За ден американците изхвърлят близо 150 000 тона храна

За ден американците изхвърлят близо 150 000 тона храна

© Fabian Bimmer, ReutersАмериканците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или над 400 грама на човек, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА.


Изхвърлената храна е била отгледана върху близо 7% от земеделските земи в САЩ, а за производството ѝ са отишли хиляди милиарди литри вода, се казва в статия, публикувана в научното списание "PLOS ONE". Тази храна съответства и на 30 процента от дневния калориен прием на всеки американец, посочва АФП.


Най-много се изхвърлят плодове и зеленчуци (39%), следвани от млечните продукти (17%), месото (14%) и зърнените храни (12%).
Сред продуктите, които най-малко се изхвърлят, са чипсът, олиото, сладкишите и безалкохолните напитки.


"По-качествените хранителни режими включват по-големи количества плодове и зеленчуци, които се разхищават повече от другите продукти", каза съавторката на изследването Мередит Найлс, която е асистент в Университета на Върмонт.


"Здравословното хранене е важно и носи много ползи, но колкото повече следваме тези режими, толкова повече трябва да осъзнаваме, че се пилее храна", добави тя.


Изследването се опира на правителствени данни и допитвания за разхищаването на храни между 2007 и 2014 г.


Това разхищаване отговаря на реколта, произведена с използването на над 350 000 тона пестициди и над 800 000 тона изкуствени торове всяка година, се казва в изследването.
Сред възможните решения на този проблем се предлага потребителите да бъдат научени по-добре да съхраняват пресните плодове и зеленчуци, а усилията за предотвратяване на хранителното разхищение да се включат в правителствени програми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK