Свлачището в Плетена застрашава нови къщи

Свлачището в Плетена застрашава нови къщи

© Ерол ЕроловСтрахът в село Плетена, което се намира на около 30 километра от Гоце Делчев, заради активизирало се в началото на 2015 година свлачище все още не е преминал.


Пред "Дневник" местните разказаха, че се опасяват от факта, че свлачището продължава да работи и застрашава сериозно къщи и главната улица в селото. То вече е "изяло" на три четвърти от пътя, водещ до детската градина и училището. Около 200 души преминават ежедневно по него с реална опасност за живота им.


Каменни зидове вече са се наклонили опасно над най-засегнатата улица и има опасност всеки момент да паднат. А с тях ще повлекат и нови къщи. Настилката по улицата е нагъната като хармоника и продължава да се разрушава.
Свлачището в Плетена застрашава нови къщи

© Ерол Еролов


Най-засегната е къщата на семейството пенсионирани учители Руси и Руска Къдреви. Допреди около два месеца нещата при тях били що-годе спокойни, но след поредните дъждове свлачището отново се задействало и нанесло нови щети. Първо образувало голяма пукнатина в стената на жилището им, а след това и на стълбището им.


Няколко дни по-късно го разрушило изцяло и затова се принудили да си направят вход от другата страна на къщата. А пред входа й земята се е разцепила страховито. Това ги кара да прекрачват прага на къщата си всеки път със страх.


Свлачището в Плетена застрашава нови къщи

© Ерол Еролов


Oт съображения за сигурност служители на електроразпределителното дружество спрели електрозахранването в къщата. "Допреди известно време аз бях този, който успокояваше жена ми. Казвах й: "Държавата ще се погрижи." Износихме се и психически освен физически", каза пред "Дневник" Руси Къдрев. Той смята, че това е едно изпитание, чрез което ще се пречистят.


На няколко пъти в селото са идвали специалисти от "Геозащита" – Перник, и си отивали, а страхът за живота и здравето на хората оставал.


"Страшно е. Много страшно. Ние нямаме сили да започнем каквато и да е дейност по къщата. Нямаме нито физическа, нито психическа, нито парична възможност за това. Спасението ни е в държавата – да укрепят мястото", коментираха бившите учители. "Оставиха ни на произвола на съдбата", каза Руска Къдрева.


Собствениците на имоти са подписали декларации, че нямат никакви претенции, а от "Геозащита" обяснили, че укрепването трябва да започне от дерето. Засегнати са още две къщи.


Свлачището в Плетена застрашава нови къщи

© Ерол Еролов


От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) казаха за Дневник", че към момента е преведена една част от договорените 1.4 милиона лева. Останалата част от парите ще бъде по сметките на общината веднага след като от администрацията в Сатовча предоставят договори за строително-мотажни работи (СМР), авторски надзор (АН) и строителен надзор (СН) и упражняване на контрол по изпълнените строително-монтажни работи. Допреди десетина дни такива нямало.


"Издаване на разрешение за строеж, откриване на строителна площадка, извършване на строително-монтажни работи на обекта, контрол при изпълнението на СМР, въвеждане в експлоатация на обекта са дейности, които се извършват по общия ред на ЗУТ и са от компетенциите на община Сатовча като възложител на обекта по смисъла на ЗУТ.


Свлачището в Плетена застрашава нови къщи

© Ерол Еролов


С подписаното споразумение община Сатовча се е задължила да използва целево предоставените средства за изпълнение на посочения обект и поема пълна отговорност за качественото и срочно завършване на строително-монтажните работи на обект "Укрепване свлачище в кв. 33 в с. Плетена, община Сатовча", пишат в отговора си до "Дневник" от МРРБ.


Само преди дни кметът на община Сатовча Арбен Мименов обеща в началото на месец май да стартират дейностите по укрепване на свлачището.


"Първите 300 хиляди лева вече са по сметките на общината и в началото на май започваме работа по укрепването. С МРРБ сме подписали договор за над 1 млн лв. за укрепване на свлачището с подпорни стени и специални пилоти. Това са едни железобетонни шишове, които се забиват в земята на голяма дълбочина", заяви общинският управник.


Свлачището в Плетена застрашава нови къщи

© Ерол Еролов


Той допълни, че за съжаление няма предвидени средства за ремонт на засегнатите къщи от отпуснатите от МРРБ пари, но общината няма да ги остави. Със средства от общинския бюджет и с доброволен труд на жителите на Плетена жилищата ще бъдат ремонтирани до края на есента. Освен укрепителните дейности в селото ще се изградят нова канализационна мрежа и отводнителни канали.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Трябва да се мисли, преди да се изсече гората и да се оголят баирите. Сега е късно.

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Четох някъде, че най-вече подпочвени води за причина за катастрофата, отчасти и теч от водопровод.
  Не може да няма решение, стига да са останали в България все още няколко читави спецове по въпроса, както и нЕкой лев от кесията за природни бедствия.
  А въпроса за достъпни (цена, обхват) застраховки имот все си стои-и-и ...

 3. 3 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Какво ги интересува управляващите проблемите на хората, имат по важни
  приоритети !!!

 4. 4 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#2] от "balgariez":

  Цените на застраховките за имот - къща, апартамент и пр., започват от 30 (основно покритие)-45 (основно+допълнителни покрития) лв. за година, което би следвало да е достъпно и за пенсионери. В конкретния случай, обаче, имотите в действащо свлачище не подлежат на застраховане, тъй като рискът е много голям.

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Вместо саниране да бяха помогнали на тези хора!

 6. 6 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#2] от "balgariez": В конкретния случай, обаче, имотите в действащо свлачище не подлежат на застраховане, тъй като рискът е много голям.
  —цитат от коментар 4 на Антоанета Йотова


  Дори договорът да е сключен преди свлачището да се активира,не е сигурно че ще получите помощ.Тъй като свлачище няма да бъде изрично упоменато в застрахователния договор,застрахователя най-вероятно ще ви предложи студена вода вместо компенсация. Подобен казус имаше с градушките.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 7. 7 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "Чичо Ваньо":

  Обсъждането на застраховките за имот не е пряко по темата на публикацията, която коментираме тук, но да отбележа все пак: 1/ ако покритието на риск от свлачище не е изрично упоменато в застрахователния договор (полица), застрахователят няма основание за компенсация на щетите; 2/ ако пък е упоменато, изисква се документ (декларация), че имотът не попада в зона на регистрирано - към момента на сключване на договора, свлачище и тогава при настъпване на такова събите застрахователят изплаща договореното обезщетение.

 8. 8 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Свлачище тръгне ли, няма спиане!
  (стара геоложка поговорка) :) :)

 9. 9 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Селото се намира на около 1 км от пътя Гоце Делчев - Сатовча /общ. център/. Разположено е на висок хълм. Жителите са изключително трудолюбиви и добронамерени към всички хора, отишли да разгледат Плетена. Ще е жалко държ. администрация да ги остави сами да се справят, защото това е невъзможно. Трябва да се действа бързо, а не да се прикрива бездействието с бюрокрация и разни документи.
  Нали уж отново се отчита бюджетен излишък?

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7495 Неутрално

  Лоша работа, която и да искат хората не биха могли да оправят. Тук ще трябва и държавата да се намеси с материали и други средства.

 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Според мен тези хора нямат никаква вина за активиране на свлачището. Държавата би трябвало да им помогне. Ако технически не е възможно теренът да бъде надеждно укрепен да им предостави друго жилище.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Неутрално

  Имало ли е свлачище? Било ли е укрепено преди? Има ли други причини освен природни?
  В зависимост от отговорите може да се окаже, че ремонтите трябва да се поемат от държавата/общината...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Ми то като гледам снимките, не е кой-знае какво свлачище. Дреболия. Ако това беше в Швейцария, щяха да намерят багерче, за два часа щяха да го оправят и никой нямаше да разбере. Тук всички викат неволята.

 14. 14 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Това да не е Иван Костов да помага? Справка, едно от четирите наводнения в с. Равнец!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK