Мерките срещу замърсителите в "Монтюпе" са обнадеждаващи, но не са достатъчно, смята Нено Димов

Мерките срещу замърсителите в "Монтюпе" са обнадеждаващи, но не са достатъчно, смята Нено Димов

© Цветелина Николаева, КапиталОбещаващи, но не достатъчни. Така министърът на околната среда и водите коментира за момента мерките за ограничаване на специфични замърсители, предприети от завода за автомобилни части "Монтюпе" в Русе.


Димов се срещна с представители на завода в крайдунавския град, за да провери изпълнението на мерките от инвестиционната програма на дружеството за ограничаване разпространението на специфични замърсители във въздуха и изграждането на пункт за собствен мониторинг.
С изпълнението им дружеството се ангажира пред министър Димова миналата година.


Димов посочи, цитиран от БТА", че "Монтюпе" е инвестирало 7 млн. евро в подобряване на екологичното състояние в четири основни направления. Дружеството е изградило непрекъсната мониторингова система, която да мери основните потенциални замърсители на завода в реално време. От три дни се измерва фенол, като предстои да бъдат включени за следене още пет специфични вещества - бензен, толуен, ксилен, нафталин, орто и паракрезол.
Екоминистерството е поставило от началото на месеца своя мониторингова станция на километър от завода в посока Русе. Тя мери успоредно три от веществата, като до момента не отчита замърсяване. Данните от двата пункта ще бъдат сравнявани.


В завода е увеличена аспирацията на част от сърцарните машини, а до края на годината това трябва да се направи за всички останали. Ограничени са неорганизираните емисии на един от каруселите чрез модификация на аспирационната система. До края на годината това предстои за още два от каруселите, а до края на 2019 г. - за всички. В две халета са монтирани покривни охладители, които също ограничават неорганизираните емисии. Разрешеното поставяне от МОСВ на биофилтри трябва да бъде завършено до началото на идната година.


По думите на министъра комплексът от тези мерки би трябвало окончателно да реши проблема. Според него на този етап има подобрение, но всичко още е в начална фаза.


Димов заяви, че контролът ще продължи да бъде засилен, ще се настоява за изпълнението на всички мерки, а ако има нарушения, ще се налагат санкции. Държавата действа и налага глоби, като последната е отпреди няколко дни, каза той.


Представители от гражданска група "Русенци за природата" бяха пред сградата на регионалната екоинспекция и разпънаха плакати в защита на Национален парк "Пирин". Димов коментира пред журналисти, че задача на министерството е да намери баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Малко предистория: атаките срещу Монтюпе започнаха след като бившият френски посланик отвори темата за "гнилите ябълки". Понеже русенци са изключително наивни хорица, веднага клъвнаха на мащабната пропаганда, организираха се "граждански движения", искания за чист въздух и какво ли още не. В същото време РИОСВ - Русе беше под натиск да изфабрикува някакви нарушения спрямо завода, които логично падаха в съда. Тези които не паднаха, се отнасяха до организацията на производството вътре в помещенията, и не касаеха изпускане на вещества в атмосферата, просто защото РИОСВ няма техника, с която да замерва подобни вещества.

  Един от най-фрапиращите случаи за констатирано нарушение беше когато от инспекцията изпратиха двама служители за да душат въздуха около завода, и така било установено замърсяване.

  В същото време от години се спъва закупуването на мобилна лаборатория, която може да установи с точност кой и къде замърсява. За справка - край Русе има около 20 завода за преработка на масла, петролни продукти и битова химия.

  Засега е удобно наивниците да бъдат насъсквани срещу "лошите французи" всеки път, когато в ромската махала започнат да палят незаконни сметища и автомобилни гуми. Срещу които, естествено, не се прави нищо, защото как така ще разваляме рахатлъка на електората.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5491 Неутрално

  До коментар [#1] от "Grimalkin":

  Не е ли време нено да освободи креслото ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Засега е удобно наивниците да бъдат насъсквани срещу "лошите французи" всеки път, когато в ромската махала започнат да палят незаконни сметища и автомобилни гуми.
  —цитат от коментар 1 на Grimalkin


  Ахам, значи французите могат да си правят каквото си поискат и си остават добрички, белички. Ех, да бяха руснаци инвеститорите, колко праведен грях и еко протести по жълтите павета щяха да отнесат.

 4. 4 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Ахам, значи французите могат да си правят каквото си поискат и си остават добрички, белички. Ех, да бяха руснаци инвеститорите, колко праведен грях и еко протести по жълтите павета щяха да отнесат.
  —цитат от коментар 3 на Stanko


  Да преговорим - ако имаше интерес да се установи кой къде и с какво замърсява, нямаше да се спъва закупуването на мобилна лаборатория за изследване качеството на въздуха. Защото тия алабализми видяхме че не минават в съда.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 5. 5 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 706 Неутрално

  А Унгария до година-две ще прави по 1000 мерцедеса на ден. Засега "само" по 500. Но тук - бой по империализма. Впрочем, какво е положението със замърсяването на Бургас от Лукойл? Тома Белев ще се активира ли по тая линия? Нено Димов да прочете долното:

  "Германският автомобилен концерн Mercedes-Benz обяви, че ще построи втори завод в Унгария до края на десетилетието. Инвестицията ще е 1 млрд. евро и ще бъдат създадени 2500 работни места, съобщава AP. Производственият мениджър в Mercedes-Benz Cars Маркус Шафер обясни, че ще бъде използван гъвкав производствен процес, което ще дава възможност поточната линия бързо да се приспособява към различни индустриални процеси.
  Близо до първия завод
  Германската компания отвори първия си завод в Унгария в град Кечкемет през 2012 г. Досега от поточната линия са излезли над 500 хил. компактни автомобила с предно задвижване от моделите CLA и CLA Shooting Brake, от които 180 хил. през миналата година. В предприятието работят над 4 хил. души. Новият завод ще се намира също в Кечкемет и се предвижда при пълен капацитет да се произвеждат 150 хил. коли годишно.
  Според autonews.com от Daimler засега не уточняват кои модели ще се произвеждат във второто предприятие. Компанията заявява, че това ще е първият й завод, в който ще могат да се сглобяват и компактни модели, и седани. Това ще добави гъвкавост на производствената мрежа на компанията, тъй като в момента тя произвежда седани основно в Германия и Китай. Mercedes се стреми да натовари напълно заводите и се стреми да разшири производствените си мощности в Германия.

  Подкрепа от държавата /На вниманието на Борисов и нено Димов!/
  Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че правителството е предложило на германската компания субсидии за 12.9 млрд. форинта (46 млн. долара) за завода.
  През периода януари-май автомобилният сектор е осигурил 31% от промишленото производство на Унгария. Унгария е привлекателна за автомобилните компании - Audi е инвестирала над 8 млрд. евро от 1993 г., японската Suzuki и американската General Motors също имат свои предприятия." Край на цитата.

 6. 6 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 945 Неутрално

  [quote#3:"Stanko"][/quote]

  Точно обратното, срещу европейски компании голям го вадят, ама срещу руснаци по тихи от мишки. Пример всекидневното замърсяване на въздуха, почвите и водите на Бургас . Там пре стотици руски комини, главен заподозрян е винаги ЕДИН австрийски комин.

 7. 7 Профил на golemi_qica
  golemi_qica
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#4:"Grimalkin"][/quote]

  Виж за мобилната лаборатория е така,но нека не се хлъзваме по наклонената плоскост как русенци били толкова наивни хорица и се подлъгали лесно по пропагандата.Сега цеха е затворен и олепен и пиле не може да прехвръкне,но когато работеше ако те оставе да пренощуваш само две нощи близо до завода друга песен ще запееш.Големият проблем беше при чистенето на алуминиевите сърца с вуздух с висока температута и пръскането им с химикали за по бързото отделяне и втвърдяване,при което се отделя букет от отрови.Много от хората там нямаха и един зъб в устата си но това им е най-малкият проблем.А купона е когато зимата тези отрови стихнат града или отсреща град Мартен.В комбинация с нормалните за сезона пушъци от отоплението на твърдо гориво става красота.

  “Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.”
 8. 8 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#4:"Grimalkin"]
  —цитат от коментар 7 на golemi_qica
  Виж за мобилната лаборатория е така,но нека не се хлъзваме по наклонената плоскост как русенци били толкова наивни хорица и се подлъгали лесно по пропагандата.Сега цеха е затворен и олепен и пиле не може да прехвръкне,но когато работеше ако те оставе да пренощуваш само две нощи близо до завода друга песен ще запееш.Големият проблем беше при чистенето на алуминиевите сърца с вуздух с висока температута и пръскането им с химикали за по бързото отделяне и втвърдяване,при което се отделя букет от отрови.Много от хората там нямаха и един зъб в устата си но това им е най-малкият проблем.А купона е когато зимата тези отрови стихнат града или отсреща град Мартен.В комбинация с нормалните за сезона пушъци от отоплението на твърдо гориво става красота.[/quote]

  Като стана дума за наивните русенци, в този пост има 6 твърдения, 5 от които са 100% измислица.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  Обнадеждаващи или обещаващи. Не е все едно и също.

 10. 10 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 461 Весело

  До коментар [#8] от "Grimalkin":

  Нали - няма нищо по-хубаво рано сутрин всичко да ухае на деказол.
  Значи да ти река - не русенци посочиха и нарочиха Монтюпе за виновник. На всички е ясно, че замърсителят не е един и исканията са за чист въздух, не само покрай Монтюпе.
  Та туй за наивността не го тиражирай. Още повече, че акциите на протестиращите съвсем не бяха масово и спонтанно споделени от останалата част на градонаселението.
  Има една местна върхушка дето се е окопала много здраво и дели окопите с точно също тези замърсители. Само дето от Монтюпе явно не са пожелали и те да се включат. Та, ей за това се бави лабораторията и това е обществена тайна.

 11. 11 Профил на golemi_qica
  golemi_qica
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "Grimalkin":

  Виж сега пак ти казвам няма никаква връзка между гнилите ябълки,френският посланник/бившият/и проблема с Монтюпе.А и те са един от няколкото замърсители.А може би първо да попитам ти от Русе ли си ако не е тайна?Дишаш ли русенския въздух сутрин и вечер?

  “Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.”
 12. 12 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  [quote#3:"Stanko"]
  —цитат от коментар 6 на dorn
  Точно обратното, срещу европейски компании голям го вадят, ама срещу руснаци по тихи от мишки. Пример всекидневното замърсяване на въздуха, почвите и водите на Бургас . Там пре стотици руски комини, главен заподозрян е винаги ЕДИН австрийски комин. [/quote]

  Батка, ти да видиш каква координирана атака беше срещу Полисан задето тръгнаха да инсталират халета за хидрокрекинг с голям капацитет. Това сериозно щеше да застраши монопола на рушняците, а Марешки вече купуваше гориво от тях и без това. Откачиха батка. Впрегнаха цялата държавна машина. Целото русороби-ГЕРБ се впрегна воглаве с ДАНС, НАП и прочее. Отделно руските еко-нпошки от североизтока. Това щеше да даде хляб на 500-1000 човека и да утрепе монопола на Лукойл. Ама такива неща не стават у гербав булгаростан.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  И апропо у русето най-големите замърсители са 1) мангалите от Селеметя - верни гласоподаватели на гербавите, зимата горят боклук и тровят точно както в София 2) Едната (дали не станаха две) измислени фабрички за пиролиза на стари автомобилни гуми, те са пак гербави фирмички и РИОСВ ги пусна дори без ОВОС, щото няма нужда разбираш ли и 3) Лубрика и Астра Биоплант дето тровят Мартен, не Русе и Оргахим дето трови съвсем инцидентно и рядко. Това казано, в Русе има доооооста индустрия, там живеят от индустрия и логистика и в това няма нищо лошо, аз им предвиждам доста светло бъдеще, в смисъл че няма да се учудя ако до 10-20 години минат Бургас, само защото са инициативни копелета, колкото и да са изстрадали, просто не се хлъзват за мутряшки глупости и евтини дрънкулки и не са прости хора. И това трябваше да е станало отдавна, просто не е станало досега само защото държавата е тотално корумпирана и малоумна и бутафорията, цирковете и русоробщината на всички нива е на висок левел.

  Обичам да грухтя и плюскам.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK