Планове за строежи край Синеморец, Варвара и Резово предизвикаха протести и напрежение

Планове за строежи край Синеморец, Варвара и Резово предизвикаха протести и напрежение

© Юлия ЛазароваНови планове за застрояване по Южното крайбрежие в едни от най-живописните местности край Варвара, Синеморец и Резово – последните останали незастроени "острови" край морето на юг, са на път да породят отново напрежение.


Плановете са заложени в проект за промени в общия устройствен план на община Царево, публикувани за обществено обсъждане на страницата на Министерство на околната среда и водите като Доклад за оценка на степента на въздействие върху защитени зони (ДОСВ) на Изменението на Общ устройствен план на община Царево. Заинтересованите страни могат да изпращат своите мотивирани становища по доклада до 4 май.


След като се разбра за промените в социалните мрежи имаше коментари, че се задава поредното унищожаване на дива природа. Днес жители на Царево пък излязоха на протест с настояване поправките да се приемат възможно най-бързо, защото ще имат положително отражение върху общината.
Община Царево няма одобрен общ устройствен план повече от 10 години, което беше и повод за протест на 3000 жители на региона в средата на април миналата година. Причината за дългото забавяне са дълги съдебни дела след протест на екоорганизации, защото първоначалният план предвиждаше проекти за съществено строителство територията на природен парк "Странджа" и крайбрежието. През юни 2017 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че до 8 месеца този план ще бъде приет, ако няма обжалване на екологичната оценка.


Заложените строежи: Синеморец, Варвара, Резово


Промените предвиждат урабанизиране на 83 хектара от природен парк "Странджа". Нарастването на урбанизираните територии в границите му спрямо общата площ на парка - 38 001.41 ха, реално не е съществено – 0.22%. И дори намалява площите за строителство спрямо проектите за общ устройствен план от 2008 г.," "Така територията на природния парк намалява с по-малко от 14% за сметка на нови проектни урбанизирани територии", се отбелязва в проекта, възложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.


Притесненията обаче са насочени към избора на местата, където ще се строят вилни зони, хотели и къмпинги, а именно - по крайбрежието. Най-съществени площи, предвидени за застрояване, са край селата Резово – 106%, Синеморец - 54%, и Варвара – 33%. По крайбрежната ивица на община Царево става дума за 22% нова урбанизация.


Планът предвижда издигане на вилна зона в местността Поляните, известна с неповторимата гледка към морския бряг и устието на река Велека. В местността Бутамята ще се строи къмпинг, а на юг от село Синеморец - две големи вилни зони, както и жилища върху земеделски земи, заложена е редукция на тези зони.


Край Варвара ново вилно застрояване ще е съсредоточено в част от местността Гробищата и в част от местността Поста.


Местни протести в защита на плановете


Десетки хора се събраха в сряда в Царево в защита на готвените промени в общия устройствен план, показа репортаж на Би Ти Ви.


Синеморец

© Анелия Николова

Синеморец


По думите на кмета Георги Лапчев хората са недоволни, че се твърди, че те са против готвените промени. Според Лапчев се тиражират лъжи, че се предвижда масово презастрояване, а общият устройствен план на Царево ще съсипе цялото Черноморие. "Не! Това няма да се случи! Хората са гневни и обидени, че тяхната дума не се чува вече 10 години."


Тома Белев: Процедурата не върви по закон


Според Тома Белев от Асоциацията на парковете в България най-притеснително в плана на Царево е, че процедурата не върви по законовия ред. В момента трябваше да бъде подложен на обществени консултации докладът за екологична оценка, част от който е докладът за оценка за съвместимост с "Натура 2000". "Виждаме само една част да се подлага на обществени консултации", коментира Белев.


Второто обезпокоително по думите на Белев е, че има разминаване между картата, която се представя, и данните в доклада, което също би представлявало някакъв проблем.
"За въздействието върху природен парк "Странджа", говорим за 800 декара. Тази площ не е притеснителна, притеснително е къде са разположени тези 800 декара", каза Белев.


Синеморец

© Анелия Николова

Синеморец


"Дали процедурата върви по закон или не – нека не забравяме, че възложител е регионалното министерство, отговори кметът. Този доклад за оценка на въздействието, който би трябвало да мине за месец или два, всъщност отне цели две години на министерството именно защото не под лупа, а под микроскоп е разглеждан всеки един растителен вид, всеки един животински вид", каза Лапчев.


Той припомни, че последният влязъл в сила акт е устройствен план от 2008 г. Върховният съд е постановил, че това е последният документ, който реално представлява урбанизираните територии на община Царево. Местните хора са против него, по думите му защото не искат да се строи на първа линия.


През 2009 г. Министерството на околната среда и водите изтегли екологичната си оценка, припомни екологът. Според него нормалната реакция тогава е била да се направи екологична оценка и през 2010 г. вече да има действащ общ устройствен план.


Белев обясни, че сега новият общ устройствен план предвижда около 40% увеличаване на урбанизираните територии на територията на цялата община, а на територията на природен парк "Странджа" – 20%. В него е посочено, че към настоящия момент има 1200 хектара урбанизирани територии и в проекта е посочено, че те ще станат 1720 ха.


"Категорично можем да кажем, че специално по отношение на парк "Странджа" този проект действително намалява площите за строителство спрямо проектите от 2008 г.", потвърди Белев.


Той коментира още, че предложените за застрояване зони в общия устройствен план от 2008 г. са били по-скандални в сравнение със сегашните, там дори не е имало екологична оценка. "Тук обаче също не виждаме екологична оценка", допълни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK