Планове за строежи край Синеморец, Варвара и Резово предизвикаха протести и напрежение

Планове за строежи край Синеморец, Варвара и Резово предизвикаха протести и напрежение

© Юлия ЛазароваНови планове за застрояване по Южното крайбрежие в едни от най-живописните местности край Варвара, Синеморец и Резово – последните останали незастроени "острови" край морето на юг, са на път да породят отново напрежение.


Плановете са заложени в проект за промени в общия устройствен план на община Царево, публикувани за обществено обсъждане на страницата на Министерство на околната среда и водите като Доклад за оценка на степента на въздействие върху защитени зони (ДОСВ) на Изменението на Общ устройствен план на община Царево. Заинтересованите страни могат да изпращат своите мотивирани становища по доклада до 4 май.


След като се разбра за промените в социалните мрежи имаше коментари, че се задава поредното унищожаване на дива природа. Днес жители на Царево пък излязоха на протест с настояване поправките да се приемат възможно най-бързо, защото ще имат положително отражение върху общината.
Община Царево няма одобрен общ устройствен план повече от 10 години, което беше и повод за протест на 3000 жители на региона в средата на април миналата година. Причината за дългото забавяне са дълги съдебни дела след протест на екоорганизации, защото първоначалният план предвиждаше проекти за съществено строителство територията на природен парк "Странджа" и крайбрежието. През юни 2017 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че до 8 месеца този план ще бъде приет, ако няма обжалване на екологичната оценка.


Заложените строежи: Синеморец, Варвара, Резово


Промените предвиждат урабанизиране на 83 хектара от природен парк "Странджа". Нарастването на урбанизираните територии в границите му спрямо общата площ на парка - 38 001.41 ха, реално не е съществено – 0.22%. И дори намалява площите за строителство спрямо проектите за общ устройствен план от 2008 г.," "Така територията на природния парк намалява с по-малко от 14% за сметка на нови проектни урбанизирани територии", се отбелязва в проекта, възложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.


Притесненията обаче са насочени към избора на местата, където ще се строят вилни зони, хотели и къмпинги, а именно - по крайбрежието. Най-съществени площи, предвидени за застрояване, са край селата Резово – 106%, Синеморец - 54%, и Варвара – 33%. По крайбрежната ивица на община Царево става дума за 22% нова урбанизация.


Планът предвижда издигане на вилна зона в местността Поляните, известна с неповторимата гледка към морския бряг и устието на река Велека. В местността Бутамята ще се строи къмпинг, а на юг от село Синеморец - две големи вилни зони, както и жилища върху земеделски земи, заложена е редукция на тези зони.


Край Варвара ново вилно застрояване ще е съсредоточено в част от местността Гробищата и в част от местността Поста.


Местни протести в защита на плановете


Десетки хора се събраха в сряда в Царево в защита на готвените промени в общия устройствен план, показа репортаж на Би Ти Ви.


Синеморец

© Анелия Николова

Синеморец


По думите на кмета Георги Лапчев хората са недоволни, че се твърди, че те са против готвените промени. Според Лапчев се тиражират лъжи, че се предвижда масово презастрояване, а общият устройствен план на Царево ще съсипе цялото Черноморие. "Не! Това няма да се случи! Хората са гневни и обидени, че тяхната дума не се чува вече 10 години."


Тома Белев: Процедурата не върви по закон


Според Тома Белев от Асоциацията на парковете в България най-притеснително в плана на Царево е, че процедурата не върви по законовия ред. В момента трябваше да бъде подложен на обществени консултации докладът за екологична оценка, част от който е докладът за оценка за съвместимост с "Натура 2000". "Виждаме само една част да се подлага на обществени консултации", коментира Белев.


Второто обезпокоително по думите на Белев е, че има разминаване между картата, която се представя, и данните в доклада, което също би представлявало някакъв проблем.
"За въздействието върху природен парк "Странджа", говорим за 800 декара. Тази площ не е притеснителна, притеснително е къде са разположени тези 800 декара", каза Белев.


Синеморец

© Анелия Николова

Синеморец


"Дали процедурата върви по закон или не – нека не забравяме, че възложител е регионалното министерство, отговори кметът. Този доклад за оценка на въздействието, който би трябвало да мине за месец или два, всъщност отне цели две години на министерството именно защото не под лупа, а под микроскоп е разглеждан всеки един растителен вид, всеки един животински вид", каза Лапчев.


Той припомни, че последният влязъл в сила акт е устройствен план от 2008 г. Върховният съд е постановил, че това е последният документ, който реално представлява урбанизираните територии на община Царево. Местните хора са против него, по думите му защото не искат да се строи на първа линия.


През 2009 г. Министерството на околната среда и водите изтегли екологичната си оценка, припомни екологът. Според него нормалната реакция тогава е била да се направи екологична оценка и през 2010 г. вече да има действащ общ устройствен план.


Белев обясни, че сега новият общ устройствен план предвижда около 40% увеличаване на урбанизираните територии на територията на цялата община, а на територията на природен парк "Странджа" – 20%. В него е посочено, че към настоящия момент има 1200 хектара урбанизирани територии и в проекта е посочено, че те ще станат 1720 ха.


"Категорично можем да кажем, че специално по отношение на парк "Странджа" този проект действително намалява площите за строителство спрямо проектите от 2008 г.", потвърди Белев.


Той коментира още, че предложените за застрояване зони в общия устройствен план от 2008 г. са били по-скандални в сравнение със сегашните, там дори не е имало екологична оценка. "Тук обаче също не виждаме екологична оценка", допълни той.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Няма да мирясат, докато не бетонират и последното късче земя по морето. Така че борбата против презастрояването е обречена на провал. Големи са интересите към земята по крайбрежието и никой няма да я остави незастроена.Алчността ни ще унищожи и природа и живот в тази страна.

 2. 2 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Резово има население 77 човека, Варвара - 302, Синеморец - 410. Да предположим, че всички са за застрояването, което е невероятно ( защото новите обекта ще са и конкуренция и презастрояване, и загуба на облик ), защото има и нормални хора там сигурно, ТА ЗА ИМАГИНЕРНОТО ОХОЛНО БЪДЕЩЕ НА 789 човека ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СЕ ЛИШАВА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ НЕЗАСТРОЕНИ ДО ДУПКА БРЕГОВЕ НА ЮГ. Само дето едва ли става дума за тея 789 човека, а за обичайните заподозрени мафиоти, заменки, измами с реституции и т.н. помии в ЛИПСВАЩАТА ДЪРЖАВА БАНТУСТАН.

 3. 3 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1764 Гневно

  Истинските местни хора в Синеморец и Резово наистина не искат да се строи. Само, че Лап(а)чев ще пусне мутрите от МВР и от държавната администрация срещу тях.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 4. 4 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 496 Весело

  Абе я им направете една акция *ала Иванчева* на тези гадни зелени соросоиди,грантаджии,и т.н.,дето не ни дават да копаме!

 5. 5 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 471 Гневно

  Повръща ми се от тази продажна измет, която не се спира пред нищо, само и само да граби националното ни богатство. Защото сме такива безгръбначни мекотели, така че всяка гавра с нас и ресурсите ни минава без минимално съпротивление. Научиха се, изродите, дето ни подлагат на геноцид, че не помним и не гоним интересите и правата си като гражданско общество. Без имунна система срещу тези паразити и вируси няма как да преборим болестта, която ни мори от прехода насам.

 6. 6 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  единствения шанс битоня да не доде е държавата да изкупи тея ниви на пазарни цени и да ги обърне на национален парк... ма ни кинти има ни мерак

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 7. 7 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Отчайваща работа. Тома, завалията, се чуди какво да каже... Дори всичко да е законно, егати отврата става. Аз лично само за района на Синеморец мога да говоря. как там не се намери воля да се защити зоната между селото и морето?

 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Гадно е , че сме овчедушни бантустанци, но още по-голяма гавра е, ЧЕ СЕ ОСТАВЯМЕ ДА НИ МАЧКАТ И КРАДАТ ПЛАЗМОДИИ КАТО КМЕТЧЕТО НА ЦАРЕВО.

 9. 9 Профил на Делфина
  Делфина
  Рейтинг: 14 Разстроено

  Пълно безумие. Проекто-картата е плашеща. Къде изчезва гората между Варвара и Ахтопол?

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 937 Неутрално

  За това и уволниха директора на ПП''Странджа'', за да може да се строи по-лесно там.

 11. 11 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дундурук":

  Да, що да не увеличим с 200% застрояването...правим го за 500-те местни, щото обидени били. И за пречиствателната станция на Синеморец го правим. Тоя червей Лапачев, за шарани ли ни взима. Тъпото е, че ще го бетонират и връщане назад няма. Там, в Синеморец ми е последната останала надежда за що-годе нормална почивка в БГ- уникална природа, спокойствие, ниски постройки, хубави плажове.

 12. 12 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#10] от "voyko":

  Да, масирана атака срещу нормалността. Новият ще е сламен човек, без конкурс, без компетенции и видимо с Лапачев са шпиц-командата за изпълнение на това безумие...

 13. 13 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 441 Разстроено

  Защо въобще някой се разправя - държавата е обречена и няма връщане към нормално развитие. Оттук-насетне само надолу. Хората с мозък да не спонсорират мутренския бизнес и най-добре да се изнесат. Това са бъдещи руски територии.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Да ги застрояват - реално не виждам гражданско общество, което да се противопоставя разумно на каквото и да било.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Да се очаква масирано присъствие по телевизиите на разни там "разбирачи" алчни пълящи биологични единици от сорта на Каролев да обеснят как ще стане добре и как хазната дори ще се препълни.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Мафията няма насищане. Обществото няма съпротивителни сили да и се противопостави. България е обречена.

 17. 17 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Мръсни мутри спрете! Алчността ви няма граници!

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Весело

  До коментар [#3] от "Gopeто":

  Кои са те, бе Горе? Или нямат земя, или вече са построили и нямат интерест...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  Ами да бетонираме до Резово и да се приключва...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Весело

  До коментар [#19] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Бетонираме югоизточното крайбрежие срещу евентуална турска инвазия по море...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Защо все още няма нито ОУП, нито план за управление на ПП Странджа и какво надробиха Арх. Калин Тихолов и Десислава Терзиева от кабинета на Орешарски - мнение на кмета на Царево:

  https://www.tsarevo.info/novini/2017/04/obshtina-tsarevo-v-plen-na-byurokratsiyata-i-lichnite-interesi/

  Специално за презастрояването:

  "Както сам казахте, много хора се страхуват от презастрояването, включително и местни жители. Факт е, че по Черноморието вече почти няма диви плажове. Как бихте коментирали това – къде според вас е балансът между природа и градоустройство?
  Кинтът на застрояване на първа линия трябва да бъде най-малкото съобразен със ЗУЧК. Там пише, че кинтът е 0.5. Ние тук правим поправка – искаме 0.2. По родното Черноморие такова нещо няма, а в Гърция например е 0.3. Искаме по-малко, за да има абсолютно спокойствие, че няма да се появи грамаден строеж в тази 100-метрова зона, за която всички се притесняват. Това е нещо, което Общински съвет в Царево ще гласува. Но някои хора, които не знаят какво искаме, твърдят други неща."

 22. 22 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ей, разбирачите от жълтите павета, вие освен да ходите на нелегален плаж без душ и тоалетна от какво разбирате? Видели ли сте плана та плачете! Като сте толкава за опазване на природат азащо не отидете да протестирате в Резово, Синеморец, Варавара? Но ви е страх там ще ви покажат как се пази природа и ви е по-лесно от Орлов Мост да се цепите. ЗЕЛЕНА МАФИЯ!

 23. 23 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добре, è в Приморско няма корупция.
  Там просто им дадоха по един декар земя на членовете от ВСС и унищожиха националният парк.
  Чисто и законно.

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Миналата седмица се качих на Йештйедь —1012 m надморска височина, намира се в Североизточна Чехия на 7км от Либерец (до 1945 г. Райхенберг), в така наречената Судетска област.До върха може да се стигне по избор—пеша, с лифт или с кола. Има три междинни паркинга по трасето (100 крони на ден, около 4—5 евро) и един точно на върха, който е безплатен. За 200 крони на върха може да си наемете тротинетка и после да се спуснете до долу или да обикаляте из камънаците. Цените в кафенето на върха са високопланински, демек умножени по три, за хотела също са много весели, но там плащаш за близостта до звездите. Та през част от времето си задавах въпроса, дали ако не беше построен пътя и хотела щеше да е по добре или по зле. За сега не намерих отговора.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Тома Белев: Процедурата не върви по закон"

  Апострофира го Евдокия „Манева: Тома Белев е най-некадърният директор, управлявал природен парк“ - http://radiomilena.com/news/манева-тома-белев-е-най-некадърният-ди-26657/

  И от 2011г. Блиц за мрежата на зелени НПО-та по времето на тройната на Станишев:
  "Дейността им чрез създадените над 50 сдружения и фондации покрива територията на цялата страна, а с участието на Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към Министерството на околната среда и водите пряко оказват натиск и влияят върху всички инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни или публични, пише вестник „Република”...."

  https://www.blitz.bg/obshtestvo/zeleni-balkani-na-toma-belev-oktopodt-na-zelenata-mafiya_news113718.html

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Да се очаква масирано присъствие по телевизиите на разни там "разбирачи" алчни пълящи биологични единици от сорта на Каролев да обеснят как ще стане добре и как хазната дори ще се препълни.
  —цитат от коментар 15 на anty


  До коментар [#15] от "anty":

  За сега при щатния десар Красимир Гергов в БТВ тази сутрин беше Тома Белев. Същият вчера беше при Силва Зерлева...

 27. 27 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Мдаа, след това да се готвят по северното Черноморие. То вече и там се почна, ама не толкова фрапантно и нагло. Некакави промени около шабла и каварна се обсъждат а бяла и обзор почти са се слели от новопостроени хотели и ваканционни селища. Не мога да разбера защо толкова пари се изливат в бетон покрай плажовете а за инвестиции в развойни центрове и технологични производства не се говори!?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Някъде в средата на 90-те един по-възрастен и умен от мен човек ми каза: От Калиакра до Резово всичко ще стане една бетонна стена!- изгледах го с насмешка. Днес се убедих че е бил далновиден!
  До Бургас започва бетонирането на последното незастроено място- свлачищата между Сарафово и Солниците!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Точно планираното бетониране на най-южното крайбрежие беше причина за уволняването на директора на парк "Странджа".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 30. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Точно планираното бетониране на най-южното крайбрежие беше причина за уволняването на директора на парк "Странджа".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 31. 31 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Ясно е, че местните тъпанари, които имат по някоя нива/лозе близо до брега, вече се виждат у Мерцедеси и Айфони. Те са безсилни сами по себе си. Но зад тях стоят "инвеститори" с пари за пране и за това ще бетонЯТ ще се лее.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 32. 32 Профил на zie29558699
  zie29558699
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Тоя лапчев си е герберче и за това е сложен там ....да лапа....

 33. 33 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Мдаа, след това да се готвят по северното Черноморие. То вече и там се почна, ама не толкова фрапантно и нагло. Некакави промени около шабла и каварна се обсъждат а бяла и обзор почти са се слели от новопостроени хотели и ваканционни селища. Не мога да разбера защо толкова пари се изливат в бетон покрай плажовете а за инвестиции в развойни центрове и технологични производства не се говори!?
  —цитат от коментар 27 на tsyrvulan


  Щото хотелите и "ризортите" са изгодно и лесно пране на пари и нищо повече.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 34. 34 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Мутромилиционерланд ще се прекръсти на бетоностан.

  Направо съм бесен, оставка на неноу

 35. 35 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Мутромилиционерланд ще се прекръсти на бетоностан.

  Направо съм бесен, оставка на неноу

 36. 36 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Много ми е мъчно за природата на териториите. Още по-мъчно ми става, като си помисля, че след като бетонират цялото черноморие мутрите ще налазят с бетоновозите още по-нависоко в планините. Тогава вече ще е пагубно!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 37. 38 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1487 Гневно

  "Резово – 106%"

  Що за идиотщина?
  Още едно Резово ли смятат да се строи? Като се знае кои ще бъдат строителите, се започва поредното престъпление по българското Черноморие !!!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 40 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 796 Неутрално

  това, нашто черноморие, само 6-ти американски флот ше го оправи. с ракетите томахок бой,та бой,та бой.....един хотел да не остане.

 40. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Освен брега и поляните застроиха. Там има ли канализация или направо в морето.

 41. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  ....Това са бъдещи руски територии.
  —цитат от коментар 13 на Mark


  Ако нашите предци са разсъждавали така, България изобщо нямаше да съществува!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 43 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 437 Весело

  това, нашто черноморие, само 6-ти американски флот ше го оправи. с ракетите томахок бой,та бой,та бой.....един хотел да не остане.
  —цитат от коментар 40 на scott


  Нема да стигнат....

 43. 44 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Айде, бетонирайте всичко та да мирясате! Последния да загаси лампата,

 44. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Какво очаквате от хора, продали душите си ? Да милеят за природата ? Те милеят само за мамона !

 45. 46 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Не се вълнувайте. до 10 г по нашето Лайноморие ще живеят само руснаци, те са свикнали да живеят в говна! Българите ще са изселени, ще остана мангали за роби.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 46. 47 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 749 Неутрално


  До коментар [#5] от "SaveBG":
  Прав сте в абсолютно всичко, но това не е от сега. В далечната 1875г. дядо Петко Славейков е поставил диагнозата на населението/тогава все още наричано народ/, в съвсем кратка стихотворна форма. която нищо и никой не може да промени. За съжаление.

 47. 48 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#18] от "hamiltonf1":
  Не ги познавам лично. Предполагам, че са истински хотелиери, чиито клиенти са хора търсещи истинско спокойствие и наслада от красотата на тези места, които ходят всяка година поне по веднъж там. Лап(а)чев с неговия алчен зад*ник ще им унищожи бизнеса. Както направи с местните в Царево.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 48. 49 Профил на tha00530630
  tha00530630
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лапчев е като Арнаудов-продажно псе. Видяхме в какво превърнаха квартал Василико и плаж Нестинарка и продължават да строят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK