Музеите за климата

Музеите за климата

© Associated PressАнглийската художничка Ейми Шаррокс събира всякакви видове и форми на вода. През 2013 г. тя създава Музея на водите като "живо произведение на изкуството", с което обикаля по целия свят и приканва хората да дарят вода в бутилка - като сълзи на радост от новоназначен свещеник, кондензирана пот от нощен клуб, разтопен сняг – и да обсъдят заедно какво означава тази вода за тях. За инициативата й разказва агенция "Thomson Reuters Foundation" като част от една нова и важна тенденция на т.нар. климатични музеи.


Целта на акцията е да разбере по-добре защо хората ценят водата, а инициативата й е опит да ги подготви за по-сух климат и да им помогне да се справят с недостига на вода в бъдеще, разказва Шаррокс пред публика от експерти по климата, активисти и музейни куратори по време на Международния симпозиум за климатичните промени и музеите в Манчестър, Великобритания.


Ейми Шаррокс не е единственият творец, който повдига темата. Докато световните лидери все по-често се сблъскват и трябва да се справят с последиците от промените в климата, редица куратори в цял свят планират откриването на нов вид музеи, посветени на проблема, ключов за времето ни. Германия, Дания, Хонконг, Канада са част от местата, където се обсъжда отварянето на музеи за климата.
През 2015 г. бившият адвокат по гражданските права Миранда Маси създава първия музей на САЩ, изцяло посветен на промените в климата в Ню Йорк, който показва древни ледени ядра и топенето на антарктически лед.


Музеите за климата

© Associated Press


"Промените в климата засягат почти всеки аспект от нашия живот, но не можем да се борим с проблема само с политики, спускани отгоре. Налага се да ангажираме обществеността и музеите са добро място, където да покажем на хората за какво става дума", казва Миранда Маси на конференцията.


Съпричастни и гневни


Градските архитекти и експерти трябва да използват музеите, за да провокират съпричастност у гражданите по въпросите, свързани с климата. "Музеите са склонни да измерват успеха си с това дали посетителите са се забавлявали добре, но те също така трябва да могат да натъжат посетителите, да ги направят гневни, да ги накарат да предприемат действия", смята Емлин Костер, директор на Природонаучния музей в Северна Каролина.


Призрачна лодка


Бриджет Маккензи, директор на английската фондация "Флот асошийетс", консултантска организация, работеща в областта на изкуствата и научните организации, иска да насочи вниманието към тежкото положение на тихоокеанската островна нация кирибати, която е особено уязвима от повишаването на морското равнище.


Затова с екипа си създава "призрачна лодка", изработена от стари рибни мрежи в Музея на археологията и антропологията в университета в Кеймбридж, където отправят към посетителите въпроса какво ще вземат с тях, ако изведнъж бъдат принудени да напуснат домовете си.


Гласът на учените


Музеите и експозициите в тях са начин да се чуе и гласът на учените. На това набляга Джонатан Лин, ръководител на комуникациите в Междуправителствения комитет по промени в климата в Норвегия (IPCC).


Музеите за климата

© Associated Press


"Учените се радват на огромно доверие, но ако не говорят публично за работата си, те дават трибуна на ненаучни групи - например на т.нар. климатични скептици", посочва той пред "Thomson Reuters Foundation". Така например президентът на САЩ Доналд Тръмп постави под съмнение научния консенсус за глобалното затопляне, че то е опасно и че е причинено от човешката дейност с изкопаеми горива, и реши да изтегли страната си от Парижката сделка.


Музеите могат да бъдат мощен начин за информиране за въздействията от промените на климата, но те трябва също така да прилагат на практика това, което "проповядват". Например като ограничават собствените си емисии, отбелязват експертите.


Елиът Гуджер, представител на асоциацията на музеите в Уест Мидландс във Великобритания, заяви, че "около половината от емисиите на градовете идват от използването на енергия в сградите. В този смисъл музеите имат задължението да бъдат енергийно ефективни".

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1986 Весело

  "Така например президентът на САЩ Доналд Тръмп постави под съмнение научния консенсус за глобалното затопляне" - айде пак fake news. Такъв консенсус няма. Тази пълна глупост се базира на едно изследване на мнението на учените, което се оказа изключително некоректно като методика и всеки учен би го отхвърлил като източник. Обаче една малка, но много креслива групичка, начело с разни като Ал Гор, дето въртят милиарди покрай тази измама, развява тази лъжа като ИДИЛ черно знаме от години и въпреки че биват опровергавани ежедневно, продължават да не млъкват, защото имат пълната държавна подкрепа. Тази подкрепа се дължи на една много проста причина - всички искания на затоплистите включват засилване ролята на държавата и ограничаване, често драстично, на индивидуалните свободи. Естествено крайно леви и статистки медии като CNN, NYT, WaPo, DW, BBC, Дневник няма как да не пеят в тоя хор и да не публикуват откровен fake news по темата.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1986 Весело

  "Инсталацията" с бялото мече е много яка. Толкова тежко са пострадали белите мечки от "глобалното затопляне причинено от човешката дейност", че от 7000 преди 50-60 години, сега са останали само 30 000.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5694 Весело

  А, ако сред "климатичните скептици" има учени? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1021 Весело

  "постави под съмнение научния консенсус за глобалното затопляне, че то е опасно и че е причинено от човешката дейност с изкопаеми горива"

  Самите затоплисти отдавна обърнаха палачинката и говорят за глобални климатични *промени* което им позволява каквото и да стане да се кекерчат - виждате ли!!! дайте ни бюджет, иначе идва армагедона! А 'научния консенсус' е толкова нискокачествена манипулация че не си заслужава да се коментира

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 5. 5 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Дежурните "специалисти-климатолози" вече се отчетоха преди мен. Копайте си въглищата и се завивайте с найлонови торбички. Какво ви пука, като и без това вероятно няма да доживеете да видите сериозни промени на планетата? Един живот се живее, нали? Яж, пий и осир@й на воля!

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3195 Весело

  Само кретен или манипулатор може да твърди,че в науката има и може да има консенсус по който и да е научен въпрос! Това е наука,а не религия.

 7. 7 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#5] от "gogo2011":

  Затоплистите вероятно преобразуват поетите храна, вода и въздух до някакъв вид амброзия, с такова впечатление оставам от подобни изказвания. Освен това са много учени което пък се доказва от това че харесват тениски с надписи 'аз обичам науката/да спасим природата/планетата' и самовнушенията за 'научен консенсус', най-силните доказателства колко навътре е човек в научните дисциплини

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1986 Весело

  До коментар [#5] от "gogo2011":

  А понеже на теб ти "пука" - от какво се отказа в името на "бъдните поколения"? От ползването на компютър и интернет гледам не си. Та сподели ни как се жертва, че да ти сложим името като вдигат паметник на героите на затоплизма, пред който да се кланят бъдещите поколения. От пластмасата и фосилните горива не си със сигурност - това е ясно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1986 Весело

  До коментар [#7] от "saint evlampi":

  Аз имам няколко във Фейсбука дето редовно постват глупости от "I f***ing love science". Основно са такива, които едвам изкласиха по физика, химия, биология, математика в гимназията, поради което след това записаха основно социология, политология, психология или разни филологии - все дисциплини наблягащи основно на научни методи дет се вика. Ама я им кажи, че не си затоплист или че вярваш в Бог - ще те изядат с парцалките колко нищо не разбираш от нАука....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Най-забавното при затоплистчетата е че често се афишират като атеисти и силно запленени от науката типчета обаче реално движението им с тениските save the planet, глупостите за 'научен консенсус' и заклеймяването на 'наукоотрицателите' (всички дето не пеят с тях) по същество е секта. Правоверни загрижени за планетата светци които обаче карат коли, летят на самолети, обличат се и живеят в резултатите от производствата които заклеймяват и разпространяват святото слово с компютри които не съм виждал да растат по дърветата, сега гледам цъфтят де може пък тая година да тръгне реколта от лаптопи и таблети измежду джанките

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 11. 11 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  много хора бъркат наука с крясъци и хранилки, надявам се да остават все по малко, но надеждата е слаба, зомбирането е в ход вместо да помагат науката да решава реални проблеми те я насочват към изцяло измислени като глобалното затопляне че лесно се крадат пари, понеже кой ти гледа краен резултат

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Неутрално

  "Учените се радват на огромно доверие, но ако не говорят публично за работата си, те дават трибуна на ненаучни групи - например на т.нар. климатични скептици"

  Това е явно най-големия страх на затоплистите - на трибуната да застане някой дето да разруши медийния им монопол върху това какви са фактите и къде започват техните съчинения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK