Съдът отмени решението на министъра, планът за Пирин трябва да мине през екооценка

Съдът отмени решението на министъра, планът за Пирин трябва да мине през екооценка

© Надежда Чипева, КапиталВърховният административен съд излезе днес с решение, че трябва да има екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин". Тричленният съдебен състав отмени решението на министъра на околната среда и водите от 1 март 2017 г., с което тогавашният служебен екоминистър разпорежда да не се извършва екологична оценка на проекта.


Мотивът за отмененото от съда решение е, че при прилагането на актуализирания план за управление "няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда".


Съдът връща преписката на административния орган за ново произнасяне съобразно мотивите на решението. Решението на ВАС може да бъде обжалвано с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в срок от 14 дни.
Планът за управление на Национален парк "Пирин" съдържа предвиждания в областта на туризма, горското стопанство и биоразнообразието и от това следва задължително да бъде подложен на екологична оценка по силата на чл. 3, ал. 2 от Директива 2001/42/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 27.06.2001 г., пише в част от мотивите на жалбоподателите, сред които е международната природозащитна организация WWF, Асоциацията на парковете в България и Тома Белев.


Те настояват за отмяна на оспореното решение на министъра и защото е постановено при съществени нарушения на административнопроизводствените правила и на закона.


Междувременно обаче кабинетът избърза да гласува промени за план за управление на Пирин на заседание между празничните дни - 28 декември 2017 г., с които позволи строителство на спортни съоръжения в ски зоната и на водохващания за питейна вода в 48% от територията на парка (текстът на промените съдържа неточности и пропуски, които дават възможности за различно тълкуване на плана в бъдеще). Измененията са съществени за функционирането на намиращия се под закрилата на ЮНЕСКО парк и са направени отново без да се оцени как новите дейности ще се отразят на околната среда.


И в този случай всички природозащитни организации в коалиция "За да остане природа в България" настояват за идентична екологична оценка на промените в стария план на Пирин. Но правителството и ресорният министър Нено Димов категорично отказват до момента да изпълнят тази задължителна процедура с аргумент, че оценка за въздействие върху околната среда се правела само когато има заявено инвестиционно намерение, а такова в момента липсвало.Като мотив за негативното си становище Димов обичайно изтъква, ч е в плана липсват каквито и да било действия и инвестиционни намерения, а става дума само за въвеждане на режими, които не трябва да се оценяват.


В същото време целта на екологичната оценка на план за управление на национален парк е да установи възможните рискове за защитените територии и околната среда в парка. При положение че сегашните изменения разрешават нещо, което преди е било забранено, а именно строителство на ски съоръжения и писти в определени зони, е редно тази съществена промяна да бъде подложена на анализ и оценка.


Брюксел също държи на екооценката на плана


В края на миналата година и от Европейската комисия в писмен отговор на запитване по казуса, отправено от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, също заявиха, че българската държава трябва да подложи на екологична оценка промените в плана на Пирин в изпълнение на европейското законодателство.


"България като държава - членка на Европейския съюз, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, които могат да засегнат зона от мрежата "Натура 2000" (такава зона е Национален парк "Пирин"), се подлага на оценка за въздействие върху околната среда в съответствие с европейското законодателство. Това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности", пише в писмото на Кремлис.


"Ако кабинетът отхвърли задължението да направи необходимата екологична оценка, това би било съзнателно погазване на европейското законодателство и ще доведе до ответната реакция - процедура срещу България за нарушение на правото на ЕС. А това е впечатляващо слаб начин да се стартира българското европредседателство", коментират в свое становище от природозащитниците.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK