
  Направете така, че заплатите да са по 1000 евро (поне) и тогава ще се карат нови или почти нови автомобили!

  Прости хора управляват Родината!
  Неграмотни!

  Машини прости, народ неук.
 93. 93 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Българинът е убеден че дизелът е по евтин и даже по-малко замърсяващ. На първо време може да се ограничи възрастта за внос на стари дизели ... И тук веднага се препъваме в популизма

 94. 94 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 325 Неутрално
  До коментар [#46] от "touchthis":А от ауспуха на бензиновата кола да не би да излиза парфюм с аромат на лавандула? И като стана дума, половин България се отоплява на твърдо гориво. Ами да вземем да го забраним, че то малко ли замърсява?
  —цитат от коментар 50 на БМЗ

  Еми там е проблема, бе човек, точно, че половин българия се отоплява на дърва и въглища. Трябва да се внесе механизъм за намаляване на употребата им. Това става със краткосрочни, средносрочни и дългосрочни стратегии. Налагане на данъци за твърдо гориво на производители и посредници и прочее и прочее.. в същото време облекчения за алтернативни източници на отопление и тн.

 95. 95 Профил на candid
  candid
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#31] от "Родолюбец":

  и повече циановодороди. Да си ги дишаме за здраве. Много по-опасни са от фините прахови частици, но кой ти разбира от химия. Ако дизеловото ни гориво отговаря на ДИН няма да има проблеми, но докато Лукойл блъска парафини - проблем и за двигателя и за въздуха, при парафина винаги има сажди, поради непълното изгаряне.

  candid
 96. 96 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Гледам наслагали сте ми минуси. ОК, нямам претенции да се харесам на всекиго.

  Обаче се чудя:

  Не ви ли дразни, че вече зад почти всяка дизелова кола не може да се диша?

  Наистина ли не вярвате, че вдишването на тази мизерия води до респираторни заболявания?

  Не смятате ли, че здравето на нас и децата ни е по-важна от това всеки да има евтина кола?

  Чета някакви обяснения как бил беден българинът и затова купувал дизелови коли и все едно най-важното нещо на света е Сульо и Пульо да кара евтина кола, а здравето ни не е важно. Вие сериозно ли?! Сульо може да кара кола на бензин и да сложи газова уредба и пак ще му е евтино. Кой говори изобщо за покупка на нова кола или електричка?!

  Една стара кола на бензин е по-евтина от дизелова кола на същите години! Пульо може да си прави сметката, че после ще си избие от уж по-голямата икономия на дизеловата кола, но не вкарва в сметките, че всъщност тряба да сменя DPF, който е супер скъп. И затова му го махат нелегално! И тази кола започва да пуска чист канцероген Това не ви ли дразни?!

  Айде слагайте минуси, Андрешковци!

 97. 97 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#44] от "БМЗ":2018. 2018 година. 2018 година сме. На тези твои представи от 20 век мястото им е в ... 20 век. Настоящите бензинови двигатели са с разход като дизеловите. За твое сведение 120 бензинови коня дават разход 4,6 при 80 км/ч (тествано от мен). За градски условия не ти трябва по-висока скорост.
  —цитат от коментар 68 на sasoss

  Сам вярваш ли си на писанията???
  Аз имам и дизел и бензин 2-3 годишни са.
  Градско: дизел 7.5л/100км; бензин 10л/100км.
  Извънградско: дизел 6л/100км; бензин 6.5л/100км
  Няма нужда да ми отговаряш, защото знам от първа ръка какво съм написал!


  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 98. 98 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#87] от "1001":

  Крекингът е решение, но е енергоемка операция и крайният продукт се оскъпява.

 99. 99 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Карам си нафтичката на 6та със 140 и си харча 6/100, мечтайте си за същото
  —цитат от коментар 88 на Бай Ганьо

  Аз също. Адмирации!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 100. 100 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Какво значение има разходът, ако се изтровим? Дори да приемем, че дизелът е по-икономичен, това с какво оправдава систематичното натравяне? После спестените пари в лечение ли да отиват? А като се говори за икономия на дизела, смятате ли по-високата първоначална цена на дизеловата кола, по-скъпото обслужване и най-вече цената за смяна на DPF? Колко от вас ще си сложат ръка на сърцето и ще си признаят, че не са си махнали DPF-а в някой гараж, вместо да си платят няколко хиляди за нов? Тънки балкански сметчици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK