Министерството на туризма ще премахне оградата на плажа на "Делфин"

Министерството на туризма ще премахне оградата на плажа на "Делфин"

© ДневникМинистерство на туризма ще предприеме всички законосъобразни действия, за да бъдат премахнати издигнатите от концесионера ограждения на плаж "Делфин". Това заяви Радиана Симеонова-Йонова от отдел "Управление на морските плажове" на ведомството в репортаж на Би Ти Ви от мястото.


Симеонова уточни, че по закон концесионерът няма право да поставя никакви ограждения на плажната ивица, било то и декоративни. Тя направи уговорката, че в момента тече проверка, която да установи дали оградата се намира на територията на плажа, или попада в друга собственост. След нея ще бъде издадено предписание за премахване.


"Към момента тук на място се вижда, че огражденията не би трябвало да ги има", каза в отговор на въпрос представителят на министерството и увери, че ведомството ще направи всичко за удобството на плажуващите.
Във връзка със сигнали на граждани за ограничаване на свободния им достъп до плажа и за строителни дейности там преди ден отговорните институции направиха проверка на място. Проверката установи, че заграждението не препятства достъпа до плажа.


"Поставената сега ограда е декоративна и не ограничава достъпа до плажа. Миналата година беше установена и премахната стълба, която беше незаконна и не трябваше да се намира на мястото", обясни пред инж. Тонка Атанасова от РИОСВ – Бургас. През май миналата година наемателят изгради масивна дървена стълба до плажа без нужните разрешителни. Без изискваните документи той започна да строи и дървеното си заведение.
Непосредствено преди изграждането на стълбата, но отново на същото място, бяха изсечени дърветата и растителността – част от Природен парк "Странджа". Наемателят отрече да има връзка със сечта, а разследването на прокуратурата не стигна до извършителя.


Концесионерът от своя страна също повтори, че това не е ограда, че е декоративна. "Ако в това ограждение е заровено кучето, няма проблем до два-три дни работниците да я премахнат", каза Йордан Тодоров.


Какво още на "Делфин": Заведение, чадъри и водни атракции


От репортажа се вижда и издигната дървена къща с големи прозорци и тераса, която наподобява вила за почивка на плажа.


Според концесионера Йордан Тодоров обаче постройката ще служи за осигуряване задължителните дейности на плажа, ще има и медицински пункт със стая за прегледи. Тодоров съобщи, че за летния сезон предвижда на плажната ивица да има и заведение, чадъри и шезлонги и водни атракциони.


По думите му проблемът е, че плажуващите на този плаж, които се събличат голи и се забавляват по типичен за тях начин, се притесняват, че други хора ще започнат да го посещават и искат да остане "частен за тях".


Кметът на Царево Георги Лапчев пък заяви, че става дума за "фалшиви сигнали" и "фалшиви новини". Недоволните от строителството и ограничаването на достъпа граждани Лапчев определи като "една малка група плажуващи, които са си заплюли плажа като свой и не искат никой да им нарушава спокойствието", коментира Лапчев и допълни, че той не е техен.


Според него традиционно плажуващите преминават през общинска собственост, за да стигнат до плажа, а нямат право да го правят. Така той мотивира искането на община Царево пред РИОСВ - Бургас, за прокарване на трасе до плажа. Изискано е становище от дирекцията на ПП "Странджа", за да се намери най-подходящото място за осигуряване на пешеходния достъп към плажа.


В доклада по проекта за промени в общия устройствен план на Царево се констатира, че в района на "Делфин" има местообитания от защитена зона "Странджа" над плажа, както и зараждащи се подвижни дюни на къмпинг "Делфин" и т.нар. сиви дюни на самия плаж . До момента наличието на дюни в местността се отричаше.


Плажът на къмпинг "Делфин" беше един от последните диви и нудистки плажове по Южното Черноморие. Миналото лято той беше даден на наемател – на пловдивското дружество "Тива интернешънъл" със собственик Йордан Тодоров. Фирмата "Тива интернешънъл" искаше да ограничи достъпа за нудистите на плажната ивица и за целта постави табела, на която беше написано, че плажът не е нудистки. Отново там полицията наложи първа глоба на нудист за непристойно поведение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK