Строителство върху дюни се предвижда в проектоплана на Царево, предупреждават от екокоалицията

Строителство върху дюни се предвижда в проектоплана на Царево, предупреждават от екокоалицията

© Юлия ЛазароваСтроителство върху бели и сиви дюни в нарушение на закона, проблеми с биоразнообразието в защитена зона "Странджа", както и трудности за местния туристически бизнес са залегнали в проекта за общ устройствен план на община Царево.


Това са част от оценките в отрицателното становище на коалиция "За да остане природа в България" по доклада за оценка на степента на въздействие и съвместимост на проекта с с местата от европейската екологична мрежа "Натура 2000". Становището беше внесено в края на миналата седмица в Министерството на околната среда и водите. След като бъдат разгледани писмените позиции на заинтересованите страни, от ековедомството трябва да организират обществени консултации.


Бъдещето на дюните край село Лозенец


Планът предвижда урбанизация, строителство, промяна на предназначението върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни в имоти, картирани в специализираните карти на агенцията по кадастъра на дюните в землището на село Лозенец.
От екокоалицията подчертават, че това става в нарушение на чл. 17а на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.


"Виа Понтика" на пътя на урбанизацията


Докладът показва редица зони за потенциално застрояване, които представляват проблем както за биоразнообразието, опазвано в защитена зона "Странджа". Зоната съвпада с едноименния природен парк. Трудности ще има и за местния туристически бизнес, пише в становището на природозащитните организации.


За биоразнообразието най-сериозният проблем е предвидената урбанизация на земеделски земи и горски територии в крайбрежната част на защитената зона. Те са място за почивка при миграцията на втория по значимост миграционен път в Европа "Виа Понтика" и местообитание за редица видове бозайници, птици, влечуги и земноводни, както и ценни растителни видове, отбелязват еколозите.


Докладът според експертите от коалицията не е оценил редица въздействия като заустването на води в Черно море, разполагането на преместваеми обекти по плажа, светлинното замърсяване.


Заменките в село Лозенец


Планът, в нарушение на Закона за горите, предвижда урбанизация на горски имоти, придобити чрез замяна с държавни имоти в землището на село Лозенец, отбелязват още природозащитниците.


Биокоридор с голямо видово богатство


От екокоалицията обръщат внимание и на това, че Южното черноморско крайбрежие е един от трите основни биокоридора за проникване на средиземноморски видове животни в страната. Районът е най-тесният, ограничен, от една страна, от Черно море и, от друга, от горските местообитания в Странджа. В тази тясна ивица е концентрирано значително видово богатство и е едно от най-значимите важни места за редки растителни съобщества, растения и животни в България.


Според оценката на екологичните организации в доклада експертите, които са го изготвили, изобщо не са оценили значимостта на тези крайбрежни територии, а са оценявали загубата на площи единствено на ниво зона, която е с голяма площ, и оттам засегнатите проценти изглеждат ниски.


И обичайните проблеми на българското Черноморие


Природозащитниците прогнозират, че застрояването ще възпроизведе проблемите в други части на българското Черноморие - свръхпредлагане на легла, загуба на бизнес за местните хора, замърсяване на морската акватория и брега и подлагане на изпитание на цялата обслужваща местното население инфраструктура - вода, ток, канализация, проблеми със сигурността поради многократно увеличения трафик на хора, които в пъти превъзхождат по брой местното население.


В представената за обществени консултации информация липсват съществени части от проекта за общ устройствен план на община Царево, които са задължителни по закон и задания, се отбелязва още в отрицателната оценка.


Липсващата текстова и картна информация не позволяват обществеността да се запознае с изисканите от закона пределно допустими рекреационни капацитети на курортите, ваканционните селища и вилните зони. В картния материал липсват и задължителните елементи на новопредвидената транспортна техническа инфраструктура.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Гневно

  ГЕРБ нама да мирясат докато има поне педя крайбрежие за незаконно застрояване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Изграждането на няколко хотела или апартаментни комплекса, действа много добре на дюните, направо нЕма мърдане. Така чеее инвеститорите трябва даже да се насърчават.

 3. 3 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1119 Разстроено

  Нищо ново под слънцето, все пак сме в България, която стана емблема за това как НЕ трябва да се строи и урбанизира...

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  След някой и друг месец Боце ще се изненада, че всичко е застроено и ще се хване за главата.
  Ама ние тези циркове сме ги гледали, мерси.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Познати утъпкани пътеки, дори в пясъка...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Защо ни са изобщо всички чиновници в държавата, като няма кой да контролира нищо. Все някой трябва да дебне да не сгазят лука.

 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Това трябва да спре!!! Ако го допуснем, ние сме боклуците. ОСОБЕНО ЗАСТРОЯВАНЕТО НА ЗАМЕНКИТЕ!!!

 9. 9 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 644 Неутрално

  На времето българските дейци, богаташи и предприемачи са давали мило и драго да дарят и подпомогнат тогава младата българска държава. В наши дни тази алчност да се къса от най-красивите кътчета на страната ни в лабиринт в който лакомците сами ще си изядат главите няма край.

 10. 10 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ГЕРБ нама да мирясат докато има поне педя крайбрежие за незаконно застрояване.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  ***
  Ами начело на държавата са представители на тези хубавци, групирани в групи, които правеха(крадяха) пари 90-те години. Така че и педята ще е бетонирана, а за това кой ще лежи на бетона, трябва да имаш мозък, за да вдянеш.

 11. 11 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Да се забрани всякакво строителство на юг от Мичурин, освен пътища и паркинги.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Хайде да се спрете с тая фалшива "еко"-коалиция, а?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Бравус!
  На другаря Борисов ръкоплещя, щото пребори корупцията.
  Каза и го стори!

  А ако другаря Борисов го нямаше и корупцията върлуваше непреборена - представяте ли си?
  Море нямаше да остане, не само дюни и гори!

  Затова - бравус на другаря Борисов!
  И на сички гласуващи му!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 14. 14 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 716 Гневно

  Строителстео на дюни? Не може да бъде: https://imgur.com/a/wirC4JW

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 15. 15 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1092 Разстроено

  Жалко, Лозенец доста си ми харесваше и наоколо все още си имаше диви места, типично селце. Скоро ще е слънчака 2...

 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  Ай, обясни ни, ти и хората каква файда трябва да имат от това МАФИОТСКИ ЗАМЕНЕНИ ДЪРЖАВНИ ЗЕМИ по морето, част от парк, последните, уникална природа и т.н. да бъдат унищожени заради ненужни бетони, където неместни мафиоти и политици да си изперат парите?

 17. 17 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Защо си на природа, дюни, зелени балкани, гори и девствена природа. Колко прекрасно всичко да е в бетон, освинено до безкрай въобще мутромилиционерски рай.

  Тези май са решили да изгонят и последните нормални хора от мамковината

 18. 18 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#14] от "Pow":

  Къде е тази красота?
  Не ми изглежда България, макар че не познавам чак толкова идеално всички морски градове. Те доста “порастнаха” последните години...

 19. 19 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#14] от "Pow":Къде е тази красота?Не ми изглежда България, макар че не познавам чак толкова идеално всички морски градове. Те доста “порастнаха” последните години...
  —цитат от коментар 18 на enterfornone


  Слънчев Бряг.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK