Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Франция ще намали наполовина изхвърлянето на храна до 2025 г.

Франция ще намали наполовина изхвърлянето на храна до 2025 г.

© "Екообщина"До 2025 г. Франция ще намали наполовина количествата изхвърляна храна, предназначена за човешка консумация.


"50% спад на загубите от т.нар. пилеене на храна е огромно количество, но е напълно постижима цел в борбата с проблема, по която вече работим активно." Това обясни Пиер Галио, ръководител на отдел "Потребление и превенция" в Агенцията за околна среда и контрол върху енергията на Франция (ADEME), който представи как френската екоагенцията подхожда към този сериозен проблем на разхищение на храна в държава, където всеки десети французин или гладува, или не се храни пълноценно. Във Франция в момента се изхвърля 10 млн. тона храна ежегодно, или 150 кг на човек годишно. Най-много се изхвърлят зеленчуци, месо и риба.


Галио сподели френския опит в политиките за борба с този проблем, както и подхода на страната му в управлението на отпадъците по време на втория семинар от конкурса "Екообщина".
Планът на Франция за борба с т.нар. пилеене на храна предвижда намаляване на изхвърлянето на храни в домакинствата да е 40%, а в търговските вериги - 30%. Агенцията предлага съдействие за справяне с проблема на различните засегнати страни - домакинства, супермаркети и големи вериги магазини, градове и общини, като им осигурява възможности за диагностициране на загубите от изхвърлянето на храна, както и план за действие. По този начин 10 малки магазина успяват да спечелят 75 хил. евро, спестявайки тези загуби чрез дарения на храни, чийто срок на годност е почти изтекъл. За подобни дарения фирмите получават данъчни облекчения.


Благодарение на колективни действия за борба с изхвърлянето на храна един град с 11 хил. жители успява да намали с 80% своите загуби и да ги вложи за снабдяване със 100% биохрани в училищата, както и да инвестира в градско земеделие, разказа Пиер Галио.


Другите важни стъпки, на които набляга френската екоагенция, са комуникационните кампании и информирането на потребителите как да консумират разумно, без да се презапасяват и да се налага да изхвърлят.


Днес около 3 млн. граждани в страната живеят в райони, където биоотпадъците се събират разделно, цитиран данни на агенцията Галио. Заложената цел е до 2025 г. всички общини да са въвели този вид събиране на биоотпадъците.


Франция ще намали наполовина изхвърлянето на храна до 2025 г.

© Associated Press


Според френския Национален център за независима информация за отпадъците всеки европеец генерира всяка година 550 кг битови боклуци; 90% от тях могат да се рециклират или третират биологично.


Клоди Клодел, отговорник проекти към отдел "Отпадъци" в Европейска метрополия Лил, разказа как там успяват да оползотворят около 98% от битовите отпадъци, които се генерират в региона. Необработвани остават едва 1.9% отпадъците.


Тя посочи, че годишно в Лил и метрополията се генерират около 660 000 т отпадъци, като 61 на сто се създават в домакинствата. В центъра за биоотпадъци на Лил се получава около 20 000 т компост годишно и 3.5 млн. кубически нанометра биогаз, който се продава и приходите от него са около 3 млн. евро.


Заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев посочи, че в страната са изградени 19 инсталации за компостиране на зелени отпадъци, а компостирането е около 9% при 14% за ЕС.


Стефан Александров, старши експерт към дирекция "Управление на отпадъците" в МОСВ, обясни, че над 1.3 млрд. лв. са необхидими за въвеждане на Националния план за управление на отпадъците.


Заместник-кметът за околна среда на Столична община Йоана Христова каза, че генерираният общ годишен отпадък в столицата е 658 000 т, като от тях 356 000 тона постъпват в Завода за механично и биологично третиране. По думите й 84% от отпадъците са оползотворени през 2017 г., което е с две на сто повече от 2016 г. Към септември 2017 г са изработени 6772 т компост от събираните в общината зелени отпадъци

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Хайде дано и не само там!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9228 Неутрално

  Да ''...намали наполовина...'' - ми напомня ония дивите обещания от социализъма !

  [email protected]
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Планът на Франция за борба с т.нар. пилеене на храна предвижда намаляване на изхвърлянето на храни в домакинствата да е 40%, а в търговските вериги - 30%.
  _____________
  Голям оптимизъм! Французите както активно участват като милитаризирани колектори на пришелец от Северна Африка и Близкия Изток , може да се окаже ,че 2025г. няма да имат храна за пилеене и ще правят рилити шоу "Ало Ало 2" с ислямската съпротива по Лазурния бряг!
  Да не говорим ,че халал храната не си я пилеят а се отнасят с уважения към нея!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Някой разбират, че ресурсите на държавите и на Планетата са ограничени-други - не!
  Бъдещето принадлежи на първите!
  Нека плутерското плюене по Макрон започне СЕГА!!!

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Ей това "ЩЕ" ми е любимо още от комунизма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 698 Неутрално

  От ЩЕ до направихме разлика от тука до слънцето .
  Хубаво е че искат ама дали ще го направят ?
  За България мисля че е точно обратно . Храната не се хвърля от домакинствата , а от фирмите .
  Специално за морето ни дето в голямата си част е ол инклузив - ресторантите към хотелите хвърлят тонове и тонове храна на ден .

 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Лукановите и Виденовите времена ни научиха да не изхвърляме храна. Правим си сметка колко ще се изяде и купуваме само толкова. Трябва да се залага на качеството на храната и да се купуват по-скъпи, но по-качествени продукти. Вярно е, че се пазарува по-често, но не се хаби храна и съответно пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK