Съдът отмени решението на министъра, планът за Пирин трябва да мине през екооценка

Съдът отмени решението на министъра, планът за Пирин трябва да мине през екооценка

© Надежда Чипева, КапиталВърховният административен съд излезе днес с решение, че трябва да има екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин". Тричленният съдебен състав отмени решението на министъра на околната среда и водите от 1 март 2017 г., с което тогавашният служебен екоминистър разпорежда да не се извършва екологична оценка на проекта.


Мотивът за отмененото от съда решение е, че при прилагането на актуализирания план за управление "няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда".


Съдът връща преписката на административния орган за ново произнасяне съобразно мотивите на решението. Решението на ВАС може да бъде обжалвано с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в срок от 14 дни.
Планът за управление на Национален парк "Пирин" съдържа предвиждания в областта на туризма, горското стопанство и биоразнообразието и от това следва задължително да бъде подложен на екологична оценка по силата на чл. 3, ал. 2 от Директива 2001/42/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 27.06.2001 г., пише в част от мотивите на жалбоподателите, сред които е международната природозащитна организация WWF, Асоциацията на парковете в България и Тома Белев.


Те настояват за отмяна на оспореното решение на министъра и защото е постановено при съществени нарушения на административнопроизводствените правила и на закона.


Междувременно обаче кабинетът избърза да гласува промени за план за управление на Пирин на заседание между празничните дни - 28 декември 2017 г., с които позволи строителство на спортни съоръжения в ски зоната и на водохващания за питейна вода в 48% от територията на парка (текстът на промените съдържа неточности и пропуски, които дават възможности за различно тълкуване на плана в бъдеще). Измененията са съществени за функционирането на намиращия се под закрилата на ЮНЕСКО парк и са направени отново без да се оцени как новите дейности ще се отразят на околната среда.


И в този случай всички природозащитни организации в коалиция "За да остане природа в България" настояват за идентична екологична оценка на промените в стария план на Пирин. Но правителството и ресорният министър Нено Димов категорично отказват до момента да изпълнят тази задължителна процедура с аргумент, че оценка за въздействие върху околната среда се правела само когато има заявено инвестиционно намерение, а такова в момента липсвало.Като мотив за негативното си становище Димов обичайно изтъква, ч е в плана липсват каквито и да било действия и инвестиционни намерения, а става дума само за въвеждане на режими, които не трябва да се оценяват.


В същото време целта на екологичната оценка на план за управление на национален парк е да установи възможните рискове за защитените територии и околната среда в парка. При положение че сегашните изменения разрешават нещо, което преди е било забранено, а именно строителство на ски съоръжения и писти в определени зони, е редно тази съществена промяна да бъде подложена на анализ и оценка.


Брюксел също държи на екооценката на плана


В края на миналата година и от Европейската комисия в писмен отговор на запитване по казуса, отправено от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, също заявиха, че българската държава трябва да подложи на екологична оценка промените в плана на Пирин в изпълнение на европейското законодателство.


"България като държава - членка на Европейския съюз, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, които могат да засегнат зона от мрежата "Натура 2000" (такава зона е Национален парк "Пирин"), се подлага на оценка за въздействие върху околната среда в съответствие с европейското законодателство. Това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности", пише в писмото на Кремлис.


"Ако кабинетът отхвърли задължението да направи необходимата екологична оценка, това би било съзнателно погазване на европейското законодателство и ще доведе до ответната реакция - процедура срещу България за нарушение на правото на ЕС. А това е впечатляващо слаб начин да се стартира българското европредседателство", коментират в свое становище от природозащитниците.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Ще се научат на законите по трудния начин. Чакам защитниците на кривиците на властващите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Браво !
  Властаващите трябва да свикват, че в правова държава решения на крак не се взимат !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 659 Гневно

  Толкова ли е трудно да се спазват регламентите?
  Толкова ли е лесно да се дава концесия на офшорки????

  Продавате се за жълти стотинки и един ден децата ни ще го плащат с лихвите.
  Не остана частица от България да не е разрушена,презастроена и бетонирана.

  Но така ще е при положение,че законите са с вратички.отделен е въпроса и за интерпретирането им.


  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  То и Хитлер си беше избран законно и си започна война полузаконно и видяхме какво стана....50 млн убити. Това че успешно жунглираш със законите не те прави добър. Факт е че докато Белев ни "спасява" от лифта в Европа построиха десетки. Всеки малко що годе мислеш човек си задава въпроса чии интереси защитава Белев???

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#4] от "tug16553936":

  Това дава ли право на нено да пренебрегва и дерогира Закона ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 7 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Когато съдът ти покаже среден пръст, глупако!

 7. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Бойко, този още ли го държиш ???

 8. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Има надежда.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 9. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Бойко, този още ли го държиш ???
  —цитат от коментар 8 на 442


  Намерил към кой да се обръща!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 11 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Г-н Нонев, аз бих си подал оставката след такова решение! Да видим?

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 11. 12 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Браво!Най-после им светна на статуквото!

 12. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Ако екооценката потвърди, че няма нарушения, какво ще се прави?

 13. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Борисов си има приоритети, Пирин и Рила не са сред тях, а като опция може да включи и Пеевски в спасяването си :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 15 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#1] Факт е че докато Белев ни "спасява" от лифта в Европа построиха десетки. Всеки малко що годе мислеш човек си задава въпроса чии интереси защитава Белев???
  —цитат от коментар 4 на tug16553936


  Щом си "малко мислещ човек", нормално е да те мъчи този въпрос. Хубаво е, че сподели.
  Юлен е ошфорка регистрирана в Кипър... България не печели нищо от тази концесия... Нека си строят пистите и лифтовете там, в Кипър. Там си нямат нито писти, нито лифтове.

 15. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  А кавалкадата еколози, кога ще се сетят за небетонираното, все още Черноморие?! А за Закона, за същото, който "стои" в проект, май от 13 години? Или пак "сушата, кишата и Гришата са виновни на Оправниците ни, докато се оправят?!
  Браво че ВАС е реагирал адекватно, според Закона!

 16. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  Честно казано не очаквах от ВАС решение в полза на гражданското общество, но е още малко раничко за радост:

  " Решението на ВАС може да бъде обжалвано с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в срок от 14 дни."

  А горната инстанция наистина прави обрати, особено по чувствителни за олигархията въпроси. Дано ме опровергаят, ще съм искрено радостен ! Може пък просто това да е начина правителството да се изхлузи по терлици от казуса, който ни надроби. Коронен номер на управляващите...както и да е - добро е !

 17. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#4] от "tug16553936":". Факт е че докато Белев ни "спасява" от лифта в Европа построиха десетки. Всеки малко що годе мислеш човек си задава въпроса чии интереси защитава Белев??? "

  Интересно, чии ли?! И теб, със сигурност, не те "спасява", ама представи си, спасява национални интереси, не на офшорки, с "неизвестен собстеник", баджанак! И там, дето казваш, в Европа, никой няма и да помисли да наруши закона, камо ли да го наруши, щото го чакат с наточени калъчки! А ние казваш, не сме в Европа, та тук може да си развяват байрака разни Цековци!
  Аз съм за построяване на ски писти и хотели, но при спазване на законите и без погазване правата на обикновените граждани! Инвеститорите в Европа спазват законите, но тук също е Европа!

 18. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Те ти Симеонов спасовден.

 19. 20 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Дай боже повече такива справедливи присъди, че засега са голямо изключение

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 20. 21 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Неутрално
 21. 22 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#13] от "stedim":

  Помисли - игнорират я, т.е. не искат да се прави! Защо? Едва ли ще съответства на интересите на офшорката.

  Sic transit..
 22. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Весело

  Нено плаче, Пирин пее.

 23. 24 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Значи все пак приемането на плана е в противоречие със закона!
  Какво сега да кажем за поредица от настоящи и бивши управляващи които лъгаха българското общество че всичко било законно? Сега зелените ли са мафия или управляващите?

 24. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Съдът отмени решението на министъра, планът за Пирин трябва да мине през екооценка

  Всички ония тъпанари , без извинение , които ореваха орталъка , мваршируваха с банските протестъри , , оня пинокио - Валерката , който се угои като коледно прасе от муфтата по банскалииските механи , , разсилния папконосител цветанов , всички , които се клеха че правото е на страната за желаещите лифта ,барабар и начело с Простия , да се изметат от всички медии с поставяне на черен печат . Простия да изрита Нено от министерството , да се извини на спортната общественост , която заблуждаваше и обещаваше , че само едно лифтче да се прокара, после и клозет няма да разреши да се построи . Да си посипят главите с пепел и да млъкнат . За да настъпи мир в планината ..

 25. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  То това решение към момента е без значение. То не касае идиотията от края на миналата година. Но на база на него, ще има кофти изненада.

  Е така, некои експерти да слушат, когато някой им пише нещичко..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 27 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Ами не бързайте да се радвате, че има и втора инстанция! А ако и тя така мине, не се чудете, ако Нено Димов и Миро Калугеров излязат и заявят, че те винаги това са твърдели и тази теза са застъпвали, а на обратното са били екологичните организации и специално Тома Белев, които са спъвали с политически мотиви високо експертната и високо научната работа на Нено.

 27. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  секи 4ти км

  Може да мине, а може да не.
  Правилно!
  Среда - без околна, е за никъде.

  "Съдът отмени решението на министъра, планът за Пирин трябва да мине
  през екооценка"

 28. 29 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Глупости, глупаци.
  Отвратителни зелени кхмери.

 29. 30 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Порпуснах да добавя - комунисти.

 30. 31 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#13] от "stedim":

  Въпросът не е в това какво ще е заключението от оценката, а в това, че такава трябва да се направи.

 31. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Порпуснах да добавя - комунисти.
  —цитат от коментар 30 на еко  Да, комунисти са герберите - Мутрагена, Тетка и още 18 такива от ПГ на ГЕРБ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 33 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  как другояче да се нарече този гнусен процес на надлъгване с обществото в интерес на определени олигарси?

  политическа проституиция от най-долен порядък!

  бедна държава с богати, проституиращи политици!

 33. 34 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "stedim":

  Ще се шпстрои ново банско или ДВЕ. Ако не стигнат на туристите ще сринат планината и ще изкопаят ново море...

  www.soundcloud.com/x2805
 34. 35 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#16] от "batzdravo":

  https://www.facebook.com/events/1798641083526629/

  Не е зле като пишеш да погледнеш и от другата страна. Иначе просто си един тъпанар.

 35. 36 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Наистина радващо решение на административния съд!

  То е поредното решение в полза на гражданското общество (нека не забравяме и отмяната от съда на изсмуканата от пръсти формула за сградната инсталация при парното). Остава да се надяваме, че и сред петчленните състави ще се намерят доблестни съдии.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK