Екоминистерството дава зелена светлина на "Юлен" да укрепи писта "Томба" в Пирин

Екоминистерството дава зелена светлина на "Юлен" да укрепи писта "Томба" в Пирин

© АрхивМинистерството на околната среда и водите разреши на концесионера на ски зона Банско "Юлен" да укрепи писта "Томба" в Национален парк Пирин. От екоминистерството са преценили, че за това инвестиционно намерение не се налага процедура по оценка за съвместимост.


Това става известно от писмо, разписано от заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков на 20 април тази година, адресирано до изпълнителния директор на концесионера Мая Христоскова и публикувано на страницата на ведомството.


Според проверката на представители на МОСВ инвестиционното намерение за укрепване на склона на писта "Томба" няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони. Преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост, но с изричната уговорка, че решението им се отнася само за заявените параметри в инвестиционното намерение, които ще се извършват само в обхвата на пистата.
Инвестиционното намерение на "Юлен" попада в границите на две защитени зони от "Натура 2000" по смисъла на Закона за биоразнообразието. Проверката на място на МОСВ установява, че предвижданите дейности не противоречат на режима на зона на сгради и съоръжения в Закона за защитените територии и в плана за управление на Пирин и са допустими за изпълнение, пише в писмото. Дейностите според експертите няма да доведат до значително отрицателно въздействие върху околната среда, тъй като ще се извършват в обхвата на пистата, допълват от МОСВ. Не се предвиждали използване на природни ресурси и нови водохващания за питейни или промишлени нужди. Затова инвестиционното намерение не подлежи и на оценка на въздействието върху околната среда, правят заключение от ведомството. Няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони, констатират още от МОСВ


Природозащитници обаче смятат, че случаят с "укрепването" на "Томба" показва за пореден път как в Национален парк Пирин се заобикаля законът, за да се извършва ново пълзящо строителство.


От коалиция "За да остане природа в България" показват карта с планираните действия, на която се вижда, че ерозиралите терени излизат извън границите на пистата "Томба" и припомнят, че за "укрепването" на територии извън пистата трябва преценка по Закона за биологичното разнообразие, защото е свързано с промяна на начина на трайно ползване на земята.


За изграждането на всякакви съоръжения, свързани с инвестиционно предложение за писта, представлява негово изменение и попада в обхвата на Закона за опазване на околната среда.


От екокоалицията подчертават, че тази пистата е изградена в нарушение на решението за оценка за въздействие върху околната среда, няма разрешение за строеж, при прокарването й не е спазена оценка за въздействие върху околната среда на цялата ски зона Банско, която не допуска модифициране на терена с едра строителна техника. Писта "Томба" е до четири пъти по-широка от предвиденото в концесионния договор и общия устройствен план на ски зоната, посочват еколозите в съобщение до медиите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK