Дали забрана на слънцезащитни кремове ще спаси кораловите рифове на Хаваите

Дали забрана на слънцезащитни кремове ще спаси кораловите рифове на Хаваите

© Associated PressТуристите и местните жители на Хаваите съвсем скоро ще трябва да се сбогуват със слънцезащитните продукти, когато са на плажа на островите. Преди броени дни депутатите на щата одобриха забрана за продажбата на слънцезащитни кремове, които съдържат химикали, увреждащи коралите и океанския живот като цяло. Рестрикцията, която е без прецедент до момента, най-вероятно ще влезе в сила от началото на 2021 г.


Опасните за коралите съставки в тези продукти - оксибензон и октиноксат - могат да убият младите корали и допринасят за т.нар процес на избелване, се посочва в законопроекта, който очаква финален подпис на губернатора на щата. Забраната е подкрепена и от научни изследвания, като например от проучването на Лабораторията за опазване на околната среда във Вирджиния.


По-сериозният за кораловите рифове проблем обаче остават промените в климата. Окиселяването на океаните може да засегне растежа на коралите, а затоплянето на водата да предизвика избелването им. Скорошно проучване установи, че заради затоплянето в Големия бариерен риф е налице широко разпространен процес на избелване и смърт на коралите.


Агенцията за защита на околна среда на САЩ и хавайското правителство заявяват, че промените в климата са голяма заплаха за коралите. Преди няколко години горещи вълни причиниха избелване на почти половината от рифовете на Хавайските острови, събитие, определeно като безпрецедентно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK