Протестът в защита на Пирин вече е и за българското Черноморие

Протестът в защита на Пирин вече е и за българското Черноморие

© Анелия НиколоваПротестите в защита на Национален парк "Пирин" продължават и тази седмица. Тази четвъртък вечер недоволството вече е и срещу назряващите опасности с българското Черноморие. Това съобщават организаторите от коалицията "За да остане природа в България".


В София протестиращите се събират от 18.30 ч. на паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша" (до метростанция НДК). Шествието им ще стигне до Министерския съвет.


Протестни акции са предвидени и в Благоевград, Пловдив,Сливен и Лондон.
Протестиращите настояват за оттегляне на решението на Министерския съвет от края на 2017 г., което дава възможност за строителство в големи територии на парк "Пирин"; оставка на министъра на екологията Нено Димов, предложил това решение; обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията.


С времето исканията на организаторите се увеиличиха. Те искат още оставката на Валери Симеонов като вицепремиер заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация; отхвърляне на поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите; охвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и за разследване на заменките по Черноморието.


Странджа, Корал, Калиакра под заплаха


От коалицията посочват още за последните събития, свързани с рискове от застрояване по Черноморието.


Преди две седмици беше уволнен директорът на природен парк "Странджа" Стефан Златаров. В същото време отново излезе на дневен ред изменението на общия устройствен план на община Царево, който залага застрояване на крайбрежието на Странджа. Изменението предвижда увеличаване на урбанизираните територии в общината с 40%, а тези само в Природен парк "Странджа" - с 20%.


Природозащитниците посочват, че се провежда обществена консултация само на доклада за оценка на въздействието върху европейската екологична мрежа "Натура 2000", а не на целия доклад за екологична оценка, както изисква Законът за опазване на околната среда и решение от 2014 г. на екоминистерството.


Те наблягат, че при 835-те декара нови урбанизирани площи в Природен парк "Странджа" продължава да се предвижда застрояване в зона А и Б от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Планира се и застрояване на дюните на Корал. Миналата седмица част от тях бяха заградени като частна собственост, а по закон могат да бъдат само държавна, припомнят от коалицията.


МОСВ предложи да изключва площи от резерват в България, като е предложено намаляване площта на резерват Калиакра с цел допускане на концесионер на плажа в залива Болата и паркинга на крепостта Калиакра. В обществените консултации организации от коалицията "За да остане природа в България" са предложили компромисен вариант, който изключва плажа Болата да се отдаде на концесионер. Очаква се решението на екоминистъра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK