Министерството на туризма ще провери дали на плаж "Каварна" се излива бетон

Министерството на туризма ще провери дали на плаж "Каварна" се излива бетон

© фейсбук/Tsonko TsonevЕксперти от Министерството на туризма ще проверят на място морски плаж "Каварна" до края на тази седмица. Инспекцията се прави по разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова, след като в общественото пространство се появи информация за дейности по ивицата. Това съобщават от ведомството в отговор на въпроси на "Дневник" от понеделник, след като бившият кмет на града сигнализира със снимки в социална мрежа за направен този уикенд голям изкоп на плажа.


В понеделник Цонев изрази опасения, че там ще се излива бетон, за да се строи басейн, което по закон не е поставяне на преместваем обект, а строителство.


Министерството на туризма вече е извършило документална проверка за дейностите на морски плаж "Каварна 1". Тя е показала, че схемата на преместваемите обекти съответства на одобрена от ведомството схема през февруари 2018 г.
"В нея е предвидено поставяне на съоръжение за водоатракционни услуги, което не е забранено от закона", посочват от пресцентъра на министерството и допълват, че нарушение на нормативната уредба би имало,


ако на морския плаж се излива бетон


"Затова през седмицата експерти от министерството ще извършат и инспекция на място", завършват отговора си от министерство на туризма.


От РИОСВ - Варна, също твърдят, че "поставянето на басейна" е съгласно одобрена "схема за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, в това число и допълнителни търговски площи". Не става ясно обаче как един басейн влиза в дефиницията "преместваем обект".


Според Цонко Цонев изкопът ще бъде бетониран, за да бъде изграден басейнът. Ако е преместваем, би трябвало басейнът да е надуваем, за да може да се премести, коментира още Цонев за "Дневник" в понеделник.


Концесионер на плажа е Валентин Николов-Цуцко, който е и собственик на хотела и ресторанта на плажа. Той е местен бизнесмен, приближен на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов от скандала "Суджукгейт".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK