Кампания срещу горенето на отпадъците в София мери времето с токсична пепел

Кампания срещу горенето на отпадъците в София мери времето с токсична пепел

© ""За Земята"Пясъчен часовник, в който минутите и часовете си измерват с токсична пепел. Такова време прогнозират за столицата от сдружение "За Земята" и ателие "Трион" в своя арт инсталация, с която провокират софиянци да зададат важни въпроси, свързани с екологичната и финансовата цена на горенето на отпадъците.


Планът на Столичната община е да използва смесения боклук от сивите контейнери като суровина за инсталация за горене на отпадъци в "Топлофикация София".


"Ако се построи съоръжение за изгаряне на отпадъци, връщане назад няма. Но алтернатива има и тя е в наши ръце," смятат от сдружението. Затова часовникът с пепел има и алтернативен модел с частици пластмаса, която може да се рециклира и да приеме формата на нов продукт.
От днес "За Земята" и ателие "Трион" канят софиянци да се включат в информационната им кампания пред Народния театър и да се запознаят с опасните и скъпи последици от изгарянето на отпадъци.
След като се запознаят с проблема, гражданите могат да дадат своя глас за или против изгарянето. Всички събрани мнения ще бъдат връчени официално на Столичната община в края на май.


"Докато световната тенденция е за рециклиране и оползотворяване на суровините, планът на Столичната община на стойност 260 милиона лева е да изгаря отпадъци в "Топлофикация София", обяснява Евгения Ташева от "За Земята". Инвестицията означава, че градът и неговите жители ще трябва да изплащат кредита в продължение на години напред, предупреждават от сдружението и добавят, че това ще се отрази на таксата смет.


По-притеснителен е другият компромис - този със здравето. Замърсяването на въздуха в столицата ни е в пъти над нормата заради трафика и отоплението на твърдо гориво. Според данни на Европейската агенция по околна среда София е една от столиците с най-мръсен въздух в Европейския съюз.


Кампания срещу горенето на отпадъците в София мери времето с токсична пепел

© Юлия Лазарова


Освен емисиите от самата инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "София" проектът ще създаде допълнителен трафик на камиони за превоз на RDF горивото от завода за отпадъци, както и за извозването на над 46 хиляди тона годишно шлака и опасни пепели, оставащи след изгарянето, посочват природозащитниците. Тъй като в България няма условия за съхранението им, те ще бъдат транспортирани до Германия. Депонирането им ще е още един разход.


"Като артисти, които се занимават с артистична трансформация на отпадъци във функционални предмети, ние вярваме в потенциала на отпадъците и тяхната стойност. Трябва да се направи адекватно разделно събиране и да се говори с хората как е възможно това на практика, за да не губим ценен ресурс", казва Илияна Стоилова, дизайнер от ателие "Трион".


Решение има и то е разделното събиране и рециклиране, непрекъснато създаване на нови възможности и улесняване не само в домакинствата, но и в офисите, напомнят от "За Земята". Всички домакинства, офиси и сгради трябва да бъдат снабдени с удобно разположени контейнери за разделно събиране, а такса смет да зависи от количеството смесено изхвърлени отпадъци, посочват стъпките от сдружението. Всичко това трябва да е придружено от широкомащабна образователна кампания, която да информира жителите на града какво и как трябва да разделят при изхвърлянето и къде могат да предават опасните, строителните и други специфични отпадъци от бита.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Кампанията е една голяма глупост, на квадрат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Софийският бит през 21 век е белязан от кoли по тротоарите, омесени боклуци в една-единствена кофа, елитни квартали на септична яма. Какво още? Застроени парцели по контурите така, че асфалтът да започва от цокъла и камионите да се удрят в балконите. Витошките реки и потоци, които на запад от Калотина щях да бъдат летни плажове с тъмнозелена трева и бели морени за припичане, тук са задръстени от изхвърлени гуми, юргани, глави на заклани кокошки и трупове на кучета и котки, чиято фекална миризма се стеле по Перловската река и осмърдява София чак до Военна академия

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  За да не бъде едностранна капанията и информацията, добре е да се разкаже, има ли други такива инсталации за изгаряне, в кои страни и градове работят, какъв е ефекта и т.н.
  Защото отпадъците замърсяват и без да бъдат изгаряни и всеки от нас го вижда, що се отнася до разделното събиране, по някакви, най-вече балкански причини, то не намира почва у нас.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  що се отнася до разделното събиране, по някакви, най-вече балкански причини, то не намира почва у нас.
  —цитат от коментар 3 на tsvetko_51


  Балканските причини са тези, че баток*ровете са си разделили целия бизнес с боклука и въобще не им се харесва идеята в бранша да се конкурират с технологии 1000 дребни и средни зелени фирми, вместо 2-3 баток*ра да возят боклук до завода, от завода до крематориума и после сгурията - от крематориума до Германия

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  А може и с дните откакто БСП, ДПС и ГЕРБ са на власт.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1987 Любопитно

  Получаваме от "Дневник" на два пъти едностранна информация. Добре би било да има информация и за технологията на изгаряне с всички плюсове и минуси.

 7. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Получаваме от "Дневник" на два пъти едностранна информация. Добре би било да има информация и за технологията на изгаряне с всички плюсове и минуси.
  —цитат от коментар 6 на stedim

  Добре и било да има дискусия за обсъждане различни варианти за събиране, съхраняване и преработване на отпадъците (боклука). От професионалисти, изказващи професионални мнения. Реално изпълними, с реален ефект.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK