"Преместваем басейн" е причината за големия изкоп на плажа на Каварна

"Преместваем басейн" е причината за големия изкоп на плажа на Каварна

© фейсбук/Tsonko TsonevБасейн ще бъде монтиран в т.нар част 1 от плажа "Каварна", точно пред хотел "Роял гранд хотел". Това са установили от екоинспекцията на Варна при проверка на място в понеделник. Поводът за проверката е направеният този уикенд голям изкоп на плажа, за който сигнализира бившият кмет Цонко Цонев.


От РИОСВ - Варна, отговориха на "Дневник", че "поставянето на басейна" е съгласно одобрена "схема за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, в това число и допълнителни търговски площи". Не става ясно обаче как един басейн влиза в дефиницията на "преместваем обект".


Според Цонко Цонев изкопът ще бъде бетониран, за да бъде изграден басейнът. Ако е преместваем, би трябвало басейнът да е надуваем, за да може да се премести, коментира още Цонев.
"Това не е преместваем обект, става дума за строителна дейност, която е абсолютно забранена на плажа", обясни пред "Дневник" Цонев.


Схемата за поставянето му е разписана от министъра на туризма Николина Ангелкова и е свързана с концесията на плажа.


Концесионер на плажа е Валентин Николов-Цуцко, който е и собственик на хотела и ресторанта на плажа. Той е местен бизнесмен, приближен на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов от скандала "Суджукгейт".


Територията не попада в границите на защитени територии, са установили проверяващите, като се позовават на справка в Регистъра на защитените природни обекти в териториалния обхват на РИОСВ - Варна, и наличната към момента цифрова информационна система за защитените зони от екологичната мрежа "Натура 2000" по смисъла на Закона за защитените територии и защитени зони, обявени по реда на Закона за биологичното разнообразие.


"Дневник" очаква отговори на въпроси по темата от община Каварна и от Министерството на туризма.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK