И на плажа в Каварна кипи строителна дейност

И на плажа в Каварна кипи строителна дейност

© фейсбук/Tsonko TsonevНа централния плаж на Каварна този уикенд са започнали активна строителни дейности. За това сигнализира бившият кмет на града Цонко Цонев, който публикува снимка в профила си във фейсбук на голям изкоп с дълбочина един метър, който е бил направен преди ден.


По думите му изкопът ще бъде бетониран, за да се изгради басейн към хотела в близост. "Това не е преместваем обект, става дума за строителна дейност, която е абсолютно забранена на плажа," обясни за "Дневник" Цонев.


Той разказа, че в понеделник на обяд е посетил отново плажа с журналисти и работниците са се представили като туристи и са избягали от обекта.
Според него отговорен за строителните работи е наемателят на плажа и собственик на хотела и ресторанта в близост Валентин Николов-Цуцко - местен бизнесмен, приближен на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов от скандала "Суджукгейт".


"В момента на плажа са именно неговите работници, те са същите, които довършват и хотела в близост. Той е наемател на тази част на плажа", обясни Цонко Цонев.


"Дневник" изпрати писмени въпроси и потърси за коментар Министерството на туризма, кмета на Каварна Нина Ставрева, както и общината, РИОСВ и МОСВ. Отговор от институциите обаче все още няма.


В момента тече и процедура – по искане на община Каварна, с която екоминистерството да извади от територията на резерват "Калиакра" плажа Болата и паркинга пред нос Калиакра, с мотив "да бъдат защитени интересите на хората от с. Българево и да бъде създадена възможност за развиването на туризма в този район". Преди началото на този летен сезон вече има няколко сигнала за ограничаване достъпа до плажа на Делфин и Корал.


Подготвя се приемането на нов общ устройствен план на Царево, който залага строителство в природен парк Странджа, като основно то е концентрирано до морето и засяга последните незастроени и красиви кътчета на Южното Черноморие като Синеморец, Резово и Варвара. Докато тече общественото обсъждане на плана за Царево, дългогодишният директор на природен парк "Странджа" инж. Стефан Златаров, известен с премахването на незаконния комплекс "Златна перла", беше уволнен дисциплинарно от Изпълнителната агенция по горите. На предишното обсъждане през 2008 г. на плана за Царево, Дирекцията на природен парк "Странджа" беше единствената държавна институция, която гласува "против" на Висшия експертен екологичен съвет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK